Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem (1999) [TV inscenace]

Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem
65.6 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 80 min.
„Anna Geislerová v dramatickém příběhu prostitutky zvané Tonka Šibenice.“
Televizní film Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem, vznikl podle stejnojmenné divadelní hry spisovatele Ludvíka Aškenazyho, který patřil a patří k nejosobitějším zjevům české literatury, dramatu i tvorby pro děti. Začínal jako novinář a od reportáží směřoval k umělecké próze i dramatickému žánru. Aškenazy po roce 1968 emigroval a na dlouhou dobu zmizel z našich knihkupectví, knihoven, divadelních pódií, filmových pláten i školních učebnic.
Dnes -- po delším čase -- znovu připomeneme nejen skvělého vypravěče a dramatika, ale i jemného, skromného a plachého člověka, který tak dobře rozuměl zvláštní dětské duši...
Mladičká prostitutka Antonie splní odsouzenci na smrt jeho poslední, značně originální přání, za což je vyhozena z veřejného domu, vyhnána z lidské společnosti. a všemi posměšně přezdívána "Tonka šibenice". Její morální čistota a mravní síla však paradoxně vítězí nad netolerancí, zlobou i přetvářkou ostatních. Tragikomický příběh je napsán na základě skutečné události, která vzrušila českou společnost počátkem tohoto století a kterou kromě Aškenazyho již dramaticky zpracoval například Egon Ervín Kisch (viz E.E.Kisch: Nanebevstoupení Tonky Šibenice in Tržiště senzací).
Tragikomedie Pravdivý příběh... evokuje atmosféru staré Prahy a kromě poezie a citovosti má inteligentní humor, tak typický právě pro Aškenazyho dílo, které se po mnoha letech násilného umlčování vrací před české diváky i čtenáře. Vysíláme jej v předvečer autorových nedožitých osmdesátých narozenin.
5.2.2001 Jana Soprová scena.cz

režie:
Jindřich Mann
 
 
hraje:
Anna Geislerová (Antonie Pařízková), Pavel Landovský (role neurčena), Eva Holubová (role neurčena), Viktor Preiss (role neurčena), Vladimír Dlouhý (role neurčena), Ladislav Mrkvička (role neurčena), Jana Šulcová (role neurčena), Michal Dlouhý (role neurčena), Klára Doležalová (role neurčena), Veronika Bellová (role neurčena), Sabina Králová (role neurčena), Sandra Pogodová (role neurčena), Michal Pavlata (role neurčena), Vlastimil Zavřel (role neurčena)
 
 
námět:
Ludvík Aškenazy
 
 
scénář:
Jindřich Mann
 
 
kamera:
Dodo Šimončič
 
 
hudba:
Štěpán Koníček
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Exner
 
 
kostýmy:
Katarína Hollá
 
 
dramaturgie:
Jiří Bednář
 
 
asistent kamery:
Otto Kobylák (grip)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.