Zari
ohodnotit

Princ a Pruďas

Your Highness

Další název:
Vaša výsosť
Rok:
2010
Délka:
98 minut
Premiéra v ČR:
16.6.2011
„Dva princové z fantaskního světa se vydávají na misi zachránit svou zem.“
Popis / Obsah / Info k filmu Princ a Pruďas
POZOR SPOILER!!

Princ Thadeous má být pověšen v zemi trpaslíků, leč šibenice se prokáže malou. Proto prchá domů. Zde se vrací jeho bratr Fabious, který usekl hlavu mocnému kyklopovi a dokonce si přivedl nevěstu Belladonu. Tu mu však těsně před svatbou unese čaroděj Leezar. A tatík obou princů trvá na tom, aby se líný Thadeous, který nic neumí, vydal se svým statečným bratrem na záchrannou výpravu. A tak se i stane. Jako první zastávka poslouží obydlí moudrého čaroděje. Ten poradí a také mimo jiné sděluje, že bude zapotřebí meče, ukovaného z rohu jednorožce. A ten se nalézá v labyrintu pod Maldys Dartnem. Výprava tedy pokračuje, když se důvěrník projeví jako zrádce. Dochází k půtce a Thadeous s bratrem musí prchnout. S nimi je Thadeův věčný a věrný průvodce Corton. Tito tři jsou napadeni dívčím kmenem a odvlečeni do zajetí. Zde musí bojovat o holý život a naštěstí vyjdou jako vítězové. Navíc se seznámí s dívkou Isabel. Ta jim však šlohne kompas, který jim měl meč vyhledat. Ti tři tedy pokračují bez něj a ocitají se v Maldys Dartnu. Zde Thad a Cort nalézají Isabel a Fabious je napaden svými zrádci. Všichni se pouštějí do boje. Trojka vítězí a Isabel se přidává k nim. Všichni chtějí zničit Leezara. Thadeus nalézá meč, kterým poráží jednorožce a místo rohu si na krk pověsí jeho úd. Fabius upadá do zajetí a zbylí tři jej musí vysvobodit. To se jim povede a nakonec se ocitají před Leezarem samotným. Boj o záchranu životů, pomstu a osvobození Belladony může začít. Ale Leezar ovládá magii a vůbec nebojuje poctivě…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Princ a Pruďas
Thadeous je lenivý a dosť protivný princ, ktorý strávil celý svoj život v tieni staršieho brata Fabiousa. Fabious je typickým hrdinom, ktorý poráža drakov, víťazí nad zlom, a preto ho celý ľud zbožňuje. Avšak Fabiousova snúbenicu Belladonnu unesie zlý čarodejník Leezar, a tak sa obaja bratia vydajú na odvážnu misiu. Pridá sa k nim aj nebezpečná bojovníčka Isabel. Čaká ich mnoho prekážok, ktoré musia prekonať, aby Belladonnu zachránili ...


Autor: Lienocka22

Popis / Obsah / Info k filmu Princ a Pruďas
Film Princ a Pruďas je urážkou všech pohádek a fantasy příběhů. Zatraceně vtipnou a povedenou urážkou. Vypráví příběh dvou královských bratrů, z nichž jeden oplývá rytířskými ctnostmi, zatímco tomu druhému zcela chybějí. Přesto utvoří údernou dvojku, která je pro záchranu krásné panny (snad) ochotná podstoupit mnohá nebezpečenství, tedy pokud to nebude příliš bolet. V režii Davida Gordona Greena (narkoticky ulítlá krimikomedie Travička zelená) dovádějí James Franco, Danny McBride (jinak také spoluautor scénáře) a oscarová Natalie Portman.

Princ Honimír (McBride) se ze všeho nejlíp umí povalovat a závidět bratrovi, princi Slavomírovi (Franco) jeho proslulost a sličnou dívku Belladonnu (Zooey Deschanel), kterou si přivezl z poslední výpravy, aby ji pojal za manželku. Než se svatební zvony stačí pořádně rozeznít, objeví se na scéně čaroděj Lůzer (Justin Theroux), jenž se Belladonny zmocní a unese ji na svůj hrad. Aby žalem zlomený ženich nebyl na její záchranu sám, vnutí mu otec král jako doprovod mladšího bratra. Jenže Honimír ještě nikdy v životě na žádné hrdinské výpravě nebyl, a tak neví, jak se například jedná s kouzelníkem pod vlivem, vícehlavou saní nebo krásnou, leč permanentně naštvanou a nebezpečnou lučištnicí Isabel (Portman). Navzdory mnoha nebezpečenstvím a život ohrožujícím situacím princové krok za krokem postupují vstříc Belladonnině záchraně. A divák, místo toho aby jim zuřivě držel pěsti, se baví nad jejich i na středověk velmi nekorektním slovníkem a absurdními situacemi, do kterých se snad ještě žádní filmoví rytíři nikdy nedostali.

Podle producenta Scotta Stubera vzdává Princ a Pruďas poctu legendárním fantasy filmům z osmdesátých let, jako byli Barbar Conan nebo Rudá Sonja, přičemž neustále odskakuje k poetice a humoru Monty Pythonů. „Navíc se mi líbilo, že uprostřed té řeky drsného, černého a podvratného humoru pluje silný a dojemný příběh prince, který chtěl všem okolo, především bratrovi a otci, dokázat, že není takové budižkničemu,“ vysvětluje Stuber.

CinemArt CZ


Popis / Obsah / Info k filmu Princ a Pruďas
Vypráví se mnoho legend a pohádkových příběhů o chrabrých rytířích, kteří museli zachraňovat dámy svého srdce ze spárů draků a zlé moci. Ale kdesi vzadu, za všemi těmito hrdiny, se najde i jeden mladší bratr, který se ze všeho nejvíc snaží zůstat v bezpečí. Danny McBride a James Franco se představují jako dva princové, kteří musí zachránit sličnou snoubenku dřív, než bude království Mourne zcela zničeno. Thadeous strávil svůj život ve stínu svého staršího bartra Fabia, který se coby korunní princ vydal na velkolepou výpravu, aby povzbudil obyvatele Mourne. Když je Fabiova snoubenka Belladona unesena zlým čarodějem Leezarem a naplní se tak dávné proroctví, otec dá svému povalečskému synovi ultimátum: buďto se vzmuží a pojede se svým bratrem dívku zachránit, nebo ho vydědí. S nechutí se tedy Thadeous a Fabious vydají na svou první společnou hrdinskou výpravu, aby Fabious získal zpět svou jedinou lásku. Přidá se k nim tajemná Isabel, princezna – bojovnice, která má sama děsivé poslání. Společně musí zlikvidovat hrozivé příšery a zrádné rytíře a zachránit Belladonu před osudem horším než smrt.

Zdroj: HBO Europe
Vysílání: dabing
Premiéra: 02.11.2013 HBO


Popis / Obsah / Info k filmu Princ a Pruďas
Pohádkový příběh Davida Gordona Greena Princ a Pruďas není navzdory námětu opravdu pro děti. Jsou v něm sice princové, kteří se vydávají zachránit pannu z moci zlého čaroděje, i sličná rytířka, schopná přemoci draka, ale zejména druhý z titulních hrdinů se chová a především mluví tak, že se musejí místy stydět i rodiče. Pruďas Honimír (v podání spoluautora scénáře Dannyho McBridea) žárlí na svého vzorného bratra Slavomíra, zamilovaného do krásné Belladonny. Nicméně se s ním musí i se svým panošem Cornym vydat na dobrodružnou výpravu proti čaroději Lůzerovi. Cestou je zradí rytířská družina, potkají se s kráskou bez bázně a hany Isabel a prožijí četná dobrodružství. Z Honimíra, který dosud jen hulil trávu, chlastal a prznil vše, co mu přišlo do cesty, se pod vlivem lásky k rytířce Isabel stane nakonec téměř příkladný rytíř. – Tvůrci bohužel postavili snímek zejména na sprosťárnách (především ze sexuální oblasti), jež mají být zdrojem komična (naštěstí jsou především verbální). Křečovitě se snaží za každou cenu překročit meze „slušnosti“ (viz Minotaurův useknutý pyj jako trofej na Honimírově hrudi apod.). S tím kontrastuje poctivé ztvárnění pohádkového světa v duchu tradičních fantasy filmů z osmdesátých let, včetně akčních soubojů a četných triků. Překvapivá je účast hvězd Jamese Franca a Natalie Portmanové.

Tomáš Bartošek, Filmový přehled 2011/8


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Hassan Majooni

Majooni Hassan

Joolia Cappleman

Cappleman Joolia

Naposled navštívené:
Hassan Majooni

Majooni Hassan

Joolia Cappleman

Cappleman Joolia