Cerven
ohodnotit

Povodeň

Další název:
The Flood
Žánr:
Rok:
1958
Délka:
74 minut
Premiéra v ČR:
11.7.1958
„Drama statečných lidí v jedné noci.“
Popis / Obsah / Info k filmu Povodeň
Starý převozník Ryba žije se synem Josefem a jeho rodinou ve starém domě pod Hadím splavem. Vydatné deště rozvodnily řeku a tím ohrozily nedalekou stavbu přehrady. Ryba přehradu hluboce nenávidí, neboť jej připravila o tradičně děděné převoznické povolání. To byl i důvod, proč se rozešel se svým synem Karlem, který pracoval na stavbě přehrady.

Josefův syn onemocní a otec jde pro lékaře na stavbu přehrady, kde ošetřuje dělníky zraněné v průběh záchranných prací. Lékař se rozhodne tak, že je riskantní chlapce převážet do nemocnice, protože hrozí protržení hráze. Josef si všímá, jak desítky mužů ze stavby přehrady bojují o její záchranu a tím, aby nedošlo ke zničení Rybova domu, který je pod budoucí hrází. Rád by pomohl, ale jeho otec, starý Ryba, se mu v tom snaží zabránit - Josef překoná strach z otce, který před tím poslal po proudu pramici.

Nakonec se podaří zabránit protržení hráze naplaveným dřívím, ale za cenu ztráty lidského života jednoho ze stavebních dělníků. Vše se uklidňuje a přestává pršet. Josefův syn je mimo nebezpečí ohrožení života.


Autor: Erkul

Popis / Obsah / Info k filmu Povodeň
POZOR SPOILER

Prší, a to pořádně. Rodina Rybova sedí doma, jen mladý jde kamsi ven i v tom dešti. Mávali na něj do okna dva kamarádi. Zůstává starý a mladý Josef s manželkou a nemocným dítětem. Začne jim kapat už i do chalupy. Starý hudruje a syn jde do nečasu opravit střechu, pak se vypraví pro doktora. Musí až k přehradě, kterou Rybovi nemají rádi. Mimo Karla ovšem, ten ji propagoval a nyní zde pracuje. Pepa dostává svolení, aby šel lékař s ním. Ten má však práce nad hlavu. Ale dá Pepovi pro syna tabletky. Prší stále a hrozí vážná nebezpečí. Lidé od přehrady nastupují zvláštní směnu a snaží se zachránit, co se dá. Doktor konečně přichází do domku Rybových. Prosí o zapůjčení pramice na přehradu, ale starý se vzpříčí a raději pramici odvazuje a pouští po vodě pryč. Voda už naráží do hranic s kládami, a ty se hroutí. A tak dělníci zachraňují dřevo, pohrdaje vlastními životy a nebezpečím. Dokonce i Pepa přichází pomáhat.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Povodeň
V nuzném domku pod Hadím splavem žije starý převozník Ryba se synem Josefem, jeho ženou a jejich malým synkem. Dlouhotrvající deště rozvodnily řeku a ohrozily nedalekou stavbu přehrady. Starý Ryba přehradu, která ho připravila o povolání děděné po celé generace, upřímně nenávidí. Rozešel se kvůli ní i se synem Karlem, který našel na stavbě práci. Josefův chlapec onemocní a otec se vypraví pro lékaře. Ten ošetřuje na stavbě dělníky, zraněné při usilovné záchraně přehrady, jejíž protržení by ohrozilo i domek Rybových. Převoz dítěte do nemocnice v tak nebezpečné situaci lékař nedovolí. Stavba přehrady je v deštivé noci ozářena reflektory a v jejich světle vidí Josef desítky obětavých zachránců. Josef by také rád pomohl, ale starý Ryba, zaslepen nenávistí, mu v tom chce zabránit a raději pustí jejich pramici po proudu řeky. Mladý muž překoná strach z otcova hněvu a odejde na přehradu. Záchranářům se podaří na poslední chvíli uvolnit klády ucpávající přepady a stavba je zachráněna. Obětavý bulharský dělník Marko zaplatí svoji odvahu životem. Déšť ustává a také Josefovo dítě překonalo kritický nápor nemoci.

Zdroj: NFA


Popis / Obsah / Info k filmu Povodeň
Starý převozník pochopí, že stavba přehrady, která je ohrožena rozvodněnou řekou, potřebuje i jeho pomoc.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály distributora


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Cliffhanger

Cliffhanger
Cliffhanger

Margaret Blye

Blye Margaret

Jeffrey Combs

Combs Jeffrey

Barry Peters

Peters Barry

Cat in the Cage

Cat in the Cage
Cat in the Cage

Evropa (Europa)

Evropa
Europa

Critters

Critters
Critters

Naposled navštívené:
Cliffhanger

Cliffhanger
Cliffhanger

Margaret Blye

Blye Margaret

Jeffrey Combs

Combs Jeffrey

Barry Peters

Peters Barry

Cat in the Cage

Cat in the Cage
Cat in the Cage

Evropa (Europa)

Evropa
Europa

Critters

Critters
Critters