Zari
ohodnotit

Skleníková Venuša

Rok:
1985
Délka:
82 minut
Premiéra v ČR:
1.8.1986
Popis / Obsah / Info k filmu Skleníková Venuša
Súdobý príbeh mladého biológa, ktorý po rokoch navštívi rodný podhorský kraj a zistí, že je zničený novovybudovanou chemickou továrňou. Svojim nesúhlasným postojom sa pričiní o riešenie dovtedy zanedbávaných problémov ochrany prírody.
Renáta Šmatláková Katalóg slovenských celovečerných filmov

Autor/Zdroj: Šmatláková Renáta/Katalóg slovenských celovečerných filmov


Popis / Obsah / Info k filmu Skleníková Venuša
Film Martina Ťapáka Skleníková Venuša byl natočen na motivy stejnojmenného románu slovenského spisovatele Antona Baláže. Titulní postavou je mladá agronomka podhorského družstva Jolana Horanská. Ale hlavním hrdinou tohoto společenskopsychologického snímku s ekologickou tematikou je její milenec, mladý vědec Peter Vrchovský. Ten při návštěvě rodné vesnice náhodou zjisti rozsáhlá znečištěni okolní přírodu i ovzduší, způsobené velkou chemičkou. Důsledky nedostatečné likvidace nebezpečných látek se projevují už i na živých organismech. Peter varuje obyvatele vesnice i vedení továrny. MIuví o takzvaném globálnim skleníkovém efektu, při němž škodlivé plvny z průmvslových exhalací by mohly ve formě aerosolů narušit ve vyššich vrstvách atmosféry vrstvu ozónu, chránící Zemi před kosmickým zářením; podobně jako ve skleníku by se světlo a teplo dostávalo pouze dovnitř, ne však ven. A to by mělo zhoubné následky pro život na Zemi. ~ Ťapákův snímek, v němž se do společenské
rodinu promítají i soukromě problémy protagonistů, má být otevřeným varovánim před ekologickou katastrofou. Uměleké ztvárnění tématu, a to jak scenáristické, tak i režijní a herecké, zůstalo však závažnosti llátky hodně dlužno. ~ Na XXIV. FČSF n Mariánských Lázních 1986 ziskala Skleníková Venuša Čestné uznáni.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Nemocnice na kraji města (1977...

17:20 - 18:25

41 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Divoká příroda Ománu

17:35 - 18:30

26 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

1 minut již uběhlo
89 minut zbývá do konce

Prima - Ženy v běhu (2019)

16:50 - 18:52

71 minut již uběhlo
51 minut zbývá do konce

Reklama