Zari
ohodnotit

Slepice a kostelník

Další název:
The Hen and the Sexton
Žánr:
Rok:
1950
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
6.4.1951
Popis / Obsah / Info k filmu Slepice a kostelník
POZOR SPOILER!!

Kostelník Kodýtek je podplácen kulakem Voznicou za to, aby ostatní rolníky varoval před vstupem do družstva. A tak milý Kodýtek napustí do sklepa vodu, a nechá na místě zločinu nůž. Ten patří rolníkovi Pěknicovi, jehož hubatá žena do družstva zásadně nechce. Nu, což, voda je vylita a pikle se kují dál. Pěknica přinese domů manželce kuřata Leghornek, ta je však odmítá jen proto, že jsou družstevní. Pátrání po záškodníkovi s vodou pokračuje a místní policajt potvrdí nález otisků prstů na noži a to, že patří kostelníkovi. Ten mezitím nutí Pěknicova syna k rozepisování a rozmnožování protidružstevních letáků. Na což ovšem přijde jeho otec. Ten toho využije po svém způsobu…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Slepice a kostelník
Komedie o radostné práci družstevníků, jež nelahodí zarputilému kulakovi Voznicovi, ten spřádá nekalé plány a k záškodnickým akcím donutí i místního kostelníka Kodýtka... Neprávem podezřelému rolníku Pěknicovi se podaří překazit další podvratnou čínnost, odhalí pravého viníka a pomýlenému kostelníkovi zachrání alespoň zbytek cti.
FEX DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Slepice a kostelník
Ve filmu dále účinkují: zaměstnanci Čs. Státních statků v Uherském Brodě, Čs. Sbor národních písní a tanců a lidoví tanečníci z Moravského Slovácka.

Slovácko, združstevněná obec Lužánky. Prostoduchý kostelník Kodýtek se nech přesvědčit vesnickým boháčem Voznicou k záškodnickým akcím a rozmnožování pomlouvačných letáků. Jeho činnost však díky přispění bodrého hospodáře Pěknici trapně ztrosková a družstevníci se vesele baví na dožínkách.

V roce 1949 vytvořil režisér Mach se svými spolupracovníky "Vzbouření na vsi". Třebaže byly tomuto filmu naší i sovětskou kritikou vytýkány různé chyby, zůstane velkou zásluhou tvůrců, že "Vzbouření na vsi" přišlo včas. Bylo to v době zakládání prvních JZD, kdy reakce se soustředila k útokům proti propagátorům družstevní myšlenky a kdy ani někteří malí i střední rolníci nevěřili ve správnost nových cest našeho zemědělství. Pro tuto počáteční dobu JZD mělo "Vzbouření na vsi" průkopnický význam a právem je rezoluce ÚV KSČ jmenovala mezi našimi nejlepšími dosavadními filmy.

V dalších dvou letech však došlo na naší vesnici k radikálním změnám, největším od dob zrušení nevolnictví. Vždyť nyní má být odstraněna bída, dřina a zaostalost. Družstevní myšlenka, o níž se v roce 1949 jen diskutovalo, došla uskutečnění v tisícerých Jednotných zemědělských družstvech a nyní se zakládají i četná družstva socialistického typu. Také smýšlení člověka se postupně mění, dochází k četným společenským a osobním konfliktům a je na našem umění, aby pokračovalo v tradici dnes už předstiženého "Vzbouřeni na vsi".


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Bridgette Kerkove

Kerkove Bridgette

Naposled navštívené:
Bridgette Kerkove

Kerkove Bridgette