Duben
ohodnotit

Přítelkyně pana ministra

Rok:
1940
Délka:
88 minut
Premiéra v ČR:
22.3.1940
„Adina Mandlová a Oldřich Nový v komedii o pomluvách, které pomohou obyčejné úřednici ke štěstí“
Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



Česká romantická komedie na vlastní námět režiséra Vladimíra Slavínského o slečně, kterou potká štěstí skrze zlolajnou pomluvu. Kdysi vyjela do pátého patra výtahem, ve ketrém jel náhodou pan ministr, elegantní a galantní svobodný pán (Jaroslav Marvan). Tak se dostává do lidských klepů, to jí, dosud malé úřednici u velké firmy, pomáhá v postupu, dostává práce, při nichž páni šéfové spoléhají víc na její domnělé vztahy než na schopnosti, a má-li k tomu ještě zjev a tvořivý talent Adiny Mandlové, není divu, že se i mladý šéf, jehož hraje duchaplný a elegantní Oldřich Nový, dá oklamat a žádá ji o protekci u pana ministra. Když pak "babička" Zdenka Baldová toužící po vnoučatech, zaplete Julinku - tak se totiž Adina Mandlová ve filmu jmenuje - ještě do hustšího klubka, nezbývá, než konečné rozřešení, takové, aby pomluva přinesla několika lidem štěstí, zejména, když se zásahem samotného pana ministra podaří Julinku od klepů očistit. V ostatních úlohách: Franta Paul, František Kreuzmann, Bedřich Veverka, Raoul Schránil, Světla Svozilová.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



POZOR SPOILER

Hrubý a syn je veliká exportní a importní firma. O této se jednoho dne v novinách objeví pomlouvačný článek. To vyvolá skoro paniku, protože to ohrožuje její existenci. Ve firmě pracuje jako písařka i slečna Julie Svobodová. A právě ta bydlí ve stejném domě jako ministr obchodu. Jednou se setkají u výtahu a vidí je přitom místní drbna. Ihned začne roznášet klepy. Ty ještě potvrdí a navýší švadlena. To se dozví vedení podniku Hrubý a začne si Julinku předcházet. Tak se stává Julinka sekretářkou. Když pak vyjde v novinách dementi článku prvního, získává slečna sekretářka odvoz do zaměstnání i zpět firemním automobilem. Julie se stává oblíbenkyní Hrubého mladšího - Jana. A ten se domnívá, že právě ona zapříčinila, že se stal komorním radou. Chce jí splnit přání, a ona má jen jedno. Chce se podívat tam, kde se on chodí bavit. Tak se ocitají v jakési napodobenině moravské vinárny. Zde se sblíží ještě více a Jan si ji pak bere na obchodní cestu za Italy, bratry Rossi. Jeden z nich se do Julinky zamiluje, ale je mu dáno najevo, že přišel pozdě. A zde si také oba, Jan i Julie své vztahy ujasní a může se očekávat svatba.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



Úřednice firmy Hrubý a syn, slečna Julinka se dostane do řečí, neboť ji zvědavé sousedky vidí u výtahu stát s jejím sousedem, ministrem obchodu. Informace o "vztahu" se rychle šíří až do firmy Hrubý a syn. Julinka se ze dne na den stane sekretářkou a její mladší zaměstanavatel, pan Jan Hrubý se do ní zamiluje. Myslí si však, že mu v cestě stojí sám ministr a tak se dlouho neodvažuje Julince vyznat. Až pracovní cesta do zahraničí mu to umožní a tak se z Itálie už Jan a Julinka vracejí jako snoubenci.
Přítelkyně pana ministra je jednou z klasických komedií válečné éry a za jejím úspěchem stála skutečná pomluva, která se vztahovala přímo na představitelku titulní role Adinu Mandlovou.


Autor: dews

Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



Sympatická dívka Julinka Svobodová (A. Mandlová) pracuje jako řadová úřednice u importní firmy Hrubý a syn. Bydlí v podnájmu ve stejném domě jako ministr obchodu dr. Horák (J. Marvan). Ten ji jednou náhodou z vrozené galantnosti sveze výtahem. Aniž to oba tuší, v domě se hned rozkřikne, že pan ministr je do Julinky zamilovaný a že s ní má poměr. V té době se proti firmě Hrubý a syn objeví v novinách pomlouvačný článek. Pan Hrubý mladší (O. Nový) se rozhodne využít domnělé Julinčiny známosti. Jmenuje ji svou sekretářkou, zvýší jí plat a hlavně ji požádá, aby se u ministra přimluvila. Julinka se mu marně snaží vymluvit, že se s dr. Horákem zná jen od vidění, šéf ji ani nepustí ke slovu. Shodou okolností však ministr zasáhne ve prospěch firmy. A tak se Julinka proti své vůli stane „obětí“ zvláštní pomluvy, která tentokrát nemusí uškodit, ale naopak pomoct chudé dívce ke štěstí…

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



Písařka Julinka Svobodová pracuje pro zavedenou obchodní firmu Hrubý a syn a bydlí v podnájmu u švadleny Pokorné. Je sice chudá a občas se opozdí, ale zato je stále veselá a příjemná. Ovšem stačí nepatrná náhoda a vše se změní. To když se jednou sveze výtahem s ministrem obchodu dr. Horákem, který bydlí ve stejném domě. Paní Pokorná totiž trochu poťouchle, přesto v dobré víře naznačí paní domácí, že Julinka je přítelkyní pana ministra. Nevinná pomluva se šíří jako stepní požár. Zbaví ji žárlivého nápadníka Evžena, vzápětí jí pomůže k lepšímu místu, když se mladý šéf Jan Hrubý rozhodne její známosti využít a povýší ji na osobní sekretářku. Julinka má konečně vyšší plat a příjemnější práci, a přestože se nenápadné narážky na pana ministra snaží odmítat, nesnaží se omyl vysvětlit. Shodou náhod je ministr upozorněn svým asistentem na nespravedlnost, která poškodila dobré jméno firmy, a rozhodne se ji napravit, což je omylem opět přičítáno k dobru Julince. Navíc se mladý šéf do Julinky zamiluje. Snaží se být jí nablízku, a dokonce ji pozve na večerní posezení. Je však přesvědčen, že v cestě jeho lásce stojí pan ministr, a proto se nepokouší o důvěrnější vztah. Teprve když se do věci vloží jeho matka, které se Julinka zamlouvá, začnou se události ubírat správným směrem.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



Sympatická dívka Julinka Svobodová pracuje jako řadová úřednice u obchodní společnosti Hrubý a syn. Bydlí v podnájmu u paní Pokorné a jednoho dne čirou náhodou potká ve výtahu ministra obchodu Horáka, který bydlí ve stejném domě. Nevinné setkání vede ke vzniku pomluvy, že je ministrovou přítelkyní. Podnik, kde Julinka pracuje, se ocitá v krizi a jeho mladý ředitel Jan Hrubý proto neváhá využít dívčina získaného "vlivu" a povýší ji na místo sekretářky, zvýší jí plat a hlavně ji požádá, aby se u ministra přimluvila. Julinka se mu marně snaží vymluvit, že se s dr. Horákem zná jen od vidění, šéf ji ani nepustí ke slovu. Shodou okolností však ministr zasáhne ve prospěch firmy. A tak se Julinka proti své vůli stane „obětí“ zvláštní pomluvy, která tentokrát nemusí uškodit, ale naopak pomoct chudé dívce ke štěstí…
Námět filmu se nechal inspirovat četnými fámami o údajném milostném vztahu Adiny Mandlové s K. H. Frankem, které herečku za války pronásledovaly. V rámci Slavínského tvorby jde o překvapivě zdařilou a svěží komedii s lehkým nádechem ironie.


Popis / Obsah / Info k filmu Přítelkyně pana ministra



Nepravdivé pomluvy o důvěrném příteli ve vysokém postavení pomohou obyčejné písařce k lepšímu místu a nakonec i k upřímnému vztahu s mladším séfem importní firmy. Příjemná a vkusná zábava s trojicí Nový-Mandlová-Marvan. Zpívají se tu dvě textové verze (dámská a pánská( proslulého šlágru "tvé oči tmavohnědé". Jako exotikum vystupuje v noční vinárně slovácká kapela Samka Dudíka s písní "Hej totu totu".

Autor/Zdroj: Březina Václav/Lexikon českého filmu


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - BILANCE: Vyplácí se nám EU?

02:10 - 02:40

23 minut již uběhlo
7 minut zbývá do konce

ČT2 - Na moll

02:15 - 02:55

18 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Kriminálka Miami (2002) [TV se...

01:50 - 03:10

43 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

01:45 - 02:45

48 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Neviditelné zlo (2024)

Neviditelné zlo
rozpočet - 13 milionů a   nikde to není vidět. Tak to   je vážně ubohý, něco   takovýho vůbec pustit ven

Autor: svitani | Hodnocení: 1 / 10

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10