Duben
ohodnotit

Rodinná oslava

Festen

Další název:
The Celebration; Dogme #1 – Festen
Žánr:
Rok:
1998
Délka:
106 minut
Premiéra v ČR:
20.5.1999
„Každá rodina má své tajemství“
Popis / Obsah / Info k filmu Rodinná oslava
Snímek Rodinná oslava má certifikát, že byl natočen podle zásad manifestu několika dánských filmařů s názvem Dogma95, a nese označení Dogma 1. Podle jednoho z bodů manifestu nesmí být na filmu podepsán jeho hlavní tvůrce. Proto také režisér Thomas Vinterberg není uveden v titulcích. Jeho film však právem vzbudil pozornost. - Ve strohé dokumentaristické formě s pohyblivou impulzivní kamerou a prudkým střihem zaznamenávají tvůrci v autentickém prostředí necelých čtyřiadvacet hodin z oslavy v rodinném venkovském hotelu, připomínajícím šlechtické sídlo. Oslavencem je šedesátiletý majitel podniku, autoritativní Helge Klingenfeldt. Kromě početného příbuzenstva se tu sejdou i jeho dospělé děti: nejstarší Christian, který úspěšně pokračuje v otcových stopách, nemá však zdaleka jeho sebejistotu, antropoložka Helene, za níž přijede její černošský milenec, a slabošský opilec Michael s manželkou Mette a třemi dětmi. Rodina je poznamenána nedávnou sebevraždou Christianovy sestry-dvojčete Lindy. - Při přípitku obviní nejstarší syn otce, že jej a Lindu v dětství sexuálně zneužíval. Z tohoto obvinění, jež zpočátku nikdo nebere vážně, se odvíjí řada následujících situací, v nichž se naplno projevují charaktery hlavních postav, k nimž patří ještě matka Elsa. Do děje zasahují také lidé z personálu: číšnice Pia a Michelle (milenky bratrů) a Christianův přítel z dětství, dnes šéfkuchař Kim. - Snímek, oscilující mezi psychologickým dramatem a hořkou komedií, připomíná díla Ingmara Bergmana, Luise Buńuela a třeba i Němcův film O slavnosti a hostech. Překvapuje svou autentičností, civilními hereckými projevy i existenciální naléhavostí.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Ve velkém osamělém domě se připravuje oslava. Helger Klingenfeldt, patriarcha rodiny, slaví 60. narozeniny. Pomalu se začínají scházet hosté. Přátelé, příbuzní a samozřejmě oslavencovi nejbližší: manželka Elsa a tři dospělí potomci - Christian, Michael a Helena. Vše je připraveno, hosté usedají ke stolu. Nikdo netuší, co bude následovat, když Christian povstane, aby se ujal slova. Brzy všichni pochopí, že na tento večer a tuto noc nikdy nezapomenou.
Záměrně minimalistický pohled (režisér je členem skupiny Dogma) do lůna jedné početné, v mezilidských vztazích narušené rodiny.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


V Dánsku je léto. Ve velkém osamělém domě, který dřív sloužil jako hotel, se připravuje oslava. Helge Klingenfeldt, hlava rodiny, slaví šedesáté narozeniny. Prvorozeného Christiana, který vede restaurant ve Francii, si patriarcha rodu zavolá do své pracovny a požádá ho, aby u stolu řekl pár slov o své sestře-dvojčeti Lindě, která nedávno zemřela (spáchala sebevraždu). Nikdo netuší, co bude následovat, když Christian povstane, aby se ujal slova. Brzy všichni pochopí, že na tento večer a tuto noc nikdy nezapomenou...
Snímek, oscilující mezi psychologickým dramatem a hořkou komedií,
připomíná díla Ingmara Bergmana a Luise Buňuela či legendární Svatbu
Roberta Altmana. Překvapí svou autentičností, civilními hereckými výkony i existenciální naléhavostí.
Program ART

