Zari
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Sny o Zambezi
POZOR, SPOILER

Při automobilových závodech ve své kategorii vítězí Závodník Pavel Bartoň a závodník Jindra Vališka. Oba se chystají na cestu do Afriky.

Je jakýsi mejdan, na kterém se Darina, jedna z přítomných slečen, opije. Pavel ji veze domů a bourá. Protože bylo zjištěno zavinění z jeho strany, a navíc se pokusil utéci, dostává dva roky natvrdo.

Ty uběhnou jako voda a Pavel se svého snu o Africe nevzdal. Postupně vyhledává ty lidi, kteří by mu mohli jakkoli pomoci. A také začíná chápat, že kvůli vězení to nepůjde tak lehce. Protože potřebuje peníze, rozhodne se prodat dům po rodičích.

Zjistí, že Jindra je u kriminálky. A že už nemá zájem. Ten také kontaktuje JUDr. Linharta, Pavlova strýce, aby mu Afriku rozmluvil. Nakonec Pavel dostane možnost vyjet do ciziny, do Monte Carla. Přesto stále shání peníze, a proto se spojí s „kamarády“ z kriminálu. Ti jej uvrtají do loupeže miniatur.

Pavel si chce půjčit dokonce od své tety, ale ta jej vyrazí. To, že se styky s kriminálníky nevyplácí, a nesou riziko, zjistí pak Pavel na vlastní kůži, kdy je napaden a zbit. V nemocnici pak může přemýšlet co dál...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sny o Zambezi
Spisovatel, scenárista a dramaturg Karel Štorkán poskytl svou novelou inspiraci filmovému dramatu, které v roce 1982 natočil režisér Stanislav Strnad (mj. Můj brácha má prima bráchu /1975/, Kluci z bronzu /1980/). Oldřich Kaiser, který se chtěl vymanit z omezující škatulky televizního komika, si ve filmu Sny o Zambezi zahrál automobilového závodníka Bartoně, jehož snem je výprava do Afriky po stopách cestovatele Holuba. Místo pečlivě naplánované cesty však kvůli zavinění dopravní nehody skončí ve vězení. Titulní cestovatelský plán se Bartoň posléze rozhodne naplnit i za cenu střetu se zákonem, nakonec si však uvědomí pravé životní hodnoty… Další role v moralistním příběhu s netypickým námětem si zahráli Svatopluk Skopal (hrdinův kolega Jindra) a Kateřina Macháčková (obětavě milující barmanka Anita).

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Sny o Zambezi
Začínající automobiloví závodníci Pavel Bartoň a Jindra Vališka se chystají na velkou cestu do Afriky k pramenům Zambezi. Pavel se pokusil utéct z místa nehody, kterou zavinil, a je odsouzen na dva roky. Ani ve vězení se nechce vzdát vysněné cesty a potřebné peníze je ochoten získat i kráděží...

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražedné šifry: San Francisco

23:10 - 23:55

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - Návrat Casanovy

22:25 - 00:00

59 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Vegas

23:10 - 00:05

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Honeymoon - líbánky k nepřežit...

22:40 - 23:30

44 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Chaplin na pláži (By the Sea)

Chaplin na pláži
By the Sea

Zelňačka (La soupe aux choux)

Zelňačka
La soupe aux choux

Rab Affleck

Affleck Rab

Naposled navštívené:
Chaplin na pláži (By the Sea)

Chaplin na pláži
By the Sea

Zelňačka (La soupe aux choux)

Zelňačka
La soupe aux choux

Rab Affleck

Affleck Rab