Zari
ohodnotit

Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem [TV inscenace]

Žánr:
Rok:
1999
Délka:
80 minut
„Anna Geislerová v dramatickém příběhu prostitutky zvané Tonka Šibenice.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem
Televizní film Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem, vznikl podle stejnojmenné divadelní hry spisovatele Ludvíka Aškenazyho, který patřil a patří k nejosobitějším zjevům české literatury, dramatu i tvorby pro děti. Začínal jako novinář a od reportáží směřoval k umělecké próze i dramatickému žánru. Aškenazy po roce 1968 emigroval a na dlouhou dobu zmizel z našich knihkupectví, knihoven, divadelních pódií, filmových pláten i školních učebnic.
Dnes -- po delším čase -- znovu připomeneme nejen skvělého vypravěče a dramatika, ale i jemného, skromného a plachého člověka, který tak dobře rozuměl zvláštní dětské duši...
Mladičká prostitutka Antonie splní odsouzenci na smrt jeho poslední, značně originální přání, za což je vyhozena z veřejného domu, vyhnána z lidské společnosti. a všemi posměšně přezdívána "Tonka šibenice". Její morální čistota a mravní síla však paradoxně vítězí nad netolerancí, zlobou i přetvářkou ostatních. Tragikomický příběh je napsán na základě skutečné události, která vzrušila českou společnost počátkem tohoto století a kterou kromě Aškenazyho již dramaticky zpracoval například Egon Ervín Kisch (viz E.E.Kisch: Nanebevstoupení Tonky Šibenice in Tržiště senzací).
Tragikomedie Pravdivý příběh... evokuje atmosféru staré Prahy a kromě poezie a citovosti má inteligentní humor, tak typický právě pro Aškenazyho dílo, které se po mnoha letech násilného umlčování vrací před české diváky i čtenáře. Vysíláme jej v předvečer autorových nedožitých osmdesátých narozenin.
5.2.2001 Jana Soprová scena.cz


oficiální text distributora

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Zítra vstanu a opařím se čajem...

14:25 - 16:00

89 minut již uběhlo
6 minut zbývá do konce

ČT2 - Národní park New Forest

15:40 - 16:35

14 minut již uběhlo
41 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

24 minut již uběhlo
63 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

24 minut již uběhlo
46 minut zbývá do konce

Reklama