Autor/Zdroj: /Kino ART


Jednoho léta se ve velkém osamělém domě, který dřív sloužil jako hotel, připravuje oslava. Helge Klingenfeldt, patriarcha rodiny, slaví 60.narozeniny. Nikdo z pozvaných netuší, že se stane svědkem šokujícího rodinného dramatu.
*****
Hosté se pomalu začínají scházet. Přátelé, příbuzní a samozřejmě oslavencovi nejbližší: nádherná manželka Elsa a tři již dospělí potomci - Christian, Michael a Helena. Prvorozeného Christiana, který vede restaurant ve Francii, si patriarcha rodu zavolá do své pracovny a požádá ho, aby u stolu řekl pár slov o své sestře dvojčeti Lindě, která nedávno spáchala sebevraždu. Hosté jsou uváděni do pokojů a Helena si vybere Lindin pokoj, do kterého od její smrti nikdo nevstoupil. Nejmladší Michael přijel se svou ženou a dětmi, aniž by byl pozván; nepřišel totiž na sestřin pohřeb a otec ho tak chtěl potrestat. V suterénu se pilně pracuje: tam vláne kuchař Kim, který vyrostl s Christianem, stejně jako komorná Pia, která je do Christiana zamilovaná. Vše je připraveno, hosté usedají ke stolu. Nikdo netuší, že co bude následovat, když Christian povstane, aby se ujal slova. Brzy všichni pochopí, že na tuto noc nikdy nezapomenou...
Hlava rodiny plánovala uspořádat oslavu jako velkolepou a nezapomenutelnou událost. Navzdory pečlivým přípravám se vše promění ve večírek s velmi nečekaným překvapením. Z technického hlediska záměrně minimalistický pohled (režisér je členem skupiny Dogma) do lůna jedné početné, v mezilidských vztazích narušené rodiny.
28. Letní filmová škola

Autor/Zdroj: /Letní filmová škola


Psychologicky laděná tragikomedie Rodinná oslava má certifikát, že byla natočena podle zásad manifestu několika dánských filmařů s názvem Dogma 95, a nese označení Dogma 1. Podle jednoho z bodů manifestu nesmí být na filmu podepsán jeho hlavní tvůrce. Proto také režisér Thomas Vinterberg (nar. 1969, spolu s Larsem von Trierem byl právě on hlavním iniciátorem filmařského manifestu Dogma 95) není uveden v titulcích. Jeho film však právem vzbudil pozornost. Ve strohé dokumentaristické formě s pohyblivou impulzivní kamerou a prudkým střihem zaznamenávají tvůrci v autentickém prostředí necelých čtyřiadvacet hodin z oslavy v rodinném venkovském hotelu, připomínajícím šlechtické sídlo. Oslavencem je šedesátiletý majitel podniku, autoritativní Helge Klingenfeldt, který dvě své děti sexuálně zneužíval a jedno z nich mu to nyní u příležitosti přípitku veřejně připomene. Skandální motiv incestu je ovšem pojednán v psychologicko-společenské, a nikoli freudistické rovině (svým přímočaře antipokryteckým vyzněním upomíná film na scénu z Posledního tanga v Paříži, v níž Grandův Paul análně souloží s Jeanne v podání Marie Schneiderové a mluví přitom o „ctnostné", egotistické měšťácké rodině, znásilňující dětskou vůli až do doby, než se všichni naučíme lhát). Režisér Vinterberg uvádí, že vědomě navázal na pojetí rodinných vztahů v Coppolově Kmotrovi, zejména v postavách ztělesněných Marlonem Grandem a jeho filmovými syny AI Pacinem a Jamesem Caanem, a motivicky se inspiroval i Bergmanovým arcidílem Fanny a Alexandr.

Autor/Zdroj: /Kino AERO


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Sama doma (1998) [TV pořad]

12:30 - 14:10

60 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

ČT2 - Vládci třetí říše

12:40 - 13:35

50 minut již uběhlo
5 minut zbývá do konce

NOVA - Ordinace v růžové zahradě (200...

12:25 - 13:45

65 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

Prima - Komisař Rex (1994) [TV seriál]

13:25 - 14:30

5 minut již uběhlo
60 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763987
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178294

Poslední komentáře

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10

Satan přichází (1998) [TV epizod...

Satan přichází
Do kin míří horor a Eric a   Donna v tom vidí šanci se v   autě u filmu pomuchlovat, ale   Jackie a Kelso chtějí jet a   být s nima. Red Forman zas více >

Autor: FLA | Hodnocení: 7 / 10

Učitelka tance (1998) [TV epizod...

Učitelka tance
Paní Formanová učí   "Hájda" tančit, protože   parta se chystá na   diskotéku. Výbornej je Blbso   a jeho taneční kreace,   pobavil i Fez. Celkově   zábavnej díl s dobrejma   frkama - 80%.

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10