Zari
ohodnotit

První muž na měsíci

First Men in the Moon

Další název:
H.G. Wells' First Men in the Moon
Rok:
1964
Délka:
103 minut

Komentáře k filmu První muž na měsíci

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Hodnocení
Počet komentářů k filmu: 2
martin.stusak.9
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 25.3.2021
Snímek je filmovou adaptací   vědeckofantastického románu   věhlasného autora sci-fi H.   G. Wellse z roku 1901, avšak   myšlenka děje a prostředí,   včetně vizuální podoby,   jakoby pocházela ze světa   Julese Verna. Fantazie všeho   možného i nemožného tu   byla rozvinuta do patřičné   velikosti, takže vlastně z   toho vznikla docela   příznačně jednoduchá   sci-fi fantasy pohádka z   viktoriánské doby. Slovo   'logika' se doporučuje   vyškrtnout ze slovníku.   Dějově tu máme další   potrhlého vynálezce, který   dokáže neskutečné věci.   Mimo jiné se dostat na   Měsíc, kde učiní   nečekaný objev, a to pomocí   v peci vytvořené tekuté   látky, která suchá po   nátěru ruší gravitační   sílu. Ano, a tak si sestrojí   vesmírný batyskaf, na který   onu látku použije. Jak   batyskaf řídí je opravdu   lepší se neptat. No, a   určitě nepřekvapí, že   jako oblek na chůzi po   Měsíci si připraví   skafandr vypadající stejně   jako ten potápěčský.   Jedná se sice o povrchní,   ale velice zábavný film,   který lze bez problémů   označit za rodinný, neb s   přehledem dokáže konkurovat   třeba českým snímkům na   motivy právě výše   zmíněného Julese Verna od   režiséra Karla Zemana.   Právě po technické stránce   se jedná o naprostou   vizuální parádu, byť se ve   své podstatě nejedná o   nijak složité kulisy.   Dokonce je použita i animace   výborně zasazená do   hraných scén. Pastelové   barvy už jenom onu podobu   zvýrazňují. Příběh jako   takový také není nijak   složitý, takže i dítě   může pochopit kde co a jak.   Dnešní běžný divák   odkojený sci-fi snímky s CGI   efekty plných akčních scén   nad touto klasikou ohrne nos,   ale filmový fanoušek si   může přijít na své. Když   si vezmeme, že ve snímku,   ještě z dob němé éry,   'Cesta na Měsíc' (1902),   který byl natočen rok po   vydání románu H. G. Wellse,   byli lidé na Měsíc   vystřeleni z ohromného   kanónu, není zase tolik o co   stát. A taková menší   zajímavost na konec. Na   začátku po čtvrté minutě   zazní i čeština.
Steve997
Hodnocení: 7 / 10
Přidáno: 13.6.2012
Velmi povedené starší   sci-fi, v první půlce celkem   i zábavné, ale jak se   postavy dostanou do styku s   měsíčníma hmyzákama,   začne to být celkem   pochmurné a napínavé.   Velkým plusem jsou   zvláštní efekty od mistra   stop-motion animace Raye   Harryhausena.

Poznámka: Komentáře jsou řazeny podle počtu dosažených bodů jednotlivých členů, kteří je psali. To znamená, že čím více bodů má člen, tím je jeho komentář výše.


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Kde domov můj? (2016) [TV pořa...

18:25 - 18:55

7 minut již uběhlo
23 minut zbývá do konce

ČT2 - Výborná SHOW

17:55 - 18:40

37 minut již uběhlo
8 minut zbývá do konce

NOVA - Ulice (2005) [TV seriál]

18:30 - 19:30

2 minut již uběhlo
58 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

37 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Reklama