Zari
ohodnotit

Sbohem, Sabato

Indio Black, sai che ti dico: Sei un gran figlio di... (ITA), Adios Sabata (USA)

Další název:
Adiós, Sabata; Indio Black; Indio Sabata; The Bounty Hunters
Žánr:
Rok:
1970
Délka:
104 minut
Popis / Obsah / Info k filmu Sbohem, Sabato
POZOR SPOILER

Mnich posílá malého Juanitu za Sabatou, aby se nemstil bratrům Murdockovým. Už je prý dost násilí. Bodejť by nebylo, jsme v Mexiku v roce 1867, kdy se blíží revoluce. Všude jsou vojáci, kterým „vládne“ Maximilián Habsburský. Právě zde dochází k přestřelce, ve které Sabata postřílí své nepřátele. Vzápětí je osloven mužem, který mu nabídne „práci“. Totiž podívat se na zoubek plukovníkovi Skimmelovi. K Sabatovi se přidává ještě Ballantine.

Sabata nejprve postřílí v nějaké stodole pár nepřátel a plukovník Skimmel se baví tím, že střílí nevinné Mexičany. Také dává „odměnu“ zrádci Garcíovi.

Poznáváme také revolucionáře Escuda, který je vyslán do města Kingswield, aby zde našel člověka, se kterým má ukrást spoustu zlata pro revoluci. Když do města přijede, Sabata před ním zlikviduje muže s hloupými poznámkami. Ballantine maluje plukovníka a při přepadení převážených peněz dochází k nečekané komplikaci. Objevuje se zde totiž ještě jiná skupina. Sabata postřílí, co může a ujíždějí i se zlatem. To pak ponechává Sabata osudu a jede do města, kde je ovšem ihned o příjezdu „zatčen“ a končí u tlustoprda Foltna, který by také zlato rád. Ze Sabaty je tedy zajatec, ale ne dlouho. Prchá a dostává se za Escudem. Nato ve městě dochází k další přestřelce o vůz se zlatem. Naši hrdinové zvítězí, ale pak zjistí, že místo zlata vezou písek. Ballantine nasupeně odjíždí.

Aby se zabránilo vniknutí do města, musí být vyhozen do povětří most u Guadeloupe. Sejdou se tu všichni naši známí a boj o most začíná. Pokračuje se pak ještě ve městě, kde se utká i Sabata se Skimmelem, stejně jako před lety. Ale vítěz může být jen jeden z nich.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Sbohem, Sabato
Snímek Sbohem, Sabato je v této spaghetti-westernové sérii spíše neobvyklým dílem. Pokračuje sice v příběhu Sabaty zápletkou, která do velké míry kopíruje klíčové prvky prvního filmu, ať už jde o klidného a záhadného pistolníka, kaskadérské kousky, nezvyklé zbraně či nebezpečí zrady, je ale zároveň i velmi odlišný. Roli Sabaty v něm totiž ztvárnil nový herec, který do filmu vnesl mocnou sílu své charismatické osobnosti - Yul Brynner. Ten dokáže být stejně řízný jako jeho předchůdce Lee Van Cleef, ale své roli dává navíc intenzitu a mírně zlověstný podtón, což filmu ještě přidává na napětí. To pak vhodně doplňuje známé prvky z prvního filmu a výsledkem je opět velkorysá porce filmové zábavy. Tentokrát má Sabata spolu s americkým podvodníkem a mexickým banditou za cíl ukrást zlato císaře Maxmiliána a věnovat kořist pro dobro mexické revoluce. Za zmínku stojí právě komediální role Pedra Sancheze jako bandity-revolucionáře a také vzrušující finále se spoustou krkolomných kaskadérských kousků a štěkajících zbraní. Kramerova režie je opět stylová, s lehkým nadhledem a neomylným smyslem pro kompozici. Film Sbohem, Sabato sice asi nebude první volbou pro diváka neznalého spaghetti westernu, ale rozhodně si jej užijí zkušení fanoušci tohoto žánru.


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Návrat Sabaty (1971)

 Návrat Sabaty (1971)
Návrat Sabaty n
È tornato Sabata... hai chiuso un'altra volta
Žánr: western
Země: Itálie / NSR / Francie
Režie: Gianfranco Parolini

(pokračování)

Sabata (1969)

 Sabata (1969)
Sabata n
Ehi amico... c'è Sabata, hai chiuso!
Žánr: western
Země: Itálie
Režie: Gianfranco Parolini

(pokračování)

Reklama