Poznání (1943)

Poznání (Späte Liebe)

Späte Liebe

Další název: Late Love

    Žánr: drama
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 105 min., 2657 metrů
"Poznání" německý film osvědčeného režiséra Gustav Ucického z produkce Wien filmu a podle původního námětu filmového scénáristy Gerharda Menzela je vzácně životné a divákům blízké dílo, i když jeho děj se rozvíjí někdy v sedmdesátých letech 19. století. Již hlavní herecké duo osobitých umělců, kteří se zcela správně stali v ústředních postavách filmu i nositeli veškeré jeho váhy, zajišťuje tomuto hodnotnému dílu čestné místo v dobové produkci.

Příběh pozdního poznání zchudlé šlechtičny, provdající se bez lásky jen pro záchanu nemocné sestry, jejíž plícní choroba vyžaduje nákladné léčení, poskytl dvěma velkým umělcům velkou příležitost.Tak nehledaně a podmanivě prostá, osobitá Paula Wessely, připojila ke své Poldi z "Maškarády" Tereze z "Velkých bláhovostí" a Agnes z filmu "Očekávám tě" další postavu srdnaté Sophie, nelekající se práce ani obětí v konvenčním svazku a posléze prohlédající a vidoucí v pravém světle muže, nepochopeného okolím i vlastní ženou.

Stejně, ba tentokrát ještě méně líbivě maskou i výrazem a pravdivostí svého hereckého projevu tu křeše a črtá jistými tahy postavu a profil svého Polzera manžel Pauly Wesely, zdatný Atilla Hörbiger. Jeho mané úsilí překonat nedůvěru a odpor, jež ho oblopují i spontánní obětavost jsou Hörbigerem věrojatně tlumočeny a nejednou i v poutavých odstínech. Režisér měl zásluhu zejména o vzkříšení atmosféry a charakteristiku dobovou i místní a snad by byl ještě zvýšil a zesílil dojem ztlumením a vnitřním vyrovnáním pozoruhodného díla, jehož herecká, scénáristická složka, dialogy a výstižná charakteristika osob i prostředí jsou příkladné.

Nešťastnou sestru Sophie hrála mladá filmová herečka Inge List. Ve vedlejších figurkách uplatnil režisér, věren své realistické metodě, několik rodilých Francouzů. Promyšlenou péči věnoval ovšem dobovému koloritu života malého průmyslového venkovského města předminulého věku.  Autor: Asmodej

režie:
Gustav Ucicky
 
 
hraje:
Paula Wessely (Sophie von Angerspang), Attila Hörbiger (August Polzer), Inge List (Steffi von Angerspang), Fred Liewehr (von Pioletti), Erik Frey (Lammersbach), Ferdinand Mayerhofer (Steininger), Auguste Pünkösdy (paní Steiningerová), Klara Maria Skala (Betti Steiningerová), Gustav Waldau (mistr Toni), Karl Ehmann, Rosl Dorena (kuchařka), Franz Böheim, Willy Rösner, Paula Conrad, Hertha Kraus, Lola von Hübner, Fritz Puchstein, Oskar Wegrostek, Monique Joyce (Suzanne), Eddy Ghilain (Maurice), Georges Chamarat (lékař), Roger Dann, Gertrude Prapscha (Monika)
 
 
scénář:
Gerhard Menzel
 
 
kamera:
Hans Schneeberger
 
 
hudba:
Willy Schmidt-Gentner
 
 
kostýmy:
Hill Reihs-Gromes
 
 
střih:
Rudolf Schaad
 
 
zvuk:
Herbert Janeczka
 
 
výtvarník:
Werner Schlichting
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef W. Beyer
 
 
asistent režie:
Rudolf Schaad
 
 
asistent kamery:
Sepp Ketterer
 
 
fotograf:
Hans Natge
 
 
producent:
Karl Hartl
 
 
vedoucí výroby:
Heinz-Joachim Ewert, Hans Somborn
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.