Saulův syn (2015)

Saulův syn (Saul fia)
71.3 %
 
 

Saul fia

Další název: Son of Saul; Saulov syn (SK)

    Žánr: drama / válečný
    Země: Maďarsko
    Premiéra v ČR: 18.2.2016        
    Délka: 107 min.
Hlavní hrdina Saul je členem takzvaného Sonderkommanda, které má na starosti mimo jiné odklízení mrtvých těl vězňů. Saula všudypřítomná hrůza a nelidskost nevyhnutelně otupila. Když však narazí na tělo chlapce, který může a nemusí být jeho synem, rozhodne se, že dotyčného pohřbí. K tomu však musí nejprve sehnat rabína.
Tvůrci Saulova syna zvolili pro svůj příběh netypickou formu - kamera se skoro ani na okamžik nehne od hlavního hrdiny. Divák se tak ocitá v roli jakéhosi mlčícího přihlížejícího, který je na Saula těsně navázán. Někteří kritici tento přístup přirovnávali dokonce k počítačovým hrám. Na rozdíl od nich však forma Saulova syna odsuzuje diváka k naprosté, pro některé možná místy nesnesitelné pasivitě.
Saul prochází táborem a stává se aktérem či svědkem řady situací, z nichž však často vidíme jen krátké výseky. Mnohé ze strašlivého dění v táboře většinu času pouze tušíme v nezřetelném, především zvukem charakterizovaném druhém plánu. Tvůrci tak diváka nenutí, aby se v přímé konfrontaci s odpudivým násilím dojímal či hrozil. Namísto toho po něm chtějí něco emocionálně mnohem náročnějšího - aby si toto násilí sám dokreslil.
Nemes začínal u filmu jako režisérský asistent. Pracoval dokonce i pro velikána maďarské kinematografie Bélu Tarra. Před Saulovým synem natočil Nemes krátkometrážní snímky, přičemž ve svém prvním s názvem Türelem, který se dá do češtiny přeložit jako S trochou trpělivosti, sledujeme úřednici pracující v koncentračním táboře, jež se však o okolní dění jen pramálo zajímá. Její hlavní starostí je brož, kterou zrovna dostala. Dění v táboře na ni však postupně doráží, a když se zvuky světa tam venku stanou příliš nenechavými, je pro úřednici nejjednodušší před nimi prostě zabouchnout okno.
Toto úzké pouto s hrdinou Nemes v Saulově synovi zdokonalil. Před Saulem a jeho situací totiž únik neexistuje. Nelze se tak divit, že mnozí kritici označují snímek za nejnaléhavější výpověď o holocaustu, která kdy byla natočena.

Klára Kolářová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016

režie:
László Nemes
 
 
hraje:
Géza Röhrig (Saul Ausländer), Levente Molnár (Abraham Warszawski), Urs Rechn (Biedermann, hlavní kápo), Jerzy Walczak (Rabbi Frankel), Sándor Zsótér (doktor Miklos Nyiszli), Marcin Czarnik (Feigenbaum), Uwe Lauer (Oberscharführer Voss), Christian Harting (Oberscharführer Busch), Amitai Kedar (Hirsch), Juli Jakab (Ella), Tom Pilath (důstojník SS), Björn Freiberg, András Jeles, Csaba Krisztik, Todd Charmont (Braun, vězeň), Gergö Farkas (Saulův syn), Balázs Farkas (Saulův syn), Levente Orbán (ruský vězeň), Kamil Dobrowolski (Mietek), Attila Fritz (Yankl, mladý vězeň), Mihály Kormos (Schlojme), Márton Ágh (Apikoyres), István Pion (Katz), Tamás Polgár, Rozi Székely, Erno Fekete (SS doktor), László Somorjai (starý rabín), Péter Takátsy (voják), Zoltán Cservák
 
 
scénář:
László Nemes, Clara Royer
 
 
kamera:
Mátyás Erdély
 
 
hudba:
László Melis
 
 
výprava-architekt:
László Rajk
 
 
kostýmy:
Edit Szücs
 
 
střih:
Matthieu Taponier
 
 
zvuk:
Sámuel Csóka, Tamás Dévényi
 
 
výtvarník:
Hedvig Kiraly
 
 
koordinátor kaskadérů:
Zoltán Gulyás Kiss
 
 
masky:
Erzsébet Forgács, Szandra Gero
 
 
výkonný producent:
Judit Stalter
 
 
producent:
Gábor Rajna, Gábor Sipos
 
 
casting:
Éva Zabezsinszkij
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.