Zari
ohodnotit

Punťa a čtyřlístek

Žánr:
Rok:
1955
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
15.4.1955
„Ztratil se pes a co z toho bylo.“
Popis / Obsah / Info k filmu Punťa a čtyřlístek
POZOR, SPOILER

Před školou ukazuje Pepík Šimek nový kopací míč. On se totiž chystá mistrovský zápas. Toník Burda by rád hrál také, a tak Pepík svoluje, že smí střídat. Cestou na zápas však Toník potká psa. Když s ním přijde ke hřišti, rázem je středem pozornosti. A on řekne, že pes je jeho. Nato pes uteče. Toník jej najde, ale u pravé majitelky, malé holky. Vzniká spor, čí pes je a Tonda si jej prostě bere.

Doma vlastnictví psa svede na přítele pana učitele. Klukům, kteří za ním přijdou, se však přizná. Karel Prouza, vzorný žák, navrhuje přiznání. Návrh neprojde. Jenže je potřeba sehnat známku. Tonda ji chce koupit, ale nemá na ni peníze. A tak se Karel s Pepíkem rozhodnou pomoci. Pepík vybrabčí pokladničku a Karel prosí matku. Ale peníze dostane od tety. Ovšem strčí je mamince do kapsy u zástěry. Teta si sem přijela oběhat lékaře a má s sebou svého psa Bobinu. A Karel později dostane nápad. Půjčí si známku od Bobiny. Neví, že když ji sundává, je to pes pana učitele a Bobina je s paničkou v nemocnici. On totiž kantor přišel Karlovu matku pozvat do školy. Mezitím Tondu honí pravá majitelka s kupou kamarádů. Uteče a dostává od Karla známku, ale zítra ji musí vrátit. Pak už mají kluci tu správnou. Jenže ji Karlovi ve škole pan učitel zabaví a domnívá se, že je to jeho psa Almy. A protože Toník mlčí, má Karel průšvih a Pepík jej prohlásí za zrádce, ale známku mu dají jako dárek k narozeninám.

Doma se tedy slaví. Jen Toník s matkou, táta je ve škole na schůzi rodičovského sdružení. Zde dostane stužku nejlepšího žáka. Ne pro sebe, pochopitelně, ale pro Tondu. Ten z toho však radost nemá. Ani v cirkuse se nebaví, byl tam pozván za odměnu.

Další den slíbí Karlovi, že všechno řekne a napraví a že psa vrátí.

Nu a už jsme ve škole, kde má Tonda svůj slib dodržet. Jenže on vůbec nepřijde a pes se k majitelce vrací sám. Kluci mají obavy, že se mu něco stalo...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Punťa a čtyřlístek
V 50. letech se v tematicky nevyrovnané filmografii režiséra Jiřího Weisse objevil i dětský snímek, k němuž podle vlastního námětu napsal scénář příští úspěšný autor dětských příběhů – Ota Hofman. Protagonistou vyprávění je žák třetí třídy Toník Burda, který se pokouší vylepšit svůj obraz v očích kamarádů prostřednictvím zaběhlého foxteriéra. Roztomilý psík, kterému chlapec říká Punťa, postupně zaplete malého hrdinu do sítě lží, ze které mu může pomoct jen upřímné přiznání… V mentorsky laděném snímku Jiří Weiss poskytl první větší hereckou příležitost Václavu Postráneckému (kterému bylo v době natáčení dvanáct let) a o rok staršímu Vladimíru Pucholtovi. Hlavní dětské role se ujal Aleš Košnar, který se na filmovém plátně příležitostně objevoval až do konce 70. let. Ve filmu si zahrála i třiačtyřicetiletá Nataša Gollová, která byla v 50. letech do filmu obsazována jen sporadicky.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Punťa a čtyřlístek
Toník Burda a jeho kamarádi se starají o nalezeného psa, kterému říkají Punťa, i když to je ve skutečnosti Asta. Přihlásí se skutečná majitelka a situaci zkomplikuje ztracená psí známka. Režisér Jiří Weiss byl výrazně úspěšnější ve zcela jiných žánrech.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Cestou na hřiště potká Tonda osamělého psa, který se k němu připojí. Všichni kamarádi ho obdivují a tak Toník tvrdí, že mu patří. Pravá majitelka Lidka zatím do hledání zapojí i své spolužáky.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

23 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

18 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

13 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Reklama