Zari
ohodnotit

Rudý Baron

Der Rote Baron

Další název:
The Red Baron; Červený barón (SK)
Rok:
2008
Délka:
129 minut
Premiéra v ČR:
21.8.2008
„Epizoda ze života populární letecké legendy. Jeho největším vítězstvím byla láska“
Popis / Obsah / Info k filmu Rudý Baron
Idealizovaný pohled na život jednoho z nejslavnějších pilotů 1. světové války, německého stíhacího esa barona Manfreda von Richthofena. Odehrává se v letech 1916 až 1918 a sleduje jeho rytířský a sportovní přístup k leteckým soubojům i postupnou změnu jeho postojů k válce, ovlivněnou ošetřovatelkou Käte Otersdorfovou a milostným vztahem, který je nakrátko spojil. Manfred létá s přáteli Wernerem Vossem, Sternbergem a Lehmannem, s nimiž ho pojí despekt k vojenskému drilu a rytířský způsob soubojů. Mimo jiné uctí památku sestřeleného britského pilota a po vítězném souboji ho zachrání. Předá ho půvabné ošetřovatelce Käte, která se Manfredovi na první pohled zalíbí, přestože se k němu chová nepřátelsky. Manfred se netají ctižádostí stát se největším stíhacím esem a Käte, které se jeho lehkovážný přístup nelíbí, se mu snaží vysvětlit své pocity. Manfred si nechá natřít letadlo načerveno a jeho sláva s každým dalším vítězným soubojem roste. Všechno však není ideální. Pohádá se s bratrem Lotharem, který nastoupil k jeho letce, odmítá však rytířská pravidla souboje a chce hlavně zabíjet. Postupně přichází o přátele a sám je v jednom souboji zraněn. Sblíží se s Käte, která ho ošetřuje a ukáže mu skutečnou tvář války v hale, plné raněných a umírajících. Začíná si uvědomovat, že je zneužíván propagandou, a ocitá se ve stále tíživější pasti mezi nechutí k válce, láskou k létání a odpovědností válečného pilota. Nakonec, navzdory všemu znovu odlétá do bitvy.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Rudý Baron
Film vypráví o životě slavného německého stíhacího letce za 1. světové války, Manfreda von Richthofena, známého též jako Rudý baron a Eso všech es. Jeho rudý trojplošník se stal postrachem letců Dohody. Francouzi mu přezdívali Rudý ďábel, Britové na jeho hlavu vypsali odměnu... Během války sestřelil nejméně 80 letounů, nejvíce ze všech pilotů na obou stranách. Prý si z každého sestřeleného letadla odnášel kousek domů do své "sbírky". Ale také ke konci své kariéry řekl: "Po každé bitvě ve vzduchu se cítím mizerně. Když po boji vystoupím na svém letišti na pevnou zemi, jdu do svého pokoje a nechci nikoho vidět ani s nikým mluvit..."

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


Popis / Obsah / Info k filmu Rudý Baron
Snímek Rudý baron scenáristy a režiséra Nikolaie Muellerschoena (nar. 1958), působícího ve Spojených státech i v rodném Německu, popisuje válečná léta legendárního německého pilota z první světové války Manfreda von Richthofena (1892-1918). Soustřeďuje se zejména na jeho neortodoxní, zdánlivě gentlemanský a sportovní přístup k leteckým soubojům, spojený s kamarádským respektem k protivníkovi, na jeho přátelství s kolegy a naopak na despekt vůči nadřízeným i vůči vojenskému drillu, ale zejména zaznamenává Manfredův milostný vztah s ošetřovatelkou Käte Otersdorfovou. Děj se odehrává v rozmezí let 1916 až 1918 a v pozadí postihuje proměnu v Manfredově postoji k válce i její nepříznivý vývoj pro německou stranu. - Značně romantizující pojetí je podpořeno snímáním, typickým pro retrožánr, s důrazem na dobové reálie a na výtvarnou stránku. Nescházejí ani atraktivní letecké souboje, zpracované ovšem pomocí vizuálních efektů. - Film svým stylem připomíná nedávno uvedený titul z francouzského prostředí Rytíři nebes (FP 11/2006). Natáčel se převážně v České republice za účasti českého štábu i herců. - Postava legendárního stihače se objevuje buď přímo nebo jako inspirace v několika filmech (mj. The Blue Max; 1966; r. John Guillermin - V), naplno se jí však věnoval Roger Corman v titulu The Red Baron/Von Richthofen and Brown (1971, Rudý baron; r. Roger Corman).
Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2008/9


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:00

59 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

ČT2 - První kontakt - Setkání s mimo...

13:15 - 14:00

14 minut již uběhlo
31 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:35

64 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

Prima - Closer: Nové případy (2012) [T...

12:30 - 13:30

59 minut již uběhlo
1 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Der Brave Soldat Schwejk

Der Brave Soldat Schwejk
Der Brave Soldat Schwejk

Julietty a jejich země

Julietty a jejich země

Naposled navštívené:
Der Brave Soldat Schwejk

Der Brave Soldat Schwejk
Der Brave Soldat Schwejk

Julietty a jejich země

Julietty a jejich země