Duben
ohodnotit

Špína Londýna

Dirty Pretty Things

Další název:
Kleine schmutzige Tricks
Rok:
2002
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
20.11.2003
„Nikdo je nevidí, a přece tu jsou.“
Popis / Obsah / Info k filmu Špína Londýna
Okwe vystudoval medicínu a má doma v Nigérii rodinu. V Anglií žije ilegálně, večer jezdí s taxíkem a v noci dělá vrátného v hotelu pochybné pověsti v západním Londýně. Vlastní byt nemá, ale přespává přes den v pokojíku turecké dívky Senay, která každé ráno odchází do práce. Uklízí ve stejném hotelu, kde je Okwe nočním vrátným. Senay je na tom o trochu lépe než Okwe, poněvadž už má zažádáno o povolení k pobytu a patrně ho dostane, pokud se neprozradí, že na černo pracuje. Jednou v noci objeví Okwe v jednom z hotelových pokojů cosi velmi zvláštního a znepokojivého. Pochopí, že se tu za jeho zády děje cosi krajně nekalého. Protože jako ilegální přistěhovalec nemůže zavolat policii, začne pátrat na vlastní pěst a octne se náhle v nebezpečném světě zločinu. Brzy se ukáže, že v sázce už není jen jeho pobyt v Anglii, ale i jeho život. Není už ale s to se zastavit... Do role turecké dívky Senay byla obsazena Audrey Tautouová, proslavená filmem Amělie z Montmartru.
38. MFF Karlovy Vary


Popis / Obsah / Info k filmu Špína Londýna
Nový snímek Stephena Frearse (Nebezpečné známosti, Moje krásná prádelnička) se odehrává v „neviditelném“ podsvětí současného Londýna. Místa, kam se ti šťastnější obyvatelé města nikdy nedostanou, obývají převážně ilegální imigranti. Jedním z nich je nigerijský doktor Okwe (Chiwetel Ejiofor), který pracuje v Londýně ve stejném hotelu jako jeho nejlepší kamarádka, turecká pokojská Senay (Audrey Tautou). Poté, co jedné noci odhalí, že hotel slouží jako centrum nelegálních aktivit, je vystaven hned několika dilematům najednou.
Velmi syrový snímek možná donutí citlivější diváky na chvíli odvracet oči od plátna, však v žádném případě nesahá k citovému vydírání a dá se říct, že všechny scény jsou dějově opodstatněné. Žánrově film přesahuje od melodramatu přes sociální studii až k thrilleru.
Frearsovi vyšlo hned několik věcí najednou – obsazení obou hlavních rolí (Audrey Tautou velmi rychle boří všechny obavy o možnostech proměny „Amélie“ v tureckou emigrantku, také Chiwetel Ejiofor je v roli Okweho vynikající), a spolupráce se Stevem Knightem, pro něhož je snímek scenáristickým debutem (mimochodem, Knight je jedním z autorů slavné soutěže Chcete být milionářem). - Frears si v roce 2002 odnesl z Benátského festivalu za tento snímek cenu za režii a Steve Knight zase získal cenu londýnských kritiků za nejlepší scénář.

Kino Aero 2003/12


Popis / Obsah / Info k filmu Špína Londýna
Britský režisér Stephen Frears se ve snímku Špína Londýna vrací k tématu, jež se značným ohlasem zpracoval už ve svých dřívějších filmech (uvedených v naší televizi) Moje krásná prádelnička (1985) a Sammy a Rosie to dělají (1987). Opět se tedy zabývá těžkým životem imigrantů, kteří se s nasazením všech sil pokoušejí nalézt v Londýně nový a lepší život. Jeho snímek má tentokrát napínavou kriminální zápletku s překvapivým koncem, ale místy se odvíjí až v poloze černé komedie. Dominují v něm ovšem sociální prvky a tradiční britský filmový civilismus. – Nigerijec Okwe je sice lékař, ale v Londýně se živí jako řidič taxi a jako noční recepční v jednom hotelu. Načerno přespává u turecké dívky Senay, usilující o získání azylu a pracující nelegálně jako uklízečka ve stejném hotelu. Muž postupně odhalí, že v jednom hotelovém pokoji se provádějí tajné operace, při nichž jsou „dárcům“ z řad imigrantů odebírány orgány pro transplantaci za cenu, jíž je falešný pas. Když se i Senay rozhodne podstoupit operaci, aby mohla odjet do vysněné Ameriky, dostává se Okwe do dilematu, jejž naštěstí elegantně vyřeší, ačkoliv to zjevně koliduje s lékařskou etikou. Oba osamělce na okraji pojí křehký vztah, poznamenaný ovšem Okweho minulostí… - Všichni zúčastnění jsou cizinci, čímž se paradoxně obrací základní teze filmu: že totiž imigranti, bez nichž by země jen stěží fungovala, jsou pro rodilé Brity „neviditelní“. Ve Frearsově příběhu jsou vlastně naopak „neviditelní“ právě Britové. – Postavy jsou přehledně rozděleny na „hodné“ a „zlé“. K těm kladným patří přátelé ústřední dvojice, čínský zřízenec z márnice a dobrácká černošská prostitutka. Hlavním padouchem je pak Okweho španělský nadřízený s přezdívkou Šejdíř. – Jednoznačným přínosem filmu jsou herecké výkony neznámého Chiwetela Ejiofora, Audrey Tautouové a překvapivě obsazeného Sergiho Lopeze. – Debutující scenárista Steven Knight se mj. podílel na původní verzi slavné TV soutěže Chcete být milionářem?.
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2003/11


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Tagy

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

34 minut již uběhlo
66 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

24 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

39 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Closer (2005) [TV seriál]

12:30 - 13:25

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10