Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu REC
Reportérka Ángela Vidalová natáčí na požární stanici epizodu svého pořadu „Zatímco vy spíte“. Dokumentuje chod stanice a udělá i několik rozhovorů se zdejšími zaměstnanci. Pozdě večer se spustí poplach a hasiči musejí k výjezdu. Ángela i s kameramanem je doprovázejí. Dorazí až k bytu, ze kterého sousedé slyšeli výkřiky, a hasiči společně s policií se do něj dostanou. Uvnitř je starší žena, celá od krve. Když ji policista ujišťuje, že sanitka je na cestě, žena se na něj vrhne a zakousne se mu do krku...

Později zjišťují, že z domu se nelze dostat ven. Nějaký mužský hlas jim sdělí, že z hygienických důvodů musí prozatím zůstat uvnitř. Policista zakáže Ángele a kameramanovi pokračovat v natáčení. V domě se ale evidentně děje něco neobvyklého, a tak nechtějí s reportáží za žádnou cenu přestat. Dojdou i do bytu ženy, která pokousala policistu. Ta se proti nim rozeběhne a jiný policista jí zastřelí. Navíc se v bytě nachází ještě jedna mrtvá dívka. Jeden z hasičů se znovu snaží najít nějaký možný východ, hlas zvenčí opět opakuje, aby budovu z žádných důvodů neopouštěli, dokud se nedostaví někdo z hygieny. K tomu všemu byl prý vyhlášen režim JBCH, který se používá při hrozbě jaderného, biologického či chemického útoku...

Všichni obyvatelé domu mají strach. Jeden tvrdí, že se dá na dvorek vyskočit ze zdejších kanceláří. Z okna však vidí spoustu mužů v plynových maskách. Jeden z nich jim opět přikazuje, aby v budově zůstali. Navíc okamžitě zablokují i tento východ a dům zakryjí jakousi ochranou fólií.

Jeden z mužů v domě je obvodní lékař, a tak se alespoň postará o základní ošetření poraněných mužů. Ángela se rozhodne udělat s lékařem rozhovor a následně vyslechne i ostatní obyvatele domu. Všichni jsou pochopitelně velmi zneklidnění situací a ani nevědí, o co vůbec jde. Policista následně všechny informuje o tom, že už mluvil s policisty venku a ti ho ujistili, že co nevidět přijde hygienik. Prý je možné, že je v domě nějaká nákaza, a tak musejí všem odebrat vzorek krve. Pokud se ukáže, že nehrozí nějaké nebezpečí, bude je moci pustit.

Po nějaké době do budovy vstoupí člověk v ochranném obleku a masce. Hygienik nejdříve zajde do místnosti, ve které jsou zranění muži. Policista zavře dveře, ale kameraman si najde o kousek dál pootevřené okno, kterým je do místnosti vidět. Vidí, jak jednoho z mužů připoutali k lůžku a následně mu píchli nějakou injekci. Poté se druhý muž vrhne na hygienika. Podaří se jim ho zneškodnit a utéct z místnosti. Jeden z mužů však uvnitř zůstal. Hygienik tvrdí, že ho nemůžou pustit. Je možné, že byl pokousán, a zranění muži jsou infikováni jakýmsi virem...

Zdroj: FTV Prima


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu REC
Tlačítko „REC“ stiske mladá televizní reportérka a její kameraman, kteří natáčejí noční směnu v místní požární stanici. Po chvíli přijímají hasiči tísňovou výzvu staré ženy, která je uvězněna ve svém domě. Když dorazí na místo, ozve se strašidelný křik. Tím začíná dlouhá noční múra a unikátní dramatická televizní reportáž.

Zdroj: Československá filmová společnost


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu REC
Bezočivá a ambiciozná televízna novinárka Angela Vidal so svojím štábom monituruje nočný život hasičov. Jej správanie hraničí až z nevychovanosťou. To sa nepáči niekoľkým hasičom. Angeline obavy o nudnú televiznú reality show sú neopodstatnené.

V noci majú telefonát, aby prišli vyslobodiť starú ženu zaseknutú v jej byte. Angela sa poteší, má materiál na vysielanie. Angela, štáb a hasiči vybehnú hore na poschodie, aby vyslobodili starú ženu. Ale z banálneho prípadu sa stáva boj o život. Keď vojdú do bytu starej ženy, tá v zakrvavenj nočnej košely na nich s revom vybehne. Ohrozený policajt, ktorý tam je tiež, ju zastrelí. Keby tak neurobil, zabila by ho. V byte uvidia ešte ďalšiu ženu, ktorá je dokusaná a správa sa ako besná. Aj tu museli zabiť.

