Jeden svět
ohodnotit

Přelet nad kukaččím hnízdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest

Další název:
Přelet přes kukaččí hnízdo / Prelet nad kukučím hniezdom (SK)
Rok:
1975
Délka:
134 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1990
„Jack Nicholson v roli muže, který se nechce za žádnou cenu vzdát rozhodování o svém životě. Slavná adaptace románu Kena Keseye Vyhoďme ho z kola ven oceněná pěti Oscary.“
Popis / Obsah / Info k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem
Předlohou k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem byl režiséru Miloši Formanovi román Kena Keseyho, který ho psal při působení v „nemocnici pro veterány“. Snímek se stal největším mezinárodním úspěchem ve Formanově kariéře. V roce 1976 získal Oscara ve všech hlavních kategoriích – za nejlepší film, režii, mužský herecký výkon (Jack Nicholson), ženský herecký výkon (Louise Fletcherová) a scénář. Majitelem filmových a divadelních práv byl 13 let Kirk Douglas, který je postoupil svému synu Michaelovi a tím z něho udělal úspěšného producenta. Zrzavý irský rváč a profesionální karbaník Randle Patrick McMurphy si odpykává trest za opakované násilné napadení a sexuální zneužití. Místo aby se držel v pracovním táboře, hraje pomateného a nechá se poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jeho životní elán a silná osobnost se v ústavu brzy střetávají s absolutismem vrchní sestry Ratchedové, která s pomocí trojice lapiduchů tyransky vládne celému ústavu. McMurphy nesnese pohled na ušlápnuté pacienty a brzy v nich probouzí poslední špetku hrdosti a radosti ze života. V zápasu s Velkou sestrou obrátí blázinec doslova vzhůru nohama. Stěny ústavu se otřásají jeho hřmotným smíchem a nespoutaným elánem. Vzpoura McMurphyho, ale nemá velkou naději proti síle mašinérie zosobněné Velkou sestrou… Brilantní románová satira Kena Keseyho, mísící v sobě komiku i tragiku, přerůstá v neobyčejně působivém filmovém zpracování v silný protest proti neomezené moci a omezování každého člověka.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem
Do psychiatrického zařízení je poslán na pozorování vězeň Randle Patrick McMurphy. Jeho příchod se změní klidná atmosféra ústavu i chování pacientů, zklidněných prášky. McMurphy se spřátelí zejména s koktajícím mladíkem, kterého nechala vlastní matka prohlásit za duševně chorého, a obrovitým indiánem Bromdenem jež na protest proti nepřátelskému okolí předstírá dlouhá léta němotu, s McMurphym však promluví. Při hraní košíkové na ústavním hřišti se podaří McMurphmu společně s několika chovanci uprchnout. Pronajímají si rybářský člun a vyjíždí na moře. Tímto činem se dostane do konfliktu s vrchní sestrou Mildred Ratchedovou, která ho nechá uklidnit drogami a elektrickými šoky. Po návratu z izolace začíná McMurphy organizovat další útěk, tentokrát bez návratu. Po zneškodnění dozorců uspořádá na rozloučenou ještě večírek. Do ústavu propašuje alkohol a prostitutky, jedna z nich se věnuje koktavému chlapci. Na kontrolu přichází vrchní sestra a společně s dozorci večírek násilně ukončí. Vrchní sestra vyhrožuje koktavému chlapci, že všechno řekne jeho matce a ten si, ze strachu, střepem prořízne hrdlo. McMurphy se vrhne na vrchní sestru a chce ji uškrtit, od smrti ji zachrání včasný zásah dozorců. Pomocí drog, elektrošoků a svěracích kazajek se podaří situaci uklidnit. Po operaci mozku se změní i McMurphy, z halasného rváče a buřiče v člověka bez vlastní vůle, ideálního pacienta. V této situaci mu Bromden prokáže poslední službu a polštářem ho udusí. Následně, jako jediný, z ústavu uniká.


Autor: Hugin

Popis / Obsah / Info k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem
Zdánlivě příjemný odpočinek v psychiatrické léčebně dokáže pořádně přistřihnout křidýlka. Toto odvážné zneklidňující dílo, jehož vyznění posilují vynikající herecké výkony, patří k vrcholům světové kinematografie. Film oceněný 5 Oscary za rok 1975 včetně ceny za nejlepší film a režii.

Autor/Zdroj: /DVD


Popis / Obsah / Info k filmu Přelet nad kukaččím hnízdem
Svobodomyslný rebel McMurphy se místo vězení nechá poslat do zdánlivého klidu psychiatrické léčebny. Jenomže, to co se na začátku zdálo být legrací, se stále víc neodvratně blíží tragédii. Snímek získal pět Oscarů a na svou dobu dosáhl astronomických tržeb.

Autor/Zdroj: /Cinema


Slavný film režiséra Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem se dostává do našich kin se značným zpožděním, které však na jeho kvalitách nic neubralo, spíš naopak. Vzpoura hlavního hrdiny R. P. McMurphyho proti totalitnímu režimu psychiatrického ústavu má symbolický, všeplatný charakter vzpoury proti jakémukoliv utlačováni, ať už psychickému či fyzickému, a to byl také jeden z důvodů, proč se tento mistrovský snímek nemohl dříve u nás uvést. Forman a jeho scenáristé adaptovali známou předlohu Kena Keseyho, vydanou u nás pod názvem Vyhoďme ho z kola ven, tvůrčím způsobem a podařilo se jim při provedení některých změn (např. upuštění od ich-formy) ještě zdůraznit jeho apel na nesmiřitelnost s útlakem lidských bytostí všeho druhu. Film zaujal i svými nepopiratelnými profesionálními kvalitami, zejména dokona1ým vystižením prostředí a brilantními výkonu celého hereckého souboru, v němž se objevila řada do té doby neznámých či málo známých představitelů a také skutečných pacientů a zaměstnanců státní psychiatrické léčebny v Oregonu. Formanovu snímku se podařilo získat filmový "grand slam“ a sice pět hlavních Oscarů ( film, režie, scénář, mužský a ženský herecký výkon v hlavní roli - J. Nicholson, L. Fletcherová), k čemuž došlo ve filmové historii podruhé a zatím naposledy (prvním případem byl Caprův film Stalo se jedné noci - 1934, který bude mít obnovenou premiéru na videu).

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - --

12:00 - 12:20

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

ČT2 - Pyl zlatého kapradí

12:00 - 12:25

10 minut již uběhlo
15 minut zbývá do konce

NOVA - Polední Televizní noviny, Spor...

12:00 - 12:20

10 minut již uběhlo
10 minut zbývá do konce

Prima - Policie Hamburk (2007) [TV ser...

11:30 - 12:30

40 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190274
Osobností: 697373
Fotografií: 762979
Plakátů: 375676
Obsahů a biografií: 177915

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10