Zari
ohodnotit

Rodinný film

Další název:
Family Film
Žánr:
Rok:
2015
Délka:
91 minut
Premiéra v ČR:
18.2.2016
Popis / Obsah / Info k filmu Rodinný film



Inspiraci pro svůj druhý celovečerní film našel talentovaný absolvent FAMU Olmo Omerzu v novinovém článku o psovi, který za bouře vypadl z člunu a několik týdnů strávil sám na opuštěném ostrově bez svého pána. Obdobný motiv režisér vsadil do Rodinného filmu, o kterém hovoří jako o existenciálním dobrodružném příběhu. Zvířecího Robinsona Crusoa Omerzu staví do pozice důležitého člena jedné pražské rodiny, jejíž peripetie tvoří dějovou osu, a stěžejního článku její vztahové konstrukce.
Rodinný film pojednává o odloučení nezletilých sourozenců od jejich rodičů, kteří odcestovali na dovolenou. Zatímco matka s otcem a rodinným psím miláčkem podnikají plavbu jachtou po oceánu, děti si doma užívají svobody (po úspěšné debutové Příliš mladé noci se Omerzu opět vrátil ke spolupráci s mladými herci). Tuto počáteční, pro obě strany idylickou situaci však naruší dramatické události, které životy všech zasáhnou nevratným způsobem. Napínavý příběh Rodinného filmu režisér ozvláštňuje koncepcí nelineárního vyprávění a odlišného stylového pojetí jednotlivých příběhových linií.
Omerzu, který je českými filmovými kritiky a odborníky vyzdvihován jako jeden z nejosobitějších „domácích" režisérů, ve filmu zkoumá role jednotlivých členů rodiny a to, jakým způsobem může vzájemná separace rodičů a jejich potomků ovlivnit jejich vzájemné vztahy. Zejména v momentě, kdy nemohou společně čelit krizové situaci a řešit nelehké otázky života a smrti. Na rodinu nahlíží jako na spletitou síť vztahů, napětí a konfliktů, čímž popírá existenci ideálu šťastné, bezkonfliktní rodiny.
Rodinný film na jaře vyhrál souboj českých filmů uplynulého roku na plzeňském Finále a českou kinematografii úspěšně reprezentoval i na turné po zahraničních festivalech. Uveden byl mj. v Seattlu, Tokiu, San Sebastianu, Chotěbuzi, Záhřebu nebo Lublani, kde zaujal především mezinárodní federaci filmových kritiků.

Jana Bébarová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rodinný film



Není rodinný film jako Rodinný film. Režisér slovinského původu a absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu názvem svého snímku ironizuje žánr rodinné selanky a z mnoha stran zkoumá jednu dobře situovanou pražskou rodinku. Katalyzátorem událostí je odjezd rodičů na exotickou dovolenou. Vezmou si psa a doma nechají dvě dospívající děti, s nimiž komunikují, najednou se ale z indonéských ostrovů přestanou ozývat… Rodina se tak v Rodinném filmu v různých momentech znovu skládá, redefinuje a její příslušníci vlastně mění role. Unikavá je i samotná struktura černohumorného dramatu, která znejisťuje diváka v tom, jakého motivu se chytnout či z perspektivy jaké postavy bude děj posouván. A že tou postavou může být i pes. Rodinný film svou absencí klasického exponování událostí vlastně říká, že v životě se malé i velké věci dějí naprosto neočekávaně a že jen máloco můžeme skutečně ovlivnit.

Jan Škoda
MFF Karlovy Vary 2016


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Rodinný film



Manželé se vydají na plavbu oceánem a doma zanechají dvě nedospělé děti, pro něž nepřítomnost rodičů znamená možnost svobody. Zdánlivě bezstarostný život jim naruší až strach, když se rodiče delší dobu neozývají. Jejich loď se za bouře převrátila a také se ztratil pes, otcův miláček. Návrat rodičů časově koresponduje s dramatem doma. Syn leží v nemocnici, musí mu být transplantována ledvina. Na základě vyšetření vyjde najevo, že otec ve skutečnosti není synovým biologickým otcem. V okamžiku vrcholící krize doma se ocitáme na opuštěném ostrově, kde pes, který přežil ztroskotání lodi, bojuje o přežití, a nejen vlastní.
Česká televize


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

05:30 - 05:59

4 minut již uběhlo
25 minut zbývá do konce

ČT2 - Křesťanský magazín (1993) [TV ...

05:15 - 05:45

19 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

49 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:00 - 05:55

34 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama