Zari
ohodnotit

Směry života

Žánr:
Rok:
1940
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
16.2.1940
„Drama osudové lásky podle divadelní hry F. X. Svobody“
Popis / Obsah / Info k filmu Směry života
Podle vlastního sdělení spisovatele F. X. Svobody byla mu podnětem k této hře klíčící láska Eduarda Vojana k Haně Kubešové-Kvapilové. Autor ji dopsal v roce 1890 a poprvé byla uvedena na scéně Národního divadla 13. února 1892, takže tento film byl jakousi neoficiální oslavou jejího padesátiletí.

Tato divadelní hra s dějem, určeným pro malé jeviště, je filmem osvobozena od toho příkazu. Tím byla dána možnost a nutnost pro obohacení obrazu i děje i pro prokreslení povah a života zde jednajících osob. Zatímco hra projde ve třech jednáních v Antonínově bytě v Praze a u Soukupové, film počíná v Antonínově rodišti na Chodsku, kde se seznamuje s prostředím Antonínových rodičů. Boženka Soukupová, v divadle nikterak hlavní osoba, ve filmu však se stává stěžejní ženskou postavou. Matka jí dala do baletní školy, její kariéra se začíná ve varieté Orfeum, jehož majitelem je Červenka, postava ve filmu opět mnohem rozvinutější. Proto divadelní zákulisí i jeviště hraje ve filmu význačnou roli a dává jí možnost výpravných scén, tančených baletním sborem Národního divadla za řízení baletního mistra Joe Jenčíka, který si sám v tomto filmu zahraje.

Postavy studentů Antonína a Malíka zůstávají ve filmu celkem nezměněny. Boženku Soukupovou hrála Hana Vítová, poprvé jako plavovláska. Vytvořila postavu děvčete povrchního citově jen plytce založeného, jenž se snadno zhlédne ve štěstí výhodné partie. Studenty Antonína a Jaroslava hrají Ladislav Boháč, tento příliš pateticky, a R. A. Strejka, starého Malíka Václav Vydra st., Soukupovou Zdenka Baldová, maminka přísná, avšak lehce povolující, jsouc zlákána vidinami dceřina štěstí.

Do filmu byly přidány četné postavy, jak to vyžadovalo zpřítomnění děje a jeho částečné přesunutí do prostředí varietního divadla. Proto i Srnkův hudební doprovod byl komponován v tomto duchu, jen na počátku filmu se divák setkává s chodskou vesnickou hudbou a na konci je slyšet Kühnův dětský chrámový sbor. Režisér Jiří Slavíček své filmové zadání splnil se zdarem, udržel ději živý spád k čemuž napomohlo i zpestření chodským posvícením a baletní vložkou.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Směry života
POZOR, SPOILER
Na Chodsko se vrací student práv Antonín Černý. Má s sebou i kamaráda a Boženku Soukupovou. To je začínající herečka. K tanci ji vyzve místní chasník, pak jdou spolu ven. Toník na něj vlítne a povalí do slámy. Pokořený mladík to žaluje otci, a ten zase otci Toníkovu. Ten mu domluví svým zvláštním způsobem.

Již jsme v Praze, kde majitel divadla Orfeus přichází do baletní školy a přináší novinku. Také chce některé tanečnice, ale ty si chce vybrat sám.

Mládenec Jaroslav Malík se v antikvě snaží prodat knihy. Právě sem přichází Tonda a odcházejí spolu. Jarda jej zve k sobě, ale Tonda jde radši domů. Bytná Soukupová jej prosí, aby dal pozor na její dceru, tedy na Boženu. Tu se po vystoupení snaží sbalit ředitel Červenka, ale ona se vymluví na matku. Jenže na ni čeká Tonda, ne matka.

Později sem přichází Jaroslavův otec. Má starosti o syna, ale Tonda jej uklidní. Sice lží, ale lží milosrdnou.

Ředitel Červenka (také divadelní podnikatel) si do své vilky přece jen Boženu přiveze. Nedojde však k ničemu a jedou zpět do Prahy. Božčina matka najde ředitelův dárek, pudřenku a ihned za to dceru inzultuje. A také ředitele navštíví. Vrací se přímo nadšená, Božce opět dovoluje tanec, který jí předtím zakázala a Tondu chce vystěhovat, neb se Boženka, prý, bude vdávat. Za Červenku. Tondu to pořádně sebere. Stále se domnívá, že se něco stane, ale Boženka se již chlubí svým kamarádkám bydlením u Červenky.

Nu a Toníček? Ten se nám dal na alkohol. Dělá průšvih za průšvihem, až jej bytná ihned vyhodí. A to milý Antonín netuší, že se sem za ním chystají jeho rodiče bydlet. Přijedou sem zrovna v den Božčiny svatby a chtějí mimo bydlení také vidět diplom. A začíná šou…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Směry života
Antonín Černý bydlí po dobu svých gymnaziálních i vysokoškolských studií u vdovy Soukupové. Její dceru Boženku zná od dětství a nyní, když dívka dospěla, se do ní zamiloval. Antonín pomůže napravit hlavu svému příteli Malíkovi který se místo přednášek věnuje flámům. Boženka se stane tanečnicí v divadle. Její krása zaujme ředitele Červenku a ten se ji snaží získat drobnými dárky. Boženčina skálopevná počestnost ho dovede až k nabídce k sňatku. Paní Soukupová je nadšena, a když vykreslí dceři skvělou budoucnost, povrchní dívka se sňatkem s Červenkou souhlasí. Antonínovi rodiče, které synova studia připravila o všechen majetek, se stěhují do Prahy. Netuší, že nešťastně zamilovaný syn se dal před koncem studií na pití a že utratil i peníze na jejich byt. Teď je na příteli Malíkovi, aby Antonínovi oplatil službu. Ujme se jeho rodičů a Antonínovi domluví. Boženka se hned po svatbě se svým mužem pohádá. Jde za Antonínem, ale ten ji už nechce.

Autor/Zdroj: /NfA:Český hraný film II


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - 13. komnata (2006) [TV cyklus]

21:10 - 21:40

18 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Česku (2021) [TV...

21:25 - 21:55

3 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

NOVA - Hell’s Kitchen Česko (2024) [T...

20:20 - 21:45

68 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Prima - Dvojka na zabití 2

20:15 - 21:40

73 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Krvavá svatba

Krvavá svatba
Krvavá svatba

Naposled navštívené:
Krvavá svatba

Krvavá svatba
Krvavá svatba