Keď sa už zdá, že všetko je v "poriadku", Angela a hasiči sa nemôžu dostať von. Všetky vchody do budovy sú zakryté fóliou. To vyláka všetkých, hasičov a obyvateľov domu. Všetci sú uväznení dnu a nemôžu vyjsť vonku. Okolie strážia policajti a neustále im opakujú hlasnou trúbou, že nech zachovajú pokoj, nech ostanú dnu. Keď neposluchnú, použijú drastické prostriedky. O niekoľko hodín vojde dnu hygienik oblečený v skafandry, aby urobil príslušné opatrenia. Vylákaným ľudom povedal len toľko, že v budove je veľmi nákazlivý vírus a že musia ostať dnu. Dvaja ťažko ranení muži /policajt a hasič/ sa prebrali z kómy a začali sa správať ako besní. Hygienik ich pomocou zdravých mužov musel uviezať pútami. Ešte predtým ich pokúsali. Teda išlo o vážnu nákazu, ktorá sa šírila pokusaním.

Človek sa začal po prebudení z kómy správať besne a veľmi tušil po krvi. Medzi ešte zdravými ostala Angela a niekoľkí muži. I keď nasledujúce hodiny to bola štvanica a život im visel na vlásku, Angela chcela silou mocou, aby kamera bežala. Ak sa chcú zachrániť, musia nájsť nejaký tajný východ.


Autor: gabikazavacka

Popis / Obsah / Info k filmu REC
POZOR SPOILER

Mladičká reportérka Angela Vidalová natáčí reportáž do pořadu „Zatím co vy spíte“. Tuto noc o hasičích. Prolézá jim kdeco, vše si zkouší a pak je poplach. Přijíždějí do domu, kde jsou jeho obyvatelé shromážděni v přízemí. Policista s hasiči vylomí dveře a uvnitř naleznou zakrvavenou starou ženu Conchitu. Ta vzápětí policistu napadne a zle jej pokouše na krku. Když jej chtějí vynést ven, nejde to. Dveře někdo uzamkl zvenčí. A ti vevnitř slyší, že je to příkaz hygienické stanice. Pak spadne z horního patra hasič, je na místě mrtev. Policisté vyběhnou nahoru - a v bytě Conchity najdou dívku. Vzápětí nato je Conchita policistou zastřelena. Panika vrcholí, dům je zvenčí izolován. Angela provádí rozhovory, pak dovnitř vstoupí lidé v ochranných oblecích a maskách. Ti nakažené potají pouty a píchají injekce, když tito zaútočí. Jeden z mužů v ochranném obleku vysvětluje, že na veterinu někdo přinesl psa. Ten se probral z kómatu a byl agresivní. Z chipu poznali, že ten pes byl právě v tomto domě a patřil matce s holčičkou Jennifer, která matku ihned poplive a uniká. A protože se infekce přenáší slinami, musí být matka připoutána. Při hledání Jennifer je zjištěno, že mrtvola Conchity, stejně jako dívky, zmizela. Jennifer napadá svého zachránce a zuřivost druhých roste. Nenakažených už moc nezbývá, chtějí se dostat ven přes podzemí oděvní dílnu. Jenže jsou tam ocelové dveře a oni nemají klíče. Najdou je až nahoře v bytě správce. Jenže schodiště je již obsazeno nakaženými. Ukryjí se tedy v podkroví. Zde naleznou dílnu jakéhosi samozvaného vynálezce, který o chorobě jistě něco věděl. Zde dá kameraman Pablo kameru do otvoru po poklopu ve stropě, ale nějaké dítě ji poškodí. Již se lze dívat jen přímo přes ni, ani posvítit si s ní nemohou. Zůstávají tedy v absolutní tmě, odevzdáni napospas nakaženým.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu REC
Rec] je nejvýznamnějším španělským příspěvkem do odvětví found footage hororu. Neposedný reportážní styl se v něm potkává s ještě neposednějšími zombiemi. Bezprostřednosti krvelačné akce nahrávají vedle dokumentárního hlediska neformální herecké výkony. Televizní zpravodajství tak, jak jej neznáte.
[Rec] se bezesporu řadí mezi to nejlepší z „found footage" hororu. Díla této kategorie bývají vystavěna tak, že účelově amatérským zpracováním docilují dokumentárně autentického dojmu; hrůznosti se zneklidňujícím způsobem stávají přirozenou součástí žité „reality". K typickým stylotvorným postupům patří ruční záběry kamery, roztěkaná transfokace a digitální videoformát obrazu. Název found footage vychází z vyprávěcí konvence prezentovat snímek jako znovunalezený filmový materiál, během jehož realizace postihla tvůrce katastrofa. Do širokého povědomí se koncept dostal díky Záhadě Blair Witch (The Blair Witch Project, 1999), nicméně kořeny sahají mnohem hlouběji. Fikční reportážní materiál s šokujícími prvky z hlediska zpracování i následného reklamního potenciálu efektivně představil už film Kanibalové (Cannibal Holocaust, 1980). Enormní nárůst takových děl v poslední dekádě stojí za tím, že subžánr devalvuje, ale jak dokazují nepočetné výjimky typu Afflicted (2013), jeho potenciál není zdaleka vyčerpaný.
Z dobového hlediska [Rec] nebyl ničím radikálně inovativním. Formálně kopíroval pseudodokumentární styl svých předchůdců a propojení found footage se zombie žánrem uvedli na scénu o rok dříve Britové s Deníky zombie (The Zombie Diaries, 2006). Úspěch [Rec] však ležel ve způsobu, jakým dosavadní konvence vyprávění found footage zužitkoval. Předešlé filmy subžánru často zapojovaly statické (jakkoli nervní) kompozice záběrů. Omezená míra informací nabízela divákovi účinný zdroj napětí, protože zlo číhalo po většinu času mimo rám obrazu, dokud s ním nebyl konfrontován kameramanův pohled. [Rec] je vyprávěn z pohledu chtivého televizního štábu, který si bez skrupulí jde za senzací a my ji prostřednictvím dravého reportážního stylu explicitně dostáváme. Kamera nejen aktivně vyhledává, nýbrž její místní existence také spouští nejeden krvelačný řetězec, který není zbytečně parcelován střihem. Apokalyptické zpravodajství má proto plynulý spád a dynamika vyprávění akceleruje přímou úměrou s atletickými dovednostmi nemrtvých. Bezprostřednosti vedle klasického reportážního stylu nahrávají nestrojené herecké výkony v čele s Manuelou Velascoovou.

