Zari
ohodnotit

Rány

Rane

Další název:
The Wounds; Rany
Rok:
1998
Délka:
103 minut
„Balkánský konflikt očima dospívajícího srbského chlapce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Rány
Film se odehrává v rozmezí let 1991 až 1996 v Bělehradu. Je
věnovaný 'generacím narozeným po Titovi', které vyrůstaly ve válce. Vypráví o dvou mladících. Na začátku filmu je jim třináct let. Postupně vstupují do bělehradského podsvětí a jejich největšími idoly se stávají nejhorší bělehradští kriminálníci vystupující v televizním pořadu 'Puls asfalta', který moderuje Lidija fascinovaná světem zločinu. Pinky a Švaba sní o tom, že v pořadu také jednou budou vystupovat. Touží po pohodlném životě bez ohledu na jakákoliv pravidla etiky. Přátelí se s narkomanem jménem Kure, později sami podléhají drogám a dovádějí své životy až do tragického finále.


Autor: marjanka

Popis / Obsah / Info k filmu Rány
Rane jsou zřetelným doplněním k režisérově předchozímu filmu Hezké vesnice hezky hoří. Oproti němu jsou však obrazem vnitřní destrukce Srbska za Miloševiće. Ve ztrátě morálních hodnot a důvěry v generaci rodičů vyrůstá další generace, aniž by poznala něco jiného než jen válku. Proto je tento film věnován generaci mladých a jejím komentářem vyprávěn. Film je prodchnut sarkastickým humorem i radikálním postojem, který ho odlišuje od určité sebelítosti předchozího filmu. Rane mají nezvyklou soustředěnost velkých filmů, břitce pojmenovávají charakter událostí. Je to film, který se sleduje se zatajeným dechem: neustále spojuje polohu absolutního černého humoru s naplňující se tragédií. Nabízí podobnou groteskní skutečnost jako Underground. Tady ale je grotesknost důsledkem politického kontextu, kde smích je jediným možným pohledem.

Febiofest 2004


Popis / Obsah / Info k filmu Rány
Nekompromisný pohľad na život dvoch dospievajúcich chlapcov v Belehrade prvej polovice deväťdesiatych rokov.

Pinki a jeho kamarát Švaba sú dvaja dospievajúci chlapci, ktorí žijú na predmestí Belehradu. Ich príbeh sa začína v roku 1991, keď obaja chlapci pozorujú, ako jednotky juhoslovanskej armády odchádzajú do vojny. V nasledujúcich rokoch sa krajina čoraz viac prepadá do chaosu. Vojna, sankcie a búrlivé spoločenské zmeny so sebou prinášajú nárast moci podsvetia a svet zločinu láka aj oboch kamarátov.

RTVS


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Carmela D'Amico

D'Amico Carmela

In Style

In Style

Naposled navštívené:
Carmela D'Amico

D'Amico Carmela

In Style

In Style