Zari
ohodnotit

Saulův syn

Saul fia

Další název:
Son of Saul; Saulov syn (SK)
Žánr:
Země:
Rok:
2015
Délka:
107 minut
Premiéra v ČR:
18.2.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Saulův syn
Hlavní hrdina Saul je členem takzvaného Sonderkommanda, které má na starosti mimo jiné odklízení mrtvých těl vězňů. Saula všudypřítomná hrůza a nelidskost nevyhnutelně otupila. Když však narazí na tělo chlapce, který může a nemusí být jeho synem, rozhodne se, že dotyčného pohřbí. K tomu však musí nejprve sehnat rabína.
Tvůrci Saulova syna zvolili pro svůj příběh netypickou formu - kamera se skoro ani na okamžik nehne od hlavního hrdiny. Divák se tak ocitá v roli jakéhosi mlčícího přihlížejícího, který je na Saula těsně navázán. Někteří kritici tento přístup přirovnávali dokonce k počítačovým hrám. Na rozdíl od nich však forma Saulova syna odsuzuje diváka k naprosté, pro některé možná místy nesnesitelné pasivitě.
Saul prochází táborem a stává se aktérem či svědkem řady situací, z nichž však často vidíme jen krátké výseky. Mnohé ze strašlivého dění v táboře většinu času pouze tušíme v nezřetelném, především zvukem charakterizovaném druhém plánu. Tvůrci tak diváka nenutí, aby se v přímé konfrontaci s odpudivým násilím dojímal či hrozil. Namísto toho po něm chtějí něco emocionálně mnohem náročnějšího - aby si toto násilí sám dokreslil.
Nemes začínal u filmu jako režisérský asistent. Pracoval dokonce i pro velikána maďarské kinematografie Bélu Tarra. Před Saulovým synem natočil Nemes krátkometrážní snímky, přičemž ve svém prvním s názvem Türelem, který se dá do češtiny přeložit jako S trochou trpělivosti, sledujeme úřednici pracující v koncentračním táboře, jež se však o okolní dění jen pramálo zajímá. Její hlavní starostí je brož, kterou zrovna dostala. Dění v táboře na ni však postupně doráží, a když se zvuky světa tam venku stanou příliš nenechavými, je pro úřednici nejjednodušší před nimi prostě zabouchnout okno.
Toto úzké pouto s hrdinou Nemes v Saulově synovi zdokonalil. Před Saulem a jeho situací totiž únik neexistuje. Nelze se tak divit, že mnozí kritici označují snímek za nejnaléhavější výpověď o holocaustu, která kdy byla natočena.

Klára Kolářová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Saulův syn
POZOR SPOILER

Maďarský žid Saul Ausländer je členem Sonderkommanda. Zrovna pomáhá nahánět další židy „do práce“, jak je jim slibováno. Následně uklízí plynovou komoru a je svědkem přežití mladého kluka. A také jeho konce, ke kterému mu dopomáhá muž v bílém plášti se stetoskopem na krku. Saul začne tvrdit, že mladíček je jeho syn. Hodlá jej pohřbít, ale to jej nejprve musí zachránit od pitvy. Což v továrně na smrt nebude jednoduché. Proto se Saul dostává do hodně nebezpečných situací a je svědkem dalších a dalších hrůz. Při shánění rabína je odkázán na nějakého Řeka Renegada. Je prý v Mietekově komandu a pozná jej podle dvou jizev na tváři. Při jeho hledání je Saul svědkem, jak jeden z vězňů zkouší něco z tábora nafotit. Přes kouř však toho moc vidět není. Pak je nucen s dalšími vězni vyhazovat popel spálených mrtvol do řeky. Zde nalézá svého muže, ale oba končí před gestapákem, který je vyslýchá. Odchází od něj pouze Ausländer. Po několika peripetiích se opět shledává s mrtvolou svého syna, kterou odnáší pryč. Podaří se mu ukrýt ji až na ubytovně. Později se dostane až na ženskou část lágru, kde mu jedna z vězeňkyň předá věci pro muže, kteří chtějí vyvolat povstání. Pece už nezvládají tolik mrtvých, a tak jsou lidé upalováni po skupinách venku. Povstání skutečně vypukne a v jeho chaosu se Saul Ausländer s dalším mužem nenápadně vytratí. Dostanou se i s mrtvolou až k řece, kde ji však nestihnou zahrabat. Saul si ji proto znovu dává na záda a postupuje do vody, kde jsou již povstalci z tábora. Společně se pak ukryjí v jakési staré stodolea, ale fašisté jsou jim na stopě…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Saulův syn
Saulův syn vstupuje zítra do kin v rámci limitované distribuce v kinech skupiny Aero

V Praze přelomové drama o továrně na smrt uvádí od 11. února BIO | OKO, Kino Aero a Kino Světozor, v Brně Kino Scala, v Hradci Králové Bio Central. 18. února potom film vstoupí do širší distribuce. V zaří také film vyjde na DVD v rámci nové edice Festival 12 s doprovodnou studií Aleše Stuchlého.
Saulův syn, vítěz Zlatého glóbu za nejlepší cizojazyčný film, Velké ceny a Ceny kritiků FIPRESCI z loňského festivalu v Cannes a horký kandidát na Oscara pojednává o Saulu Auslanderovi (Géza Röhrig), maďarském Židovi a příslušníkovi tzv. Sonderkommanda, jehož členové byli od ostatních osvětimských vězňů zpravidla izolováni a měli na starosti ty nejstrašnější práce. Jde o snímek, který radikálně mění zažité zobrazování šoa, když se celý soustředí výhradně na hlavní postavu, jejíž jedinou motivací uprostřed pekla vyhlazovacího tábora je zajistit důstojný pohřeb svého syna. Saulův syn je hluboce humanistický, přitom krajně zneklidňující snímek, který holocaust zprostředkovává jako trauma, jež se stále bytostně dotýká naší kulturní identity.
Představitel Saula, herec Géza Röhrig, osobně uvedl projekci v rámci slavnostní předpremiéry 2.2. ve vyprodaném kině Lucerna
Klára Skřenková


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Saulův syn
Snímek se odehrává ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Pojednává o Saulu Ausländerovi, maďarském Židovi a příslušníkovi tzv. Sonderkommanda, jehož členové byli od ostatních osvětimských vězňů zpravidla izolováni a měli na starosti ty nejstrašnější práce. Saul chce uprostřed mašinérie průmyslového vyvražďování důstojně pohřbít svého nevlastního syna. Film přitom připomíná až „umělecký horor" a poprvé v dějinách kinematografie ukazuje Osvětim jako chaotickou a přitom bezchybnou továrnu na smrt, jejíž chod musí udržovat sami vězni.

Zdroj: Film Europe


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

4 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

16:05 - 17:00

29 minut již uběhlo
26 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

169 minut již uběhlo
86 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

99 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vladimír Valenta

Valenta Vladimír

Naposled navštívené:
Vladimír Valenta

Valenta Vladimír