Zari
ohodnotit

Srpnová neděle

Žánr:
Rok:
1960
Délka:
83 minut
Premiéra v ČR:
12.5.1961
Popis / Obsah / Info k filmu Srpnová neděle
Podle divadelní hry Františka Hrubína natočil v roce 1960 režiser Otakar Vávra (premiéru měl film v roce 1961), příběh - Srpnová neděle, odehrávající se během dvou dnů v jedné jihočeské vesnici. Film v podstatě mapuje tři věkové generace. Mladé lidi plné chuti do života, prožívající první lásky i zklamání, letní hosté středního věku, záletná paní Věra, její milenec, a manžel Věry inženýr Mixa, mladý a chápající svým myšlením, a stáří, které představují manželé Vachovi. Ti všichni se setkávají u rybníka, abychom je během krátkého údobí poznali...obsazení bylo skutečně excelentní – Jiřina Šejbalová, Bohuš Záhorský,Vlasta Fabiánová,Miloš Nedbal,Karel Höger, mladé zastoupili Miriam Hynková a Luděk Munzar.

MartaH.clara.B


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Srpnová neděle
Premiéra Srpnové neděle, první divadelní hry Františka Hrubína, se konala v Národním divadle dne 25. dubna 1958. Příběh lyrické komedie se odehrává ve dvou horkých letních dnech v jihočeské vesnici. Na břehu malého rybníka se scházejí letní hosté a místní mládež. V Hrubínově hře, tak je typické pro jeho celé básnické dílo, jde o konflikt mezi mládí a stáří, života a smrti. Mládí zde zastupuje medička Zuzka a její milý Jirka. Ne věkem, ale smýšlením a cítěním k nim patří místní poštmistr a Zuzčin strýc inženýr Mixa. Proti nim stojí stárnoucí poživačná Věra Mixová, její slabošský milenec redaktor Morák a dvojice bezdětných manželů Váchových.
Hra si získala nesmírnou oblibu u obecenstva a prošla vítězně všemi většími českými scénami. Premiéra filmového přepisu se konala 12. května 1961. Otakar Vávra přizval ke spolupráci téměř všechny tvůrce divadelní inscenace. Režisér Otomar Krejča napsal společně s Vávrou scénář. Představitelé hlavních rolích jsou stejní. Pouze Radovana Lukavského nahradil v roli poštmistra Miloš Nedbal a roli Zuzky místo Marie Tomášové představovala Miriam Hynková.


Popis / Obsah / Info k filmu Srpnová neděle
Dva horké dny na konci srpna v malé jihočeské vesnici. Na břehu malého rybníka se scházejí letní hosté a mladí zaměstnanci místní sklárny. Jen jakoby mimoděk se tu konfrontují názory a životní postoje několika generací.
Volný přepis lyrické komedie F. Hrubína nedokázal postihnout všechny hodnoty předlohy, i když u většiny stěžejních rolí bylo zachováno původní obsazení z inscenace, kterou na scéně Národního divadla režíroval O. Krejča.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Otpisani

Otpisani
Otpisani

Naposled navštívené:
Otpisani

Otpisani
Otpisani