Zari
ohodnotit

Psí odpoledne

Dog Day Afternoon

Žánr:
Rok:
1975
Délka:
125 minut
„Den pod psa“
Popis / Obsah / Info k filmu Psí odpoledne
Al Pacino jako herec nikdy nezklame, stejně tak jedinečný John Cazale jako kumpán Pacinova nešikovného outsidera, se kterým zpacká loupežné přepadení banky. Film založený na skutečné události je plný napětí, ačkoliv se v něm uplatní i komediální prvky. Z šesti Oscarů, na něž byl nominován, získal jednoho za scénář.

Jedno z nejlepších děl mezi padesátkou titulů, které za svůj život natočil Sidney Lumet. I tady lze rozeznat jemu vlastní společenskokritický tón, zaměřený tentokrát na média, jež mají moc manipulovat veřejným míněním. Nicméně v popředí zde stojí brilantní studie několika charakterů, zejména dvou zlodějů, kteří se rozhodli přepadnout banku „nešťastně“ až poté, co z ní byl odvezen kýžený balík peněz. Líčení zachycuje dramatické i absurdně komické situace, kdy na jedné straně stojí Sonny a Sal se zaměstnanci banky jakožto svými rukojmími a na straně druhé policie, novináři, televizní reportéři a dav přihlížejících, kteří danou lokalitu obléhají. Z deliktu se během několika hodin přímého přenosu stává senzační kauza, jež ve zlodějích vzbudí falešný pocit vlastní velikosti a prakticky jim znemožní, aby se vzdali. A už vůbec není v uměle rozbouřené atmosféře místo pro soukromé drama Sonnyho, který chtěl loupeží získat peníze na operaci svého transsexuálního partnera.
Zdena Škapová
MFF Karlovy Vary 2015


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Psí odpoledne
Jednoho dne vstoupí do banky v ulících New Yourku tři muži, nejdou však vybrat peníze nýbrž banku vyloupit. Nejmladší z nich hned na začátku uteče protože začne mýt strach a na celou loupež zůstanou pouze dva. Loupež se jim však nevydaří a je přivolána policie a Sonny, tak se jmenuje hlavní hrdina loupeže, je nucen ponechat si pracovníky banky jako rukojmí.
Film je popisem skutečné události která se odehrála roku 1972 ve spojených státech amerických, díky autorům můžete nahlédnout do policejních postupů New Yorské policie ale také do mysli lupočů ovlivněné Vietnamem, životem a kontroverní společností spojených států 70. let


Autor: Pardal

Popis / Obsah / Info k filmu Psí odpoledne
V Brooklynu je horké odpoledne a dvě optimistické nuly se rozhodnou vyloupit banku. Sonny (Al Pacino) akci řídí, Sal (John Cazale) mu dělá komplice a výsledkem je jedna velká katastrofa. Dorazí totiž i policie, televizní kamery a dokonce i donáška pizzy. Na tomto skvělém komediálním napínavém snímku spolupracoval Al Pacino s režisérem Sidneym Lumetem (spolupráce na filmu Serpico). Film si vydobyl šest nominací na Oscara a jednoho dokonce získal, a to za scénář, jehož autorem je Frank Pierson. Film Psí odpoledne se zakládá na skutečné události.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Místo činu: Drážďany - Parasom...

21:40 - 23:09

7 minut již uběhlo
82 minut zbývá do konce

ČT2 - V karavanu po Česku (2021) [TV...

21:25 - 21:55

22 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

21:45 - 23:10

2 minut již uběhlo
83 minut zbývá do konce

Prima - Show Jana Krause

21:40 - 22:40

7 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama