Duben
ohodnotit

Princezna ze mlejna

Žánr:
Rok:
1994
Délka:
100 minut
Premiéra v ČR:
1.6.1994
„Kterak Jindřich našel v Elišce tu pravou princeznu svého srdce.“
Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna
Bylo nebylo....to ještě v zemi vládli králové a mouka se mlela ve mlýně. V jednom takovém mlýně žije pantáta se svojí krásnou dcerou Eliškou. A nebyl by to mlýn kdyby zde nežila strašidla. Tady hned tři. Čert a vodník (kteří milují Elišku) a čarodějnice, která bydlí na skále nedaleko a miluje čertíka. Do tohoto mlýna se náhodou přijde mládenec Jindra, který se vydal do světa najít si nevěstu. A ne ledajakou! Rovnou zakletou, a královského původu aby jí mohl vysvobodit a dostat půl království a princeznu (už vysvobozenou) k tomu. Nehodlá se v mlýně zdržet dlouho. Své rozhodnutí ovšem změní když mu Eliška řekne že u nich v rybníce jedna taková princezna je. Komtřička jí o ní vyprávěla. Vždy při úplňku se tu zjevuje. Jindra tu tedy zůstává a čert a vodník se tu opravdu nenudí. Možná i díky nim si uvědomí že svojí princeznu už našel. Jenže je to trochu složitější. Pantáta řekl Elišce že jestli si do úplňku nevybere ženicha, dá jí prvnímu kdo si o ní řekne. Eliška doufá že to Jindrovi dojde, jenže on nic a ženiši se hlásí jedna radost. Nakonec budou tři. Knížepán a čert s vodníkem. Eliška aby co nejvíc oddálila tuto situaci jim dá úkoly. Aby jí přinesli nejkrásnější dárek a druhý aby jí při úplňku u rybníka zazpívali písničku. Všichni tyto úkoly splní. Teď už záleží jen na Elišce koho si vybere. Nakonec situaci zachrání někdo od koho už to ani nečekala....


Autor: PrincetonGirl818

Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna
Byl jedno jeden mlejn a v tom mlejně žila krásná Eliška a její otec.Jednou do toho mlejna přišel mládenec Jindřich,který chce vysvobodit nějakou princeznu a vzít si ji za ženu.Ale když uvidí Elišku,tak na okamžik zapomene na všechny prinezny.Elišce se Jindřich líbí a aby se u nich zdržel co nejdéle řeken mu,že se vždy za úplnˇku na jejich rybníce zjevuje princezna.Jindra ji chce vysvobodit,tak ve mlejně počká do úplnˇku.
Ale ve mlejně jsou i čert a vodník,kteří se do Elišky zamilují.A když ji uvidí knížepán,zamiluje se do ní také a bude si ji chtít vzít.
Eliška je ze všech ženichů celá zmatená a neví koho si vybrat.Nakonec všem zadá tři ůkoly.Třetí ůkol je,aby každý z nápadníků zazpíval za úplnˇku u rybníka písničku.Všichni ůkaly splnˇují až na Jindru,který o nich neví.
Takže když všichni dospívají začnou se hádat a v tom usliší další písenˇ,kterou zpívá právě Jindřich.A vtom se na rybníce objví Eliška a rozhadne sae kdo je její vyvolený.
Samozřejmě,že si vybere Jindru a ten taky pochopí,že svou princezu našel.A tou je právě Eliška.
A bude svatba a to je konec pohádky.


Autor: Verik

Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna
Pohádkový příběh, který popisuje příběh Jindřicha, který se vydal do světa, aby našel zakletou princezna, kterou by mohl vysvobodit a následně si ji vzít za ženu. Místo toho ovšem najde Elišku dceru mlynáře. O tu však ještě stojí čert, hastrman a kníže pán. Kdo ji nakonec tedy získá?


Autor: Kecka1

Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna
Pohádka o tom, jak chasník Jindřich ke krásné Elišce přišel a vodník i s čertem ostrouhali kolečka, už patří k televizní pohádkové klasice. Vratislav Marek a Zdeněk Troška se inspirovali českou lidovou tradicí a podařilo se jim vytvořit filmový příběh, který si získal srdce diváků. Jejich pohádkový svět je plný laskavého humoru, dobře si tu rozumějí lidé s dobráckými strašidly, s typickým českým vodníkem a popleteným čertem. K diváckému úspěchu této české výpravné pohádky bezesporu přispěly herecké výkony Andrey Černé, Radka Valenty, Yvetty Blanarovičové, Jakuba Zindulky a dalších.

Zdroj: ČT


Popis / Obsah / Info k filmu Princezna ze mlejna
Po filmu 0 princezně Jasněnce a létajícím ševci je Princezna ze mlejna dalším pokusem zkušeného režiséra Zdeňka Trošky o navázání na tradice klasických českých pohádek. I tentokrát je jedním ze zdrojů laskavý svět sousedských vyprávěnek Jana Drdy, v jehož stylu režisér s autorem námět u ~ spoluscénáristou Vratislavem Markem pojednal příběh, plný lásky, kouzel a písniček. - Vesnický mládenec Jindřich se vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Jako pomocník zůstane ve mlýně, kde straší. Místní čert (stejně jako soused vodník) si totiž myslí na hezkou mlynářovu dceru Elišku a každého konkurenta vyžene. Jindřich se však nebojí a zůstane, protože Eliška mu namluví, že v rybníce je zakletá princezna. 0 úplňku se ve mlýně sejdou hned tři Eliščini nápadníci: vodník, čert u pyšný knížepán, kterému také učaroval její půvab. Dívka oddaluje své rozhodnutí, protože doufá, že nedůvtipnému Jindřichovi se rozbřeskne, že ho už dlouho miluje a že má hledané štěstí na dosah ruky. A mladík nakonec pochopí a objeví svou '"princeznu " ze mlejna. ~ Snaha natočit "typickou českou pohádku" a postavit ji proti klipové estetice "krvavých" hollywoodských "pohádek vedla autory k vytvoření příběhu s volným tempem bez temnějších tónů. Nadpřirozené bytosti (vodník, čert, čarodějnice) nejsou strašidelné, ale pouze legrační. Jindřich, připravený konat hrdinské skutky, tak vlastně nemá žádného protivníka kromě vlastní zaslepenosti, Základní pohádkový konflikt mezi Dobrem a Zlem se omezuje na pouhé partnerské nedorozumění.
- Už v předchozí Troškově pohádce zabíraly scény s bizarně maskovanými čarodějnicemi značný prostor. Volný rytmus vyprávění, neseného jen napětím mezi postavami, mají oživit četné, ale samoúčelné výstupy nadpřirozených postav. Ochuzení pohádkových pravidel se autorům vymstilo v dramatické ne-vyváženosti celého projektu. Filmu dominuje výtvarná koncepce, těžící v kos-týmech, v maskách i v krásných jihočeských exteriérech, poetiky ladovských ilustrací (líbivá kamera Ervína Sanderse). Z hereckých představitelů si zaslouží pozornost Yvetta Blanarovičová, která má v roli rozpustilého čerta nejvíc prostoru, a zpěvačka Lucie Bílá, která je skoro k nepoznání v masce čarodějnice.
-ap, Filmový přehled 1994/7/33


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

Podobné filmy

Princezna ze mlejna 2 (2000)

 Princezna ze mlejna 2 (2000)
Princezna ze mlejna 2 n
 
Žánr: pohádka
Země: Česká republika
Režie: Zdeněk Troška

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Události v regionech (2007) [T...

18:00 - 18:25

19 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Planeta pokladů

18:10 - 19:00

9 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

17:30 - 18:30

49 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Prostřeno! (2010) [TV pořad]

17:55 - 18:52

24 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190494
Osobností: 697724
Fotografií: 763713
Plakátů: 376292
Obsahů a biografií: 178187

Poslední komentáře

Velký Jake (1971)

Velký Jake
Johna Wayne já jaksi   nemusím, ale jako Big Jake,   zřejmě díky dobrému   scénáři, jsem visel očima   na obrazovce. Ve filmu hrál i   jeho syn Patrick, spolu   natočili 11 filmů...

Autor: jarda53 | Hodnocení: 9 / 10

Andělské oči (1994)

Andělské oči
Tenhle film je dokladem toho,   že 90.léta byla z hlediska   naší kinematografie hodně   podivnou dekádou.Kvalitní   Hrabalova literární   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 4 / 10

Těžká Barbora (1960) [TV divadel...

Potěšení

Těžká Barbora
Herecké výkony a hudební   doprovod Orchestr Karla Vlacha   vdechují tomuto kousku   neopomenutelný život.

Autor: Rostislav-Bartosz

Ohnivý máj (1974) [TV inscenace]

Ohnivý máj
Jedna ze série hodně   povedených televizních   inscenací z naší dávné   historie, které vznikly v   roce 1974. Tentokrát   církevní koncil v více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Šťastné a krvavé (2023)

Šťastné a krvavé
O tom, že existují skřítci   Elfové pro země, které o   vánočních svátcích   vyznávají reklamní postavu   Santa Clause společnosti   Coca-Cola, více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 7 / 10