Cerven
ohodnotit

Súkromné životy

Rok:
1990
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
5.9.1991
„Problémy a touhy dvou nevlastních sester.“
Popis / Obsah / Info k filmu Súkromné životy
POZOR, SPOILER

Naďa, žena středního věku, je u lékaře. Ten si ji zve na druhý den, bude se operovat.

Zde v nemocnici leží také Nadina sestra Elena. Ta čeká dítě. Vztah obou sester není na nejlepší úrovni. Skřípe to.

Naděnka je tedy po operaci, ale již nikdy nebude mít děti.

Martin je novinář, ale pokouší se uživit jako spisovatel. Jeho úspěchy jsou nevalné. Elena sama je herečka a čeká na velkou roli. Jenže nyní, když je zde dítě…

Naďa má dospívající dceru. Také má své problémy. A ty mají také rodiče obou sester. Žijí sice spolu, ale jsou každý sám. Naďa pak hledá matku, a proto i byt své sestry. Nenajde jej, ale u domovních dveří narazí na jejího muže. Matku pak od ní odváží.

Elenu již nebaví být doma s děckem a hledá si v divadle práci. Tu hledá i Naďa pro matku. Elena to později vezme tak, že jí sebrala možnou pečovatelku o dítě.

Naďa si začíná rozumět s Martinem. Ten si zažádal o dovolenou, aby mohl být s dcerou.

Eleně se v divadle moc nedaří. Zkouší, ale drhne to.

Martin jede s Naďou do sběrných surovin hledat zápisník. Byla to jen výmluva, jak se pak přizná. A mluví o devíti tisících, které potřebuje. Domů se vrátí drobet opilý - a s kaprem. Naďa nachytá Majku s klukem, ale nedělá z toho nějak velké „tóčo“.

Elena přilétá z ciziny a Naďa jde k ní. Opět však dochází k rozmíšce, dojde i na facku.

Majka má představení, které maminka nestihne, a tak Majka mizí. Naďa kontaktuje Martina. Jejich hledání končí v posteli.

Pak má Martin autonehodu...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Súkromné životy
Komorní sondou do intimního ženského světa Súkromné životy přední slovenský režisér Dušan Hanák jakoby navazuje na svůj poslední snímek Tichá radosť (1985): „Tento film je o problémech a touhách dvou nevlastních sester. Psycholožka Naďa a herečka Elena touží po vzájemné blízkosti a sounáležitosti. Je to narcistický vztah. Vždy mě zajímalo to, co je skryté, co lidi spojuje a rozděluje. V jiné rovině se tu hovoří o soukromých životech v totalitní společnosti. Spisovatel Martin bojuje o svou identitu a o právo žít a pracovat tak, aby byl se sebou spokojený. Ale to je společné téma všech postav našeho příběhu.“ - Autor se znovu soustřeďuje - i když z jiného pohledu - na mateřství jako na základní osu ženskosti: zatímco Eleně se v pozdním věku narodí první dítě, Naďa prožívá krizi po operaci, která ji zbavila možnosti mít děti. Zároveň jde o setkávání a míjení tří různých osobností, tří marných pokusů o štěstí: Eleny, která prosazuje s odzbrojující samozřejmostí své právo na úspěch, Nadi, která hledá seberealizaci v tichém sebeobětování, a Martina, který se trochu teatrálně a trochu infantilně bouří proti tlaku okolního světa. - Už Tichá radost' vyvolala rozporuplné reakce. Pomalé tempo a estetizace v Súkromných životech výrazně zesílily, a tak jednotlivé záběry působí - přes všechnu autorovu snahu, znalost problematiky a citlivost - jako chmurné, těžkopádné, statické obrazy. - Film dostal, Cenu poroty na 19. MFF ve Štrasburku 1991.

Zdroj: Filmový přehled


Popis / Obsah / Info k filmu Súkromné životy
Tento film je o problémech a touhách dvou nevlastních sester. Psycholožka Naďa a herečka Elena touží po vzájemné blízkosti a sounáležitosti. Je to narcistický vztah. Vždy mě zajímalo, co je skryté, co lidi spojuje a rozděluje. V jiné rovině se tu hovoří o soukromých životech v totalitní společnocti. Spisovatel Martin bojuje o svou identitu a o právo žít a pracovat tak, aby byl se sebou spokojený. Ale to je společné téma všech postav našeho příběhu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Psychologický príbeh o životných osudoch dvoch nevlastných sestier, herečky Eleny a psychologičky Nadi.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Šarlatán (2020)

20:10 - 22:05

75 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Fotbal: EURO 2024 Německo

20:55 - 23:00

30 minut již uběhlo
95 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011/1) [TV f...

20:20 - 21:35

65 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Příliš osobní známost (2019)

20:15 - 22:35

70 minut již uběhlo
70 minut zbývá do konce

Reklama