Zari
ohodnotit

Šmejdi

Další název:
Crooks
Rok:
2013
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
18.4.2013
„Dokumentární film o šmejdech, kteří podvádějí naše seniory. A prochází jim to… Zatím.“
Popis / Obsah / Info k filmu Šmejdi



Syrový dokument Silvie Dymákové ukazuje manipulaci, ponižování a nátlak, které se skrývají za zavřenými dveřmi „předváděcích zájezdů pro seniory“. Smutní hrdinové filmu skládají na stůl nefunkční hrnce, vysavače, které nikdy nepoužili, deky z „ovčí vlny“ a biolampy, za které během svých výletů zaplatili v součtu desítky až stovky tisíc korun. A to v lepším případě. Řada z nich totiž výměnou za vrácení občanek zabavených prodejci podepsala úvěrové smlouvy. I přes otřesné zkušenosti senioři a seniorky na zájezdy vyrážejí opakovaně, aby se vymanili ze své osamělosti nebo proto, že neumějí říct nabídkám ne. Autorce dokumentu se podařilo proniknout se skrytou kamerou na předváděcí akce a rozebrat nátlakové metody prodejců s psycholožkou a advokátem. Film již v době dokončování vzbudil zasloužený rozruch, protože nezkušenosti, důvěřivosti a určité závislosti seniorů zneužívají v Česku desítky firem.
Jeden svět 2013


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šmejdi



PŘEHLED NOMINACÍ na Českého lva 2014:
NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Šmejdi



ÚČINKUJÍCÍ: Dana V., Jaroslav P., Anna M., Božena D., Josef K., Marie V., Ondřej Z., Edita V., Zdeněk D., Pavel J., Vladimír Š., Marie R., PhDr. Romana Mazalová, JUDr. Jan Černý, Roman Vaněk, seniorky z klubu seniorů Chvaletice.

Publicisticky pojatý dokument Silvie Dymákové (nar. 1982) s výmluvným názvem Šmejdi zkoumá závažný fenomén úmorných předváděcích akcí, na nichž prodejci nutí seniorům nesmyslně předražené a často nefunkční produkty. Zmanipulovaní zákazníci nejenže za ně obětují dlouholeté úspory, ale často se dostávají do dluhové pasti s hrozící následnou exekucí. I díky své přístupné formě již v průběhu vzniku (od srpna 2011 do října 2012) vyvolal film vlnu odporu vůči firmám, parazitujícím na starých a často osamělých lidech. Zároveň se stal účinnou zbraní v boji za přísnější kontroly a v šíření osvěty mezi potenciálními klienty nátlakových prodejů. Překvapivá není samotná existence akcí pro seniory, šokující je však míra ponižování, cynismu a agrese dealerů a delegátů podvodných firem; zarážející je také fakt, že protagonisté jsou na těchto akcích závislí a jezdí na ně navzdory otřesným zážitkům opakovaně. Žene je k tomu patrně především pocit samoty. - Psycholožka a právník komentují na základě záběrů ze skryté kamery někdy až sedmihodinové prezentace, během nichž dochází nejen k psychickému nátlaku, ale například i k odpírání slíbeného oběda a v některých případech i k fyzickému napadání. Zkušený kuchař posuzuje nádobí coby typický prodejní artikl a demonstruje jeho zoufale nízkou kvalitu. Režisérka se postupně zapojuje do dění: uklidňuje oběti, v závěru filmu dokonce zachraňuje jednoho z protagonistů před útokem prodejce. – Snímek doprovází Smetanova Má vlast jako zdůraznění skutečnosti, že pro příběhy ponižování a skupinového psychického teroru není třeba cestovat za hranice, ale stačí obrátit pozornost na život starších generací v české společnosti. – Burcující dokument mohou v českých kinech zhlédnout senioři nad šedesát pět let zdarma.
Filmový přehled 2013/6


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama