Duben
ohodnotit

Pošli to dál

Pay It Forward

Další název:
Pošli to ďalej (SK)
Rok:
2000
Délka:
123 minut
Premiéra v ČR:
22.2.2001
„Může dobrý skutek změnit svět k lepšímu?“
Popis / Obsah / Info k filmu Pošli to dál
Novinář Chris Chandler přijde v Los Angeles o auto, které nutně potřebuje. Nečekaně mu pomůže neznámý muž, který mu daruje svůj luxusní vůz. Překvapený Chris později dárce, právníka Thorsena, vyhledá, a ten mu vypráví, jak byl před časem v nemocnici s dcerkou, která dostala astmatický záchvat. Lékaři si jich nevšímali, dokud je k tomu se zbraní v ruce nedonutil mladý raněný černoch, kterého nikdy dřív neviděl. Chris se rozhodne vypátrat o podivném řetězu dobrých skutků víc. Dostane se tak na stopu jedenáctiletého Trevora McKinneye, který žije na chudinském předměstí Las Vegas s matkou, alkoholičkou Arlene. Před čtyřmi měsíci dostala jeho třída od nového učitele Eugena Simoneta neobvyklý úkol. Vymyslet způsob, jak zlepšit svět kolem sebe, a pokusit se ho realizovat. Trevor přišel s nápadem, že pomůže třem neznámým lidem, a každý z nich místo aby mu pomoc oplácel, ji pak poskytne dalším třem. V rámci projektu přivedl domů bezdomovce Jerryho, dal mu najíst, nechal přespat v garáži a poskytl mu trochu peněz. Druhý, kterému se Trevor rozhodl pomoci, byl sám učitel, poznamenaný v obličeji popáleninami. Pokusil se dát ho dohromady se svou matkou, kterou se tak současně snažil ochránit před svým hrubiánským otcem Rickim. Později však nedokázal zabránit týrání spolužáka Adama trojicí rváčů a smutně konstatoval, že ani v případě Jerryho a učitele se mu snaha nevydařila. Netušil, že se jeho nápad šíří jako nenápadná lavina celou zemí. Ne všechny pohádky však mají dobrý konec.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Pošli to dál
Všechno v životě učitele sociálních studií Eugene Simoneta (Kevin Spacey) má svůj přesný řád. A jak říká stará moudrost, pokud chcete zachovat hladinu jezera svého života neporušenou, potom se pod ní nesmíte nikdy potopit. Dosud se nenašla osoba, která by něco podobného po panu učiteli Simonetovi žádala.
Arlene Mckinneyová (Helen Huntová) je svobodná matka, která svůj život jen taktak zvládá. Má dvě zaměstnání a musí se k tomu ještě starat o svého malého syna Trevora (Haley Joel Osment).

Trevor chodí do třídy, ve které Eugene Simonet učí. Jednoho dne se proto stane, že od něj dostane zadání, které zní na první pohled velmi jednoduše a nevinně: podívejte se na svět kolem sebe a opravte to, co se vám nelíbí. Trevor se tohoto úkolu chopí s vervou chlapce jeho veku. Vypracuje na první pohled docela jednoduchý projekt, který známe i v našich krajích pod názvem pošli to dál. Řetěz štěstí, na kterém se mohou podílet všichni a spravit tak život kolem nás. Celá záležitost však nabere netušené obrátky.
Kardinální otázka zní: je možné opravit lidi?


