Zari
ohodnotit

Synonyma

Synonymes

Další název:
Synonymá; מילים נרדפות; Synonyms
Žánr:
Rok:
2019
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
10.10.2019

Komentáře k filmu Synonyma

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 1
MambaX
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 25.2.2020
Synonyma mezi kulturami? - Nelze.
Vítězný film   mezinárodního filmového   festivalu Berlinale 2019 s   názvem Synonyma jsem osobně   příliš neocenil. Natočený   dobře, vizuální   ztvárnění fajn, herecké   obsazení i výkony   bezchybné, symbolika (pokud   jsem ji aspoň zčásti dobře   chápal) OK. Spousta záběrů   se odehrává na mostech přes   řeku Seinu - nevím, zda je   to jen můj mylný pocit,   když to vnímám jako   pojítko mezi různými   kulturami, národy,   smýšlením. Těch   "mostů" však ve   filmu příliš nebylo.
Izraelský migrant Joav   zanevřel po ukončení   povinné vojenské služby na   svoji militantní rodnou zem a   rozhodl se začít nový   život ve Francii - jako   budoucí Francouzs. Bez   prostředků, s nedokonalou   znalostí jazyka, bez přátel   či známých, kteří by ho   mohli podpořit. Štěstí se   však na něj usmálo a ve   chvíli, kdy to vypadalo na   jeho odchod z tohoto světa,   ho našli mladí lidé,   kteří ho nejen zachránili,   ale pomohli mu i ke startu v   pro něj cizí zemi. První   věc, která mě trochu   znechutila, byl zájem   hlavního hrdiny stát se   spisovatelem - já osobně   jako hypotetický migrant při   přílišné neznalosti jazyka   bych spíš počítal se   zaměstnáním umývače   nádobí nebo popeláře.   Další rys, který mě   zarazil, byl   studenočumákovský postoj   hlavního hrdiny po celou dobu   filmu. Možná to byl záměr,   ale Joav se nikdy neusmál,   při milování to vypadalo   spíš na hrané   nepřesvědčivé vzrušení,   jakýkoli projev emocí by   divák pohledal. A co bylo do   očí a uší bijící, to byl   okamžik, kdy ho jeho   manželka (už zákonitá)   pozvala na komorní koncert,   kde jako hobojistka také   hrála. Negativní reakce   Joava na nádhernou hudbu   symbolizovala nemožnost   asociace lidí s odlišným   kulturním zázemím do jiné   společnosti. Výsledným   dojmem pro mě je to, že   cizí etnika se v evropském   kulturním prostředí těžko   domestikují (a to Izraelcům   docela fandím). Možná je to   i o tom, že koho pálí doma   dobré bydlo, bude ho pálit i   kdekoliv jinde ve světě.   Film Synonyma ve mně vzbudil   spíš negativní emoce -   pokud to byl tvůrčí   záměr, blahopřeji -   podařilo se to.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Toulavá kamera (2003) [TV cykl...

10:00 - 10:35

34 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

ČT2 - Hitlerova tajná bomba

10:10 - 10:55

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

9 minut již uběhlo
81 minut zbývá do konce

Prima - Inkognito (2021) [TV pořad]

09:50 - 11:00

44 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Benoît Godbout

Godbout Benoît

Naposled navštívené:
Benoît Godbout

Godbout Benoît