Zari
ohodnotit

Setkání ve tmě

They Met in the Dark

Rok:
1943
Délka:
95 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Setkání ve tmě
V britské emigraci za druhé světové války natočil český režisér Karel Lamač válečný film o boji anglické kontrarozvědky s německými špiony. Tajní agenti bojují daleko v zázemí s nepřítelem a často oni nebo jejich zasvěcení spolupracovníci zaplatí tu nejvyšší cenu, svůj život. Na válečné frontě se odehrává otevřený boj, ale ještě větší a zákeřnější bitva probíhá skrytě, aby válečné mocnosti získaly výhodu, zničily nebo poškodily protivníka.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Setkání ve tmě
Odvážný armádní kapitán nejen odhaluje úklady nepřátelských špionů, ale musí se vypořádat také se souběžným vyšetřováním svérázné, leč kurážné mladé dívky. Karel Lamač využívá dosavadních zkušeností se žánrovými filmy, v čemž mu napomáhá i pozdější hollywoodská hvězda James Mason v hlavní roli.
Snímek Setkání ve tmě natočil Karel Lamač stejně jako válečnou komedii Švejk bourá Německo v roce 1943, přičemž vyprávění obou filmů koketuje se špionážními vzorci. Švejk bourá Německo nicméně představuje dílo vyvážející do zahraničí domovské téma, které Lamač hrou s takříkajíc západními žánrovými vzorci především ozvláštňuje.
Oproti tomu Setkání ve tmě má mnohem blíže k Lamačově stylisticky i vypravěčsky sofistikovaným „výjezdům" do oblasti kriminálního filmu, jaký představoval nejen snímek Otrávené světlo (1921), ale zejména německý Pes baskervillský (Der Hund von Baskerville, 1936), v němž podobně experimentoval se střídáním ponuré kriminálky s odlehčenými scénami. Tyto proměny nálad jsou charakteristické i pro film Setkání ve tmě, ve kterém Lamač nabízí soudní drama, horor, kriminálku, thriller i komedii.
Snímek natočený na motivy románu Zmizelá mrtvola (1941) Anthonyho Gilberta má důmyslně vystavěnou expozici. Nejdříve v soudní scéně představí sympatického námořního kapitána Richarda, posléze mladou Lauru - a nechá je v až hororově působivé noční sekvenci setkat se v osiřelém domě se záhadně zavražděnou dívkou, která svírá v ruce papírek s důležitou informací.
Vyprávěcí strategií filmu přitom je, že hrdinu i hrdinku nikdy nenechá pospolu příliš dlouho. Nechává je střídavě přebírat vládu nad vyprávěním a diváka vede řadou prostředí a umožňuje mu z různých hledisek odhalovat intriky nepřátelských agentů. Setkání ve tmě se v lecčems podobá šestici britských špionážních hříček mladého Alfreda Hitchcocka. Hned v několika z nich - Třicet devět stupňů (The 39 Steps, 1935) či Mladý a nezkušený (Young and Innocent, 1937) - figurovali hrdinové, které odvážné mladé dámy na chvíli považovaly za padouchy. Snímek vizuálně těží z mnohaleté tvůrčí sehranosti režiséra Karla Lamače s kameramanem Ottou Hellerem, který dovedně mění způsoby osvětlování i snímání v souladu s tím, jak se mění vyprávěcí dynamika filmu. Napomáhá tomu i tendence k inscenování scén v delších záběrech.

Radomír D. Kokeš
LFŠ 2015


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

24 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Úžasná Albánie

18:40 - 19:25

9 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

19 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

54 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Lawrence Grant

Grant Lawrence

Naposled navštívené:
Lawrence Grant

Grant Lawrence