Popis / Obsah / Info k filmu Pošli to dál
Ačkoliv by se podle naznačené zápletky mohlo zdát, že je snímek Pošli to dál vydařený komediální kousek, není tomu tak. Je to drama se vším všudy. I když tak nějak po americku.
Ale ruku na srdce: co by si počala naše ješitnost zaprděných evropských intelektuálů bez průběžné masáže americkou naivitou? My stále hledáme metafory, komplikovanou symboliku a sdělení šifrujeme mezi řádky. Kdežto Američané klidně a bez uzardění dokážou konstatovat zásadní pravdy: svět je špatný a je třeba ho zlepšit!
Pokud ovšem s takhle razantní přímočarostí, kterou u nás nenajdeme snad ani ve zpravodajství, promlouvá Kevin Spacey, jako by rozhazoval perly.
Scenáristka Leslie Dixonová (Mrs. Doubtfire - táta v sukni, Aféra Thomase Crowna) sešroubovala poměrně složitou, nepříliš obratnou a trochu vrtkavou konstrukci, které se režisérka Mimi Lederová (Drtivý dopad, Peacemaker a pár dílů televizní Pohotovosti) snažila dodat trochu stability. Upřímně řečeno, jedinými pilíři filmu jsou tři hlavní protagonisté: Spacey, Huntová a Osment. Pouze díky těmto sběratelům Oscarů (nebo alespoň nominací) stojí za to vyklopit z peněženky stokorunu na lístek.
Helen Huntová vypilovala takřka k dokonalosti svou škatulku „svobodná matka-servírka". To, co tak vlídně (a vděčně) načala ve filmu Lepší už to nebude, tentokrát rozšířila o celkem sympatickou nevyrovnanost a lehce destruktivní alkoholismus. Vytvořila prototyp ženy, která má sice větší výstřih a víc make-upu, než by bylo přijatelné,
a význam slova eufemismus si musí vyhledat ve slovníku, ale životem prochází se srdcem na dlani.
Její synek Trevor si sice vybudoval postavení hlavy rodiny, ale rozhodně to není nesnesitelně přemoudřelý chlapec, kterému by člověk nejradši jednu vrazil. Osment si od své nominace na Oscara za roli
v Šestém smyslu rozumně udržuje image na hony vzdálenou „roztomilým" hollywoodským diblíkům. Je svým zkušeným kolegům skutečným partnerem, který unese dramatičnost i patos své postavy, aniž by se vzdálil svému věku a divákovým sympatiím.
Třetím vrcholem tohoto nerovnoramenného trojúhelníku je učitel Simonet, člověk kterého si Trevor vybral za tatínka (teď si možná vzpomenete na oblíbenou českou popukandu Jak vytrhnout velrybě stoličku, ale nechejte na hlavě, ještě to není všechno), protože ten jeho vlastní (Jon Bon Jovi) je brutální alkoholik, který přijde domů jen občas. Kevin Spacey si dal záležet i tentokrát: svému konzervativním učitýlkovi propůjčil zjizvenou tvář a pod ni ukryl tajemství. Přestože vás (kromě zmíněného obličeje) budou zřejmě nejvíce přitahovat jeho roztomile buransky bílé tenisky, vězte, že těžiště jeho postavy je někde úplně jinde.
Jednou z nevýhod tohoto dramatu o cestě k lepším zítřkům je jeho nerozhodnost. Chvílemi se tváří jako sentimentální milostný románek, chvílemi jako rázná sociálně kritická facka na tváři americké společnosti. Navíc když zavřete oči, budete mít pocit že se promítač spletl a pustil Americkou krásu (zřejmě skladateli Thomasi Newmanovi něco zbylo od minule). Také se dočkáte obnoveného hollywoodského modelu pro happy end: všichni hlavní hrdinové nemusejí přežít, stačí vydojit z publika pocit katarze a slzy dojetí. Takhle to zní poměrně nelichotivě a tři hvězdičky mohou působit jako neadekvátní euforie... Ale vezmeme-li v úvahu, že stejně od začátku do konce sledujete vlastně pouze a jenom (dobré) herce, tak to zase není tak špatné.
DARINA KŘIVÁNKOVÁ (LIDOVÉ NOVINY) Premiere 2001/2/52

Autor/Zdroj: Křivánková Darina/Premiere


Arlene McKinneyová (Helen Huntová) je svobodná matka, která svůj život lehce nezvládá. Má dvě zaměstnání a k tomu se ještě stará o svého syna Trevora (Haley Joel Osment). Trevorův puntičkářský učitel Eugene Simonet (Kevin Spacey) jednoho dne zadá třídě domácí úkol, který zní: Rozhlédněte se kolem sebe a opravte to, co se vám nelíbí. Trevorovo zpracování úkolu pak rozpoutá řetězovou reakci, která osudově ovlivní životy všech zúčastněných...

Autor/Zdroj: /mraveniště


Popis / Obsah / Info k filmu Pošli to dál
Nápad to byl slibný. Prokážete někomu velikou službu, