Jeden svět
ohodnotit

Zelňačka

La soupe aux choux

Další název:
Kapustnica (SK); Kapustová polievka (SK); The Cabbage Soup; Kapusniaczek; Louis und seine außerirdischen Kohlköpfe
Žánr:
Země:
Rok:
1981
Délka:
99 minut
„Louis de Funes jako venkovan, který pije příliš vína, vaří dobrou polévku a silou své osobnosti dokáže přivolat mimozemšťany.“

Obsah filmu Zelňačka

 
Claude a Ciciss jsou dva pokojní staříci, kteří se starají jen o své víno a dobré jídlo. Claude umí vynikající zelňačku, a tak oba často soupeří, koho více a déle polévka „nadchla“. Jednoho dne však idyla končí. Jejich domy se mají zbourat a u vesnice se má vybudovat ohromný zábavní park, ve kterém samozřejmě najde mnoho lidí práci. Přesaď starý strom a on zahyne. Claude a Ciciss by raději zemřeli, než by se přestěhovali. Následky ohromného množství pojídané zelňačky nečekaně přivolá mimozemšťana. Claude si s ním dokonale rozumí a jeho polévka cizímu tvorovi a posléze jeho souputníkům nadmíru zachutná, a tak dostane on i jeho přítel...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
Jean GiraultJean Girault  
hraje:
Louis de FunèsLouis de Funès.....Claude Ratinier [66]   
Jean CarmetJean Carmet.....Francis Chérasse [59]   
Jacques VilleretJacques Villeret.....l'Oxien [30]   
Claude GensacClaude Gensac.....Amelie Poulangeard [54]   
Henri GénèsHenri Génès.....vrchní strážmistr [61]   
Marco PerrinMarco Perrin.....oddávající [53]   
Christine DejouxChristine Dejoux.....Francine [27]   
Philippe BrizardPhilippe Brizard.....listonoš [47]   
Philippe RuggieriPhilippe Ruggieri  
scénář:
René FalletRené Fallet.....předloha [53]   
Louis de FunèsLouis de Funès  
Jean HalainJean Halain  
hudba:
Raymond LefèvreRaymond Lefèvre  
kamera:
Edmond RichardEdmond Richard  
střih:
Michel LewinMichel Lewin  
trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
francouzská
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Zvuk:
mono
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Zelňačka >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 30.5.2020
SMUTEK
Jsem velký fanoušek Louise de Funese a tak na   mě tenhle jeho předposlední film působí skoro   depresivně ačkoli je to dobrá komedie. Dívat   se na to, že je jen stínem kdysi tak   živelného, rtuťovitého člověka z něhož   doslova stříká na všechny strany temperament   je opravdu smutné. Asi (vlastně určitě) proto   tento film nenám rád.
cais74
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 29.2.2020
Zelňačka
Tento film je, stejně jako ostatní filmy páně   Funese, skvělý a vtipný. Ano, věk už si na   báječném herci vybral svoji daň, ale určitě   jeho výkon fanoušky nezklame. Co ale zklame na   první poslech, je dabing. Ten vytvořil za pana   Filipovského pan Lábus. Ač je pan Lábus   výborný herec a i dabér, tady prostě jeho hlas   nesedí. Tak jako v jiných filmech hlas pana   Krampola. Myslím, že by pro ucho diváka byl   lepší hlas některého z imitátorů,   například pana Jablonského.
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 1.4.2018
Snímek natočen na základě úspěšné knihy,   kterou napsal René Fallet, a jak se na ní   uvádí, jedná se o humorný příběh o   setkání dvou podivínských bláznivých   ochmelků s technicky vyspělým a suchopárným   “ufonem“. Vynikající příběh o dvou   stařících vzdorující se osudu a vymoženostem   doby. A protože se hlavních rolí zhostila   trojice těch nejlepších francouzských komiků,   je o zábavu postaráno. Louis de Funès, Jean   Carmet a Jacques Villeret. Co chtít víc.   Příběh je to ve své podstatě životní, ale   brán s humorem. Louis opět, i přes výslovný   zákaz lékařů po jeho několika infarktech,   srší energií ve své komičnosti a tak jako   obvykle podal výkon, jaký máme u něho rádi.   Co se týče jeho zdraví, bohužel ke škodě.   Scénář se drží hlavních postav a vedlejší   scény jsou podány jen okrajově. Hlavní   dějová složka je však zachována a ke   komičnosti zcela postačila. A je to dobře.   Snímek je tak jednoduchý a srozumitelný. Pro   nás je škoda, že film nebyl nikdy nadabován   Františkem Filipovským. Vyzněl by daleko lépe.
Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 30.4.2017
Velice slabá komedie a o SF snad i hanba psát.   Ale nepřejížděl jsem, párkrát se i pousmál.   Takže tu dvacku procent si to zaslouží.   Hodnotím stejně jako československou verzi, i   když zde byl pan Funés stokrát lepší pana   Somra. Měl také více prostoru.
GeorgeB
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 6.1.2017
Oxo
Zelňačku jsem četl nejprve jako knihu, aniž   bych věděl, že existuje její filmová   adaptace. Pravdou je, že moje představy po   přečtení knihy se rozcházejí se zpracováním   filmu, ale z filmu jsem nadšený. Jistě bude   spousta lidí reagovat na český dabing, ale   musíte si uvědomit, že pan Filipovský byl již   v té době bohužel po smrti a že volba Jiřího   Lábuse byla jako jeho nástupce na dabing pane   Funese obdorvskou výzvou. Podle mého názoru se   s dabingem naprosto perfektně vypořádal a   popři Marge, Rumburakovi a mnoha daších je to   další perla v jeho herecké kariéře.   Neodsuzujte jeho dabing jen proto, že jste na   něco zvyklí, nehodnotíte tak dabing, ale jen   vlastní pocity. Já určitě tento film všem   doporučím a rozhodně bych tento film nedával   panu Funesovi v hodnocení někam na chvost. Všem   , ale určitě doporučím knižní předlohu.   Jednu hvězdu navrch za neustálé nošení   flašky a dvou skleniček na stůl.
jarda53
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 6.1.2017
Dnes poprvé jsem film shlédl celý a jsem   nadšený a vůbec by mě nenapadlo co dokáže   polívka a domácí víno s vesmírem. De Funes,   na kterém film stojí a padá, na konci své   kariéry dokázal, že je pan herec a jestli   někdy bude číst tyto řádky, vždyť, kde   žije, má ještě stovku let k dispozici, ať   ví, že jsme jej měli rádi...
Misantrop
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 6.12.2015
Jak se přivolávají mimozemšťané z planety   Oxo, vzdálené dvě až tři hodiny cesty   létajícím talířem? Přece prděním! Po   výtečné zelňačce s rozmočeným chlebem a s   hektolitry červeného vína to jde přímo   báječně. Louis de Funès zachraňuje   naštěstí každou pitomost, v které hraje.   Český dabing Jiřího Lábuse místo léty   navyklého hlasu Františka Filipovského působil   zpočátku hodně nezvykle, ale byl z ostatních   dabérů nejlepší: například Lábus jediný   vyslovoval jméno Claude správně [klód],   ostatní špatně [glód]. Ta špatná, neváhám   říct idiotská výslovnost, mě štvala.
thejduk
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 31.5.2014
Pro mne jedna ze slabších - komedií s L.de   Funésem - jednak L.de Funés byl na sklonku   kariéry, jednak i díky dabingu - Filipovský je   nepřekonatelný. Dobré téma, ale i když se   herci sebevíce snažili, úrovně třeba   četníků při vší snaze nedosáhli. Je   zajímavé vidět Funése i v jiných rolích, ale   prostě to není ono. Taky Cruchot byl symbolem   rancouzských komedií a ne jiné role sice   velmistra humoru. Zajímavé by bylo nadabování   Filipovským, ale toho se nikdy nedočkáme. Jak   by třeba Filipovský daboval prdy?
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 4.2.2012
I když pominu naprosto nevhodný dabing a svůj   spíš negativní názor na Funése, tohle je   hodně slabé. Chybí tu ta jeho zběsilost, ač   vzhledem k jeho věku pochopitelné. Na druhou   stranu hrál i v ještě horších filmech.
superfilmar
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 20.1.2012
Předposlední film Louise de Funese
Na Louisovi byla už hodně znát celková   vyčerpanost. Ani jeho role už nevyznívá jako   komická cholerická figurka, vlastně je to   smutná postava a vážná role.
Já jsem se   bavil jako u klasické Funesovy komedie, tato   dokonce patří k mým nejoblíbenějším.
A   Jacques Villeret výborně ztělesnil postavu ,,   Ufolínka "
S Jeanem Carmetem si Funes dost   dobře rozuměl, to je z filmu vidět.
Jen by mě   zajímalo, jakej magor do dabingu obsadil Jiřího   Lábuse, jeho hlas je úplně jiný než   Funésův. Tohle byl ten největší krok vedle,   který mohli udělat. Vlastně jedinej dabing,   kterej u Lábuse snesu, je ten Rowana   Atkinsona.
Ale zpátky k filmu. Když si ten hlas   odmyslíte, vznikne vám výborná komedie se   skvělým závěrem. Prostě 95%.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih66558minih66558Lupa je tlustý sklo (1984) [TV inscenace] 
Lupa je tlustý sklo n
minih49027minih49027Jak zničit vlastní mužstvo (1977) [TV inscenace] 
Jak zničit vlastní mužstvo n
minih66317minih66317Na kus řeči (2001) [TV pořad] 
Na kus řeči n
minih57247minih57247Partička (SK) (2009) [TV pořad] 
Partička n
minih76815minih76815Brouk v hlavě (1998) [TV divadelní představení] 
Brouk v hlavě n
minih56792minih56792Zatím spolu, zatím živí (2010) 
Knight & Day n
minih62359minih62359Zlatník Ondra (1995) [TV film] 
Zlatník Ondra n
minih28502minih28502Vertical Limit (2000) 
Vertical Limit n
minih16686minih16686Pošťák (1994) 
Il postino n
minih30748minih30748Rytíři ze Šanghaje (2003) 
Shanghai Knights n


Hodnocení:n12345678910
Zelňačka (1981)Zelňačka (1981)Zelňačka (1981)Zelňačka (1981)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177914

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10