Zari
ohodnotit

Rok konopí [DVD kinodistribuce]

Year of Mari©huana

Další název:
Year Of Marihuana
Žánr:
Rok:
2012
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
19.4.2012
„O léčení konopím v Čechách a ve světě, o právu na zdraví“
Popis / Obsah / Info k filmu Rok konopí
Dokument mapuje problematiku konopí, možnosti a meze jeho využití pro léčebné účely a sleduje řadu postav, které se věnují problematice této rostliny z různých úhlů pohledu. V první řadě profesora Hanuše, který se dívá na celou záležitost očima vědce, na druhé straně aktivistu Dušana Dvořáka (zakladatel hnutí Konopí je lék). Snímek sleduje i řadu pacientů léčících se konopím s diagnózami rakoviny nebo roztroušené sklerózy. Podstatnou částí filmu je také „exkurze” do oficiálního konopného skleníku v Izraeli, kde pěstují tuto rostlinu velice sofistikovaným způsobem a následně jsou výsledné produkty zdarma rozdávány pacientům s patřičným oprávněním. Ve filmu je také zachycen pohled vysoce postavených politiků a policistů nejen z ČR. Nechybí ani zasvěcené výklady adiktologů, konference v parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March a dalších demonstrací i soudní proces s Dušanem Dvořákem. Autor námětu a producent filmu je pacient, kterému lékaři diagnostikovali nádor v oku. Jeho zájem o možnosti léčby rakoviny ho zavedl až k léčebným vlastnostem konopí.
Filmová ročenka 2012


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rok konopí
Snímek se snaží skrze příběhy nemocných lidí léčících se konopím, rozhovory s vědci, politiky i úředníky objektivně mapovat problematiku využití konopí jako léku v České republice, poukázat na jeho možnosti i meze a to vše na pozadí probíhajícího střetu svobody jednotlivce se zákony společnosti.
Silvie Marková
SMART Communication


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rok konopí
Snímek Rok konopí sleduje řadu postav, které se věnují problematice konopí z různých úhlů. V první řadě je to profesor Hanuš, který se dívá na celou záležitost očima vědce, na druhé straně je tu aktivista Dušan Dvořák (zakladatel Konopí je lék). Sledujeme i řadu pacientů léčících se konopím s diagnózami rakoviny nebo roztroušené sklerózy. Podstatnou částí filmu je i „exkurze“ do oficiálního konopného skleníku v Izraeli, kde pěstují tuto rostlinu velice sofistikovaným způsobem a následně jsou výsledné produkty zdarma rozdávány pacientům s patřičným oprávněním.
Je zde také zachycen pohled vysoce postavených politiků a policistů nejen z ČR. Nechybí ani zasvěcené výklady adiktologů, konference v parlamentu či záběry z pochodu Million Marihuana March a dalších demonstrací i soudní proces s Dušanem Dvořákem.
Celkově je snahou filmu mapovat danou problematiku objektivně, nikoliv tendenčně, a ukázat možnosti a meze využití konopí jako léku. Celým filmem se také vine otázka osobní svobody jednotlivce a práva na zdraví.
IDF 2011


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rok konopí
Dokumentární časosběrný snímek Petra Slabého Rok konopí vznikl na námět a v produkci Jana Hrnčíře, jehož k projektu dovedla vlastní zkušenost pacienta s nádorem. - Tvůrci sledují několik „neposlušných“ jedinců, kteří se kvůli léčbě rozhodli pro nelegální konopné preparáty. Zaznamenávají názory spřízněných léčitelů, pěstitelů či aktivistů, jejichž snahy podporují i pozitivní poznatky vědeckých odborníků z Čech a z Izraele. Jejich názory jsou konfrontovány s představami politiků, policistů a úředníků. Vše propojuje filozofující komentář psychologa a hudebníka Pjéra la Šé’ze. Natáčelo se i na akci Milion Marihuana March a během tzv. Konopné revoluce v roce 2010. – Jedním z hlavních témat je snaha vzdorujících občanů domoci se proti institucím práva legálního přístupu k potřebným solidním preparátům (z vlastních zdrojů či od specialistů). Odmítají být perzekuovaní a zároveň odkázaní na pokoutný a drahý černý trh (kde existuje nepřehledné množství „modelů“). Zároveň neaxceptují oficiální farmaceutické produkty. Pěstování a užívání konopí považují za své základní právo a přínos k ozdravnému procesu. Současný absurdní stav za hranicí zákona jim přitěžuje v jejich již tak komplikované situaci. - O legalizaci konopí pro léčebné účely se stále jedná, přičemž zákonné uchopení problematiky (licence pro pěstitele, cenová politika, role zdravotních pojišťoven, spektrum vhodných diagnóz) se nemocným zdá být nekonečné. – Zajímavý a důležitý snímek s několika dramatickými lidskými příběhy se snaží objektivně zhodnotit vlastnosti byliny s minimálními vedlejšími účinky. Nezabývá se dalším uplatněním konopí ani problematikou drog a narkomanů.
-kk-, Filmový přehled 2012/6


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Suresh Chaturvedi

Chaturvedi Suresh

Naposled navštívené:
Suresh Chaturvedi

Chaturvedi Suresh