Duben
ohodnotit
Popis / Obsah / Info k filmu Případ dvou sester
Po Hrušínském a Bartoškovi nastupuje Preiss s Matáskem. A řeší Případ dvou sester.

Režisérka Lucie Bělohradská dotočila první z nové trojice televizních filmů na motivy detektivních románů Hany Proškové – Případ dvou sester. Nový triptych naváže na divácky oblíbené filmy Případ pro rybáře, pro malíře a pro lyžaře. V hlavních rolích se opět objeví Viktor Preiss a David Matásek jako kapitán Vašátko a malíř Horác.

Po Václavu Voskovi s Miroslavem Macháčkem, Rudolfu Hrušínském s Jiřím Bartoškou nebo Radovanu Lukavském s Josefem Kemrem se rolí detektiva Vašátka a malíře Horáce v Případu dvou sester opět ujímají Viktor Preiss a David Matásek.

„Vašátko je vdovec se vzpomínkami na život před a po smrti své ženy, člověk s bohatými prožitky, který už viděl ledacos a už ho hned tak něco nepřekvapí,“ říká o své roli Viktor Preiss a pokračuje: „Přesto mu tahle práce stále přináší pocit pospolitosti a vžitou profesní touhu po spravedlnosti. Je už z toho všeho trochu unavený, opotřebovaný věčnou přítomností lidského zla, zločinu a smrti, která ale tím, že je pokaždé trochu jiná, mu znovu a znovu nabízí novou motivaci.“

„Natáčení bylo báječné. Chtěli jsme se odlišit od současného trendu zachmuřené a upršené atmosféry, podle scénáře mělo být rozjásané májové počasí…,“ popisuje David Matásek a uzavírá: „Jak to dopadlo, asi všichni víme: ráno mrzlo, celé dopoledne pršelo a odpoledne se přidal vítr. Ale nic tak lidi nesemkne jako společné útrapy.“

Režie filmu se ujala Lucie Bělohradská. „S Davidem Matáskem spolupracuji už třicet let. Náš první společný film pro Československou televizi, podle mého scénáře, je z roku 1988,“ bilancuje režisérka a doplňuje: „S Viktorem Preissem jsem pracovala v Divadle na Vinohradech. Oba jsou moji letití přátelé a pracuje se mi s nimi skvěle. Důvěra, otevřenost, upřímnost. Mohu jim říct i to, co jiným ne.“

První díl nové trilogie vypráví příběh dvou sester, které se navzájem příliš „nemusejí“ – Daniely a Aleny. Alenin exmanžel, výtvarník Rudolf, se s Horácem zná už z dob studií. Poté, co je nalezena Danielina mrtvola, se od Rudolfa Horác dozví, že s Danielou udržoval vztah, který ale skončil poté, co si našla jiného milence. Ani poměry ve firmě, kde Daniela před smrtí pracovala, nejsou ideální – ukazuje se, že o tajné milenecké svazky zde není nouze a že svou roli zde hrají i nekalé finanční transakce. Stojí za Danielinou smrtí peníze, nebo šlo o vraždu z vášně? Oba odlišnými cestami, přesto nakonec Horác i Vašátko dospívají ke stejnému podezřelému.

Hana Prošková vstoupila do světa literatury v šedesátých letech 20. století jako básnířka a překladatelka. Proslavily ji však až detektivní příběhy, v nichž většinou vystupuje dvojice Vašátko a Horác. Tyto romány se také dočkaly hned několika televizních zpracování. V tom vůbec prvním, s názvem Měsíc s dýmkou, ztvárnili dvojici vyšetřovatelů Václav Voska a Miroslav Macháček. „Detektivky od Hany Proškové jsou dnes již klasikou naší detektivní literatury. Stojí na dvou hlavních pilířích. Jednak je to dvojice vyšetřovatelů a jednak to jsou rozmanité komunity a party, které hrají velkou roli v životě hrdinů, vrahů i jejich obětí, a jsou v tomto smyslu dalším aktérem a hybatelem děje,“ říká kreativní producent Jan Štern. „Za úspěchem každé detektivky je dobře, pokorně a přesně vyprávěný příběh,“ doplňuje jej režisérka Lucie Bělohradská a pokračuje: „Hana Prošková je česká Agatha Christie. Její psychologické detektivky se koncentrují na lidi a vztahy mezi nimi. Jsou antiakční, nekrvavé, neexhibiční. Do současnosti se nicméně dají převést jen některé její příběhy. Svět před internetem, kdy vznikaly, a po internetu, jsou dva zcela rozdílné vesmíry. Kdyby v době Proškové například existoval mobil, řada jejích kriminálních zápletek by vůbec nemohla vzniknout.“

režie: Lucie Bělohradská // scénář: Jana Knitlová // výkonná producentka: Ilona Jirásková // kamera: David Ployhar // střih: Jan Mattlach // zvuk: Miroslav Hřebejk // kreativní producent: Jan Štern // hrají: Viktor Preiss, David Matásek, Vladimír Polívka, Jaromír Dulava, Jiří Štěpnička, Gabriela Míčová, Igor Orozovič, Jan Vlasák, Karel Dobrý a další


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Případ dvou sester
POZOR, SPOILER

Horác okukuje krásy přírody, řeku a u občerstvení si dává pivo. Jeho kamarád Vašátko je povolán k vraždě. Mrtvá Daniela Jásková je uškrcena a v jejím bytě je inženýr Borec. Tomu byt občas půjčovala. Ten toho však moc neví.

