Zari
ohodnotit

Sůl nad zlato

Sol' nad zlato

Žánr:
Rok:
1982
Délka:
84 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1983
„Pohádka o síle lidské lásky“
Popis / Obsah / Info k filmu Sůl nad zlato
Král Pravoslav měl tři dcery a jedné z nich chtěl odevzdat své království. Královnou se měla stát ta, která ho nejvíce miluje. Jedna ho milovala víc než zlato, druhá více než drahokamy a třetí, Maruška, jako sůl. Král se rozhněval a Marušku vyhnal z hradu. Král podzemí proklel Pravoslavovu zem a postihl ji trestem: všechna sůl se proměnila ve zlato, vypukla "zlatá bída". Maruška zatím procházela strastiplnou cestou, aby znovu nalezla a zachránila svého milovaného prince, syna vládce podzemí. Po dlouhém a namáhavém putování Maruška svou čistou láskou a poctivostí zrušila kletbu nad královstvím svého otce, získala od krále podzemí sůl pro všechen lid a se svým ženichem se vrátila k otci. Stala se královnou a zem byla zachráněna.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Sůl nad zlato
Rozprávka o sile l'udskej lásky. Starnúci král' Pravoslav sa rozhodne odovzdať král'ovské žezlo tej z troch dcér, ktorá ho najviac miluje. Najmladšia Maruška však svojou odpoveďou nepresvedčí otca o svojej láske. Vyhnaná z hradu a na ceste za svojou láskou, sol'ným princom, musí navyše prekonať všetky nebezpečné prekážky.

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta
Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Sůl nad zlato
V koprodukci Slovenské filmové tvorby a Omnia Filmu [NSR] byla natočena klasická pohádka Sůl nad zlato, kterou pro pokladnici slovenského písemnictví umělecky zpracovala Božena Němcová. Scenárista Peter Kováčik a režisér Martin Hollý původní literární předlohu ve scenáři do určité míry přetvořili se záměrem, aby její filmová podoba dostala dějově dramatičtější a vizuálně barvitějšií ráz. S Libuší Šafránkovou v hlavní roli, v mezinárodním hereckém obsazení a s velkoryse pojednanou výtvarnou složkou Juraje Červíka (stavby) a Theodora Pištěka [kostýmy] vznikla poutavá a výpravná pohádka, zčásti se odehrávající v nádherných prostorách slovenských jeskyní.

Na XXI. FČSF v Ostravě 1983 získal archifekt Juraj Červík st. Cenu za výtvarnou stránku a Karol Machata Cenu za nejIepší mužský herecký výkon.

Zdroj: Filmový přehled

Před deseti lety natočil Martin Hollý v koprodukci Slovenské filmové tvorby a německé firmy Omnia Film klasickou pohádku Sůl nad zlato, kterou ze slovenského písemnictví vybrala a umělecky zpracovala Božena Němcová. Mimochodem, není to první filmové zpracování tohoto pohádkového příběhu, už v roce 1954 zfilmoval pohadku pod názvem Byl jednou jeden král Bořivoj Zeman s nezapomenutelnými Janem Werichem a Vlastou Burianem v hlavních rolích. Režisér Martin Hollý pojal klasický příběh o síle lidské lásky poněkud jinak než Zeman. Už ve scénáři spolu se scenáristou Peterem Kováčikem původní předlohu B. Němcově trochu přetvořili se záměrem více ji přiblížit filmovému dramatickému vyprávění a akcentovali také vizuální stránku, například už tím, že film z velké části natáčeli v prostorách proslulých slovenských krápníkových a ledových jeskyní. Vybavili vyprávění o králi a jeho třetí dceři Marušce, která jediná prokázala, že otce skutečné nezištně miluje, bohatou a působivou výpravou, mnohými náročnými trikovými efekty a vpravdě mezinárodním hereckým obsazením: krále se Martinu Hollému podařilo obsadit vynikajícím slovenským divadelním hercem Karolem Machatou, o němž je známo, že ve zralých letech se nechal přemluvit k filmování jen málokdy, druhého krále, vládce podzemní Solné říše ztělesnil Ladislav Chudík. Královu nejmilejší, leč zavrženou dceru hrála Libuše Šafránková, mladého prince ztělesnil maďarský herec Gábor Nagy, v dalších rolích účinkovali herci a herečky německé národnosti. V českých kinech a nyní i na videu uvidíme české znění této známé pohádky oblíbené dětmi i dospělými.
Zdroj: Cinema 1992/4/63


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Byl jednou jeden král (1954)

 Byl jednou jeden král (1954)
Byl jednou jeden král n
 
Žánr: pohádka
Země: Československo
Režie: Bořivoj Zeman

(remake)

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Tom Wisdom

Wisdom Tom

Milan Zavřel

Zavřel Milan

Naposled navštívené:
Tom Wisdom

Wisdom Tom

Milan Zavřel

Zavřel Milan