Jiří Blažek, LFŠ 2014


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu REC
TV reportérka a její kameraman připravují dokument z jednoho dne na hasičské stanici. Když jsou hasiči v noci, spolu s policií, povoláni k zásahu, jedou s nimi. Sousedi je přivolali, protože slyšeli ze sousedního bytu křik. Když vyvrátí dveře od bytu, zaútočí na polici žena, která jednoho z policistů smrtelně zranní. Náhle se zjistí, že dům je uzavřen a nikdo nemůže ven….

Zdroj: IKO Cable, s.r.o. (Film+)


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu REC
Skupina reporterů se chystá natočit 24-hodinovou reportáž o hasičském sboru. Vše probihá v normálním a poklidném rytmu, když se znenadání rozezní siréna, která vše odstartuje. Během jízdy se reportéři dozvídají, že na tísňovou linku zavolali nájemníci, kteří se nemohou dobouchat na jednu ze sousedek. Ta bydlí v nejvyšším patře, z něhož se ozývá šílený křik.

Po příjezdu už u domu čeká policejní hlídka, která se za doprovodu hasičů dostane násilím do bytu, kde najdou zkrvavenou šílenou stařenu. Ta napadne jednoho z policistů a způsobí mu vážné zranění. Když snesou zraněného policistu do přízemního podlaží, zjistí, že je dům již zcela uzamčen a není možné se z něho jakkoliv dostat a všude venku jsou speciální policejní jednotky, které nechtějí obyvatele domu pustit ven.

Netuší, že stařena je nakažena nebezpečným virem, který v lidech vzbudí šílenost a nezkrotnou chuť po mase.


Autor: Clockwork

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

REC 3: Počátek (2011)

 REC 3: Počátek (2011)
REC 3: Počátek n
[REC] 3 Génesis
Žánr: drama / thriller / horor
Země: Španělsko
Režie: Paco Plaza

(pokračování)

Karanténa 2: Terminál (2011)

 Karanténa 2: Terminál (2011)
Karanténa 2: Terminál n
Quarantine 2: Terminal
Žánr: horor / thriller
Země: Spojené státy americké
Režie: John Pogue

(remake)

REC 2 (2009)

 REC 2 (2009)
REC 2 n
[Rec]²
Žánr: drama / thriller / horor
Země: Španělsko
Režie: Jaume Balagueró, Paco Plaza

(pokračování)

Karanténa (2008)

 Karanténa (2008)
Karanténa n
Quarantine
Žánr: horor / thriller / mysteriózní / drama
Země: Spojené státy americké
Režie: John Erick Dowdle

(remake)

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190499
Osobností: 697748
Fotografií: 763807
Plakátů: 376381
Obsahů a biografií: 178212

Poslední komentáře

In Nacht und Eis (1912)

In Nacht und Eis
První filmové   převyprávění   katastrofální události   Titaniku, na kterém se prý   začalo pracovat pouhé dva   měsíce poté, tedy v době, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 8 / 10

Město v obkličení (2010)

Město v obkličení
Tentokrát si hongkongská   ikona akčních filmů v   podobě Bennyho Chana vzala na   paškál americké superhrdiny   a superpadouchy s   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 6 / 10

Na nože: Glass Onion (2022)

Na nože: Glass Onion
Zajímavý film ala Agáta   Christie. James Bond pomalu   rozmotává klubíčko   vztahů, příležitostí a   motivů až se dostane k   samotnému vrahovi. Hodně   mně to připomíná film Zlo   pod sluncem.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Brýle (1969) [TV inscenace]

Brýle
Při patnáctiminutové   stopáži se určitě nedají   čekat velké zázraky a   vodopády humoru a tahle   televizní mikrokomedie není   rozhodně více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 6 / 10

Na nože (2019)

Na nože
Chyba. Omylem napsaný   komnet.***********************   ******************************   ******************************   ******************************   ************

Autor: red.mann