Sochař Rudolf Káš je s dcerou Ivou na chalupě. Ona se chlubí, že bude mít výstavu. Je malířka. Jenže se pohádají kvůli telefonátu, který otce zlomil.

Vašátko vyhledá sestru zavražděné Alenu Kášovou, ale ta říká, že ji sestra nezajímá. Kdysi utekla s matkou za hranice a ji nechali doma. Proto se s ní nestýkala, a ani si nepsali.

V zaměstnání si mrtvou nemohou vynachválit. Sice prý byla lehčích mravů, ale přiváděla do firmy klienty, tak co. I v nemocnici, kde ležela, si ji oblíbili. Jak personál, tak pacienti.

Káš odchází od výslechu, kde tvrdil, že se se zavražděnou skoro neznali. Jako z udělání potká Horáce a jemu řekne něco zcela jiného. Totiž že byli s Danielou dobří kamarádi a že „bez ní chcípne“.

Je zjištěno, že pojistka, a řádně vysoká, připadne po smrti Jáskové Ivě Kášové. Navíc na to konto ještě někdo měsíčně posílal dvacet tisíc. Káš je v nemocnici, čeká jej operace. A právě zde se po dlouhé době potkají Vašátko s Horácem, který Káše navštívil. Na návštěvu přišel i Kášův šéf Borec. Také dcera se dostavila.

Vašátko má telefon, ve kterém mu sdělují, že Kášova operace se povedla, ale pacient zemřel.

Pátrání pokračuje, jako zasílatel peněz je identifikován Borec. Ten tvrdí, že jen vracel zavražděné dluh. A protože na dobu vraždy nemá ověřitelné alibi, musí sdělit jméno své milenky, aby mu alibi potvrdila. Je to manželka jeho šéfa a ředitele podniku. Daniela to věděla a začala vydírat. I kvůli kontu paní ředitelové. Borec si s ní o tom chtěl promluvit, ale našel ji už mrtvou.

Objevuje se tajemný milenec paní Daniely, zvaný Dady. Jeho existenci potvrzuje i její masérka. Ale kdo to je? - Když už se to zjistí a ví se, že je to potencionální vrah, jede ten člověk s Horácem autem. Vašátko shání kohokoli, aby Horáce varoval. Jenže on už také zjistil, s kým sedí v autě...


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Případ dvou sester
Díl volného cyklu detektivek renomované autorky Hany Proškové (*30. 11. 1924 – †4. 10. 2002), tentokrát podle knižního bestselleru Druhá tvář osudu.

Známé duo – kapitán kriminální policie Vašátko (V. Preiss) a malíř, bohém a detektiv amatér Horác (D. Matásek) – bude pátrat po vrahovi emancipované mladé ženy Daniely Jáskové (G. Míčová), jež s přehledem odváděla ve své firmě perfektní práci a také tak střídala milence. Když je nalezena uškrcená ve svém bytě, Vašátkův tým se dá do vyšetřování. Do hledáčku jim padne i sestra zavražděné Alena Kášová, která neměla Danielu příliš v lásce a které vadilo, že si každého muže dokáže získat na svou stranu. Podezření se nevyhne ani Alenin exmanžel, sochař Káš (K. Dobrý), kterého zná Horác již od studií na akademii.

Zdroj: Česká televize


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Případ se štěnicí (2023) [TV film]

 Případ se štěnicí (2023) [TV film]
Případ se štěnicí n
 
Žánr: detektivní
Země: Česká republika
Režie: Lucie Bělohradská

(pokračování)

Případ dvou básníků (2019) [TV film]

 Případ dvou básníků (2019) [TV film]
Případ dvou básníků n
 
Žánr: detektivní
Země: Česká republika
Režie: Lucie Bělohradská

(pokračování)

Případ dvou manželek (2019) [TV film]

 Případ dvou manželek (2019) [TV film]
Případ dvou manželek n
 
Žánr: detektivní / drama
Země: Česká republika
Režie: Lucie Bělohradská

(pokračování)

Případ pro lyžaře (2016) [TV film]

 Případ pro lyžaře (2016) [TV film]
Případ pro lyžaře n
Zvláštní případ
Žánr: krimi
Země: Česká republika
Režie: Lucie Bělohradská

(pokračování)

Případ pro malíře (2015) [TV film]

 Případ pro malíře (2015) [TV film]
Případ pro malíře n
 
Žánr: detektivní
Země: Česká republika
Režie: Lucie Bělohradská

(pokračování)

Případ pro rybáře (2012) [TV film]

 Případ pro rybáře (2012) [TV film]
Případ pro rybáře n
 
Žánr: detektivní
Země: Česká republika
Režie: Lucie Bělohradská

(pokračování)

Zrcadlo nenávisti (1987) [TV inscenace]

 Zrcadlo nenávisti (1987) [TV inscenace]
Zrcadlo nenávisti n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Dušan Klein

(pokračování)

Zvláštní případ (1971) [TV inscenace]

 Zvláštní případ (1971) [TV inscenace]
Zvláštní případ n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Hynek Bočan

(pokračování)

Měsíc s dýmkou (1967) [TV inscenace]

 Měsíc s dýmkou (1967) [TV inscenace]
Měsíc s dýmkou n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Zdeněk Kubeček

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Smrt lorda Edgwara (2000) [TV ...

22:00 - 23:40

59 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

ČT2 - Konec rozkvětu (1972)

21:50 - 23:15

69 minut již uběhlo
16 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

159 minut již uběhlo
36 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

22:00 - 23:45

59 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190572
Osobností: 697863
Fotografií: 764000
Plakátů: 376644
Obsahů a biografií: 178297

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10