Zari
ohodnotit

Poznání

Späte Liebe

Další název:
Late Love
Žánr:
Rok:
1943
Délka:
105 minut, 2657 metrů
Popis / Obsah / Info k filmu Poznání
"Poznání" německý film osvědčeného režiséra Gustav Ucického z produkce Wien filmu a podle původního námětu filmového scénáristy Gerharda Menzela je vzácně životné a divákům blízké dílo, i když jeho děj se rozvíjí někdy v sedmdesátých letech 19. století. Již hlavní herecké duo osobitých umělců, kteří se zcela správně stali v ústředních postavách filmu i nositeli veškeré jeho váhy, zajišťuje tomuto hodnotnému dílu čestné místo v dobové produkci.

Příběh pozdního poznání zchudlé šlechtičny, provdající se bez lásky jen pro záchanu nemocné sestry, jejíž plícní choroba vyžaduje nákladné léčení, poskytl dvěma velkým umělcům velkou příležitost.Tak nehledaně a podmanivě prostá, osobitá Paula Wessely, připojila ke své Poldi z "Maškarády" Tereze z "Velkých bláhovostí" a Agnes z filmu "Očekávám tě" další postavu srdnaté Sophie, nelekající se práce ani obětí v konvenčním svazku a posléze prohlédající a vidoucí v pravém světle muže, nepochopeného okolím i vlastní ženou.

Stejně, ba tentokrát ještě méně líbivě maskou i výrazem a pravdivostí svého hereckého projevu tu křeše a črtá jistými tahy postavu a profil svého Polzera manžel Pauly Wesely, zdatný Atilla Hörbiger. Jeho mané úsilí překonat nedůvěru a odpor, jež ho oblopují i spontánní obětavost jsou Hörbigerem věrojatně tlumočeny a nejednou i v poutavých odstínech. Režisér měl zásluhu zejména o vzkříšení atmosféry a charakteristiku dobovou i místní a snad by byl ještě zvýšil a zesílil dojem ztlumením a vnitřním vyrovnáním pozoruhodného díla, jehož herecká, scénáristická složka, dialogy a výstižná charakteristika osob i prostředí jsou příkladné.

Nešťastnou sestru Sophie hrála mladá filmová herečka Inge List. Ve vedlejších figurkách uplatnil režisér, věren své realistické metodě, několik rodilých Francouzů. Promyšlenou péči věnoval ovšem dobovému koloritu života malého průmyslového venkovského města předminulého věku.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Události (1993) [TV pořad]

19:00 - 19:52

19 minut již uběhlo
33 minut zbývá do konce

ČT2 - SP v boulderingu 2024

18:30 - 20:30

49 minut již uběhlo
71 minut zbývá do konce

NOVA - Na lovu (2021) [TV pořad]

18:00 - 19:30

79 minut již uběhlo
11 minut zbývá do konce

Prima - Hlavní zprávy (2020) [TV pořad...

18:55 - 19:40

24 minut již uběhlo
21 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Halloween

Halloween
Halloween

Naposled navštívené:
Halloween

Halloween
Halloween