Zari
ohodnotit

Sedmá velmoc

Další název:
Seventh Power
Rok:
1933
Délka:
86 minut
Premiéra v ČR:
17.11.1933
Popis / Obsah / Info k filmu Sedmá velmoc
"Sedmá velmoc" - to jsou prý noviny. Asi nikdo tenkrát nepochopil, proč se zrovna tak jmenuje právě tento český film. Neboť noviny jsou zde reprezentovány třemi mládenečky, kteří nemají nic na práci, než-li vypátrat záhadný zločin a při tom se učí lyžovat kolem mezníků a ve filmových stavbách ateliéru.

Tvůrci filmu chtěli asi napodobit cizí špionážní filmy, ale rozsekali svůj příběh, s nímž by si tenkrát nikdo netroufal ani do šestákových detektivek, na řadu zmatených a nesouvislých a místy nesrozumitelných scén, kde se běhá, lyžuje, střílí, tajemně šepotá a honí se bezúčelně pěkný vlčák. Domnělý vrah je nakonec vlastenecký hrdina, který v lyži převáží přes pohraniční hory a hvozdy plán skladiště třaskavin sousedního státu (kterého?), ač by jej docela dobře mohl poslat v obálce poštou jako účet nebo dopis na rozloučenou s filmovou kariérou, nebo co já vím! Dojemně sice umře, ale v posledním obraze vstane z mrtvých, aby si za trest musel vzít Lídu Baarovou. Je to jediná tragická scéna filmu, jehož dramaticky vzrušující momenty byly již tenkrát obecenstvem kvitovány s vděčným smíchem. Proto patří dík "CS filmu", že nám, milovníkům starší československé tvorby, umožnil tento "špionážní", "lyžařský", "detektivní" český film uvidět, neboť skutečně stojí za podívanou. Něco takového se ani před těmi skoro osmdesáti roky nevyskytovalo v našem filmu často.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Sedmá velmoc
POZOR, SPOILER

Zakladatel časopisu Neodvislost zemřel. Z jeho pohřbu byl natočen záznam, ještě předtím jeden i s jeho řečí. V ní vyzdvihuje tři mladé muže - Bédu Hronka, Jana Horského a Rudolfa Dolana. Po těchto třech chce, aby převzali jeho časopis.

Je to právě Ruda, kdo objeví tajemnou šifru BMR 22. Má něco společného s boxmatchem v Chicagu. Ruda přes šifru zachytí další zprávu, zčásti latinskou. Domnívá se, že někdo, snad pes, má na hranici zadržet muže. Vypraví se tedy s kamarády na hory k jmenovanému kilometru. Potkají zde slečnu, kterou pak vyhledají v hotelu. Ti tři se představí jako mušketýři a on jako D‘Artagnan.

Když se v hotelu všichni vyzpívají, dochází venku ke střelbě a divoké honičce. Také je zde mrtvá žena a pes. Žena - mušketýr prchne jednomu ze strážníků, ale jen na policejní stanici. Pak je vyslýchána komisařem Standem kvůli noční vraždě. Ona se s ním však odmítá bavit a vypovídat chce jen našim úředníkům, což komisař není. Ten ani za pomocí zbraně z tajemného muže nevyrazí plány, po kterých touží. Soudí, že je muž nestačil dopravit za hranice.

Všechno se to nějak mele mezi sebou. V tomto zmatku kluci „zatknou“ jednoho z mužů. A tu přistává na sněhu letadlo. Z něj přichází muž, kterému se slečna D‘Artagnan představí jako reportérka Helena Radová. A jinde přichází k přiznání o zmocnění plánu útoku na náš stát. Zachrání naši hrdinové republiku?


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sedmá velmoc
Tři mladíci - Hronek, Dolan a Horský - se stanou majiteli deníku Neodvislost. Dolan si v inzertní rubrice všimne zvláštního inzerátu. Rozluští jeho smysl a tak zjistí, že na česko-německé hranici se připravuje schůzka špionů. Mladíci se vydají na určené místo a najdou zde zavražděnou dívku. Do vyšetřování se zapojí reportérka Helena z konkurenčního listu a německý komisař Sander. Sander podezírá z vraždy jistého Pavla Krále. Helena se nechá Sanderem přesvědčit a vyláká Krále na německou stranu. Dolan však mezitím zjistí, že Sander je špion a v poslední chvíli se jim podaří Krále zachránit. Král, který se ve skutečnosti jmenuje Rydvan, získal pro československou rozvědku v Německu informace o skladištích zbraní. Informace ukryl do lyží. Sander se o úkrytu dozví, dokumenty vyzvedne a zlikviduje tak, že je sní. Rydvan si naštěstí rozmístění skladišť pamatuje. Šéf československé kontrašpionáže chce vydat rozkaz k jejich zničení. Nakonec si však uvědomí, že by tím rozpoutal válku a od svého záměru upustí.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Sedmá velmoc
Tři reportéři a jejich dámská konkurence na stopě špionážní aféry. Dá jim to hodně shánění a hodně rádoby elegantní konverzace a zpěvu, aby světový mír byl zase jednou zachráněn.

Jediný zvukový (a velmi nepodařený) film režiséra P. Pražského.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Vražda v Orient expresu (1974)

14:20 - 16:25

123 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

ČT2 - Tělo v mé hlavě

16:20 - 17:25

3 minut již uběhlo
62 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

53 minut již uběhlo
34 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

53 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama