Cerven
ohodnotit

Proměny nože

Žánr:
Rok:
1969
Délka:
73 minut
„Iva Janžurová v příběhu mladé servírky Dany na malém městě.“

Obsah filmu Proměny nože

 
Film Proměny nože z roku 1969 vznikl podle scénáře E. Hofmana a v režii E. Sadkové. Hlavní roli – servírku Danu – si zahrála Iva Janžurová, studenta Martina Jaromír Hanzlík, ženu hostinského Helena Růžičková a bývalého milence Pavel Landovský.

V motorestu kdesi na zapadlé silnici pracuje mladá servírka Dana (I. Janžurová). Touží po velkém, dalekém světě, po krásných věcech, a snad i po lásce. Jenže její život se plní různými krátkodobými vztahy, milencem je projíždějící kamioňák, bohatý obstarožní cizinec, náhodné známosti, které ji dávají dárečky. Dívka nedělá pro splnění svých snů nic. Náhoda přivede do motorestu partu studentů, a...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
  Nahrát trailer k filmu
Distributor v ČR:
Československá televize, Česká televize
 
 
Jazyková verze:
česká
 
 
Distribuční verze:
česky
 
 
Přístupno:
od 15 let
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Proměny nože >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

Pitryx
Hodnocení: 2 / 10
Přidáno: 1.3.2022
Nudné a nicneříkající. Neoslovilo mne to. Ani   paní Janžurová to nijak nezachránila. Takže   pro mne naprosté nic. Ale nepřetáčel jsem a   koukal až do konce, takže tu dvacítku dám.   Musím.
topipig
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 23.5.2021
Opět velebím ČT3!!! Já o tomhle televizním   filmu neměl ani tušení a kdyby ho nezařadila   do vysílání, o hodně bych přišel! Proměny   nože jsou po všech stránkách brilantně   odvedeným filmem. Hned úvodní scéna mě   dostala. Iva Janžurová se v motorestovém pokoji   obléká a staršího pána budí se slovy :   "Zdeněčku vstávat, musím do práce",   načež si bere antikoncepční pilulky a v rádiu   vyhrává Marta Kubišová. Rok 1969. Cože? Tohle   muselo zákonitě skončit v trezoru. Iva   Janžurová je tady fakt kus, dokonce se nebojí   odhalit. Její postava Dana, pracující jako   servírka by ráda vypadla z tohoto zapadlého   motorestu do Prahy, ale jaksi pro to nic nedělá,   střídá chlapy jako ponožky, nebojí se jít   ani do trojky! Když se na scéně objeví   studentík Martin (Jaromír Hanzlík), zabouchne   se do něj, jenže si myslí, že on chodí s   jinou (božská Jaroslava Bartošová). Skončí   to happyendem?...Fakt čumím, že Ota Hofman,   který pracoval zejména pro dětské publikum   napsal takový scénář vyloženě ze života a   Eva Sadková že se nebála film v té době   natočit. Janžurka byla herečka pár exeláns,   což dokazuje v každém záběru! Moc se mě   líbily snové sekvence Dany, kdy mluví o   jeskyních, které jsou za rohem a představuje si   vždy jednotlivé postavy, jak tam tancují.   Úžasné! Škoda, že krasové jeskyně   Oboříčko jsou jen smyšleným místem, rád   bych se tam vypravil :). V dalších rolích   zaujmou Helena Růžičková (manželka   hospodského), Josef Koza (hospodský), Pavel   Landovský (občasný milenec Dany) nebo Viktor   Preiss (kamarád Martina). Dobrá scénka je,   když Martin říká, že je Dana někomu podobná   a ona na to odpoví - Janžurové? Haha, dost   dobrý! Dokonce se tam zmiňuje i Felliniho film   Osm a půl a herečka Sandra Milo, která má být   zase podobná Stanislavě Bartošové (a opravdu   jí podobná je!). Užíval jsem si každičký   dialog!! Vymakanost scénáře Oty Hofmana je tak   živočišná! Nápisy na zdech vypovídají   mnohé o povaze Dany : "RADA : DANA DÁ   RÁDA. DANA RÁDA MR.." Skutečně parádní   snímek před nastupující normalizací. Tohle by   už v sedmdesátých létech stoprocentně   neprošlo.


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama