Zari
ohodnotit

Případ pro začínajícího kata

Rok:
1969
Délka:
102 minut
Premiéra v ČR:
3.7.1970
„Na motivy třetí knihy Guliverových cest k rozličným dalekým národům světa (Cesta do Laputy a Balnibardi)“
Popis / Obsah / Info k filmu Případ pro začínajícího kata



POZOR SPOILER

I. Cesta tam
Lemuel Gulliver stojí u závory. Pak nasedá do auta a odjíždí polní cestou. V lese mu pak vůz ujede a on jej dohoní. Pak však stejně havaruje.
Poté najde oblečeného zajíce a pokračuje dále pěšky.

II. Balnibarská past
Dojde až k jakési polo zbořenině. Zde se mu to prolíná s minulostí.

III. Akademie vynálezců
Potom se ocitá v akademii vynálezců. Zde je napaden při přednášce a pak je mu také spíláno v domě vysoce postaveného muže. Prý se něčeho dopustil asi při tanci.

IV. Stroj na ruční pohon
Lemuel se pak ocitá u vědce, který má zvláštní myslící stroj. Poháněn má být žentourem, ale on nechce, aby jeho stroji dával sílu vůl.

V. Guvernér
U něj samotného se Lemuel ocitá také, ale návštěva nic nepřinese.

VI. Ochránci studánek
Nedostatek vody nutí lidí se o vodu přímo prát. Lemanuel je u toho, ale pak je zde poslední kapka. Všichni odcházejí jinam. I On pak skupinu opouští.

VII.Cirkus Munodi
Dostává se do zámku a tím také k cirkusu. Konečně se dozví, kdo je kníže Munodi. Ale také se mluví o Gagarinovi.

VIII. Balnibarská tma
Lidé se bojí, Laputa neodlétá a tři lidi jsou „zatčeni“. Lemanuel se přiznává, že je Oskar a končí u soudu.

IX. Slavnostní poprava
V autobuse dochází k rozepři Lemanuel je před popravou odvolán guvernérem. Ten mu tlumočí pozvání na Laputu.

X. Létající ostrov
Zde Gulliver poznává spoustu nových tváří, ale i těch které již potkal. A také poznává princeznu Niké. A pak se vrací zpět.

XI. Balnibarské mlčení
U guvernéra pak porušuje slib, že nikomu neřekne o nepřítomnosti krále na Laputě. Ten na něj bere sekeru a začíná boj o život...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Případ pro začínajícího kata



Hrdina filmu, Swiftův Lemuel Gulliver v moderním rouše, se dostává do tajemné země Balnibarbi, nad kterou se odedávna vznáší její hlavní město Laputa. Je to, jak hlásal pracovní název filmu, „krajina vlídných bludiček“. Setkává se zde s podivnými lidmi a prožívá podivuhodná dobrodružství, v nichž mu jde téměř vždy o život. Žánrové zařazení filmu je značně nesnadné. Psalo se o něm jako o „grotesce, plné pitoreskních příhod, honiček a rvaček“. Stejně dobře bychom jej však mohli označit jako tragikomedii, satiru, utopii, absurdní drama, pohádku nebo politický film. Mísí se v něm sen s prvky reálného života, minulost s přítomností, poezie se satirou.


Popis / Obsah / Info k filmu Případ pro začínajícího kata



Bludný balvan české kinematografie, zrozený v samém závěru epochy 60. let a uložený brzo po premiéře do trezoru. Až intimně inspirovaná výpověď Pavla Juráčka, scenáristy a režiséra v jedné osobě, v něm přerostla ve vizi společnosti řízené neexistující vládou a hroutící se postupně do svých horších dějin.

Látka filmu se postupně vrstvila už od roku 1963, v roce 1967 byla její realizace zakázána, k vlastnímu natáčení došlo v roce 1969. To už příběh muže se swiftovským jménem Lemuel Gulliver (Lubomír Kostelka) dostal nečekaně dráždivý, společensky provokativní význam. Hned první Lemuelovy kroky po havárii auta na cestě neznámou krajinou provázejí podivné úkazy. Některé mu evokují traumatické obrazy vlastní minulosti, záhy se však ocitá v zemi jménem Balnibarbi. V ní jako by čas šel pozpátku a panují tu nepochopitelná pravidla jednání, která jej neustále vystavují smrtelnému nebezpečí. Před veřejnou popravou unikne díky pozvání do hlavního města jménem Laputa, jež se vznáší vysoko na obloze. Na místě zjistí, že zemi už dávno nikdo neřídí a skoro jen zázrakem se mu nakonec zdaří návrat domů, do idylické české krajiny s kapličkou na obzoru. V realitě samé ovšem film zapůsobil jako drtivá alegorie nástupu normalizačního bez-časí a kafkovsky odcizeného světa nesmyslné byrokracie. Pavel Juráček (1935-1989) v postavě svého hrdiny, „mlčícího svědka" okolního absurdního světa, představil podobného hrdinu jako ve svých předchozích dvou filmech, Postavě k podpírání (1963, s Janem Schmidtem) a Každém mladém muži (1965). Film, který se natáčel mj. také v Písku, se stal surreálným obrazem labyrintu i jeho vlastní vykořeněné duše. (luk)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Případ pro začínajícího kata



Moderní pohádka: Cizinec Gulliver se záhadným způsobem dostane do podivné země Balnibari, nad kterou se pohybuje létající hlavní město Laputa, kde žijí jeho utajení vládci. Zvláštní společenské poměry jsou pro příchozího nesrozumitelné a těžko se v nich dokáže orientovat...
Dílo a jeho autor to neměli v normalizační době snadné. Juráček se přes svůj prokazatelně mimořádný talent už k další závažnější filmové práci nedostal až do své smrti.Autor/Zdroj: /PopisPřípad pro začínajícího kata je originální směsí absurdity, černého humoru, symbolů, satiry, ironie a grotesknosti. Lemuel Gulliver se dostane do tajemného kraje Balnibarbi, jehož hlavní město Laputa se odedávna vznáší ve vzduchu, aniž by to Balnibarbané věděli. Gulliver se do Laputy dostane dlouhým komínem a vrací se do Balnibarbi zvěstovat všem pravdu. Jeho odhalení však bere lidem ideály. Nechtějí pravdu poznat; nesnesou pomyšlení, že žijí v trapném klamu, v ubohé lži, v poddanství falešného mýtu, v žalostné nevědomosti a temnotě, v nešťastné a zapomenuté končině světa.
*****
Poslední Gulliverova slova ve filmu jsou "Řekl jsem: „Poslouchej, Vyskoči, jdou ty hodiny nazpět, anebo se mi to jen zdá? Ale on namítne, co stále máte, copak vám nestačí, že je slyšíte tikat?" Tento poslední film vynikajícího, předčasně zesnulého filmaře narazil po svém uvedení na nepochopení normalizátorů a skončil v trezoru.
28. Letní filmová školaAutor/Zdroj: /Letní filmová školaFINÁLE - Plzeň 1990 (v rámci kolekce dvanácti filmů)
Poslední film předčasně zesnulého vynikajícího filmaře je originální směsí absurdity, černého humoru, symbolů, satiry, ironie a grotesknosti. Lemuel Gulliver se dostává nejdříve do krajiny svého dětství, později do tajemné krajiny Balnibarbi a jejího hlavního města Laputy, které se odedávna nad ní vznáší ve vzduchu. Je to cesta podobná cestě poznání. Gulliver odhalí lidem pravdu o jejich hlavním městě, čímž jim bere ideály. Raději ji nechtějí poznat; nesnesou pomyšlení, že žijí v trapném klamu, v ubohé lži, v podanství falešného mýtu, v nešťastné a zapomenuté končině světa.
Kino ARTAutor/Zdroj: /


Popis / Obsah / Info k filmu Případ pro začínajícího kata



Poslední snímek předčasně zemřelého vynikajícího českého filmaře brzy po svém uvedení narazil na nepochopení "normalizátorů", což znamenalo jeho konec v distribuční síti, Není se co divit. Juráček svůj záměr komentoval: Kdysi jsem říkal, že chci v Gulliverovi udělat film o blbcích. Nyní jsem to trochu posunul: budu vycházet spíše z faktu, že blbost je relativní a že ji nelze nikdy definovat jednou provždy, neboť to závisí za prvé na hledisku a za druhé na okolnostech." - snímek je originální směsicí absurdity, černého humoru, symbolů, satiry a ironie a samozřejmě i grotesknosti. - Lemuel Gulliver havaruje na silnici, která nikam nevede. A tak se ocitne v podivné zemi Balnibardi. Profesor Beiel jej zasvěguje do zdejších zvyků a uvede ho do společnosti. Mladý muž se setkává i se dvěma dívkami: Markétou a Dominikou. Později je pronásledován, dopaden a odsouzen k smrti. Před tou ho zachrání pozvání na Laputu. I v této zemi se seznamuje s různými postavami a znovu se dostává do nebezpečí smrti. S pomocí obecního blázna Vyskoče se mu podaří projet tajemným tunelem a dosta se na svobodu…

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

11 minut již uběhlo
104 minut zbývá do konce

ČT2 - Zázračná planeta: Serengeti

14:25 - 15:20

16 minut již uběhlo
39 minut zbývá do konce

NOVA - Mentalista (2008) [TV seriál]

14:35 - 15:30

6 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Prima - Policie v akci (2017) [TV pořa...

14:25 - 15:30

16 minut již uběhlo
49 minut zbývá do konce

Reklama