Zari
ohodnotit

Průlom

Další název:
Zlaté město
Žánr:
Rok:
1946
Délka:
93 minut
Premiéra v ČR:
7.6.1946
„Dobový obraz z českého hornického městečka.“
Popis / Obsah / Info k filmu Průlom
POZOR SPOILER

Jeho excelence si přišla prohlédnout doly u Jílové. Tak se dostane i k jámě, která je již dávno zatopená. Je třeba ji odvodnit, aby se dalo dostat ke zlatu. Vyčerpat vodu nelze, odvodnit kvůli skále také ne, její osud byl tedy zpečetěn. Excelence si dokonce zachytá s havířem Dudáčkem ryby. Švec Matěj Domažlík sepsal glejt, jak doly odvodnit. Nějaký Jindřich Pacner chce stavět vinopalnu, a proto chce Matějův dům, ale on ne a ne prodat. Matějův syn Vojta by rád Milku, jenže to je dcera bohatého člověka, svatba je tedy v nedohlednu. Matěj dokazuje Dudáčkovi, starému havíři, že by důl odvodnit šel. Pak hovoří mezi lidmi, nakonec chtějí jít až na rathaus. Domažlík se tam později ocitá stejně, ale kvůli domu, je mu vyhrožováno exekucí. Později s havíři také neuspěje, jen když se rozhodnou zavést bratrstvo. Tím se jim povede získat souhlas a ihned se pouštějí do práce. Kvůli zásnubám Milky s městským kancelistou má Vojta výstup s jejím otcem. Ani Milka kancelistu nechce. Havíři začínají proti ševci bouřit. Ten situaci zklidňuje. A pak dochází k dlouho očekávanému nálezu. Havíři najdou hodně starou štolu a v ní i zlato. „Honorace“ to chce vidět na vlastní oči, ale v dole je to zasype společně s havíři. Všichni musí přiložit ruku k dílu, aby se dostali ven. Za to se panstvo odvděčí havířům zákazem dolování. A tu si Dudáček vzpomene na jeho excelenci. A jdou s Domažlíkem přímo k němu. Zde uspějí, věc je dána „resistucio“, jak říká Dudáček. Přesto je Domažlík opravdu vystěhován a z domu vynesen i s lavicí. Jenže pak přichází přípis z místodržitelské kanceláře a švec je s velkou slávou stěhován zpět. Vojta unáší kancelistu, když má jet za nevěstou, jenže ten z kočáru vypadne a Vojta se běží ukrýt do štoly. Netuší, že ve městě je kontrola účtů a peněz. A také je zde fingovaná loupež. Ale jeho otec ví něco, co neví ostatní…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Průlom
Malé české město v šedesátých letech 19. století. Měšťané kdysi zbohatli z výnosu zlatých dolů, které jsou nyní zatopeny. Do jejich odvodnění nechtějí ale investovat, neboť jsou přesvědčeni, že se to nevyplatí. Zastavení těžby však uvrhlo do bídy havířské rodiny. Horníci se po marných žádostech o pomoc ve městě i na místodržitelství rozhodnou k vlastnímu činu. Vedeni ševcem Domažlíkem, který vypracoval plány, se pokusí odvést vodu starou štolou. Při práci málem zahyne Domažlíkův syn Vojta, ale dílo se podaří. Navíc je korunováno nálezem zlata. Svou rozhodností horníci také přispějí k odhalení špatného hospodaření městských radních. A Matěj Domažlík vyhraje svůj spor s měšťany, kteří ho chtěli připravit o domek a měšťanská práva.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Průlom
Jílové kolem roku 1860: Skupina místních havířů prosadí přes odpor místní honorace obnovu zlatých dolů.
První filmová režie zkušeného scénáristy K. Steklého byla také prvním titulem, který byl celý natočen zestátněnou filmovou výrobou. Jeho scénář byl ovšem připraven ještě za okupace.

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Polopatě (2013) [TV cyklus]

06:25 - 07:15

47 minut již uběhlo
3 minut zbývá do konce

ČT2 - Dcery a synové divočiny

06:50 - 07:45

22 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

06:55 - 07:45

17 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:00 - 07:30

12 minut již uběhlo
18 minut zbývá do konce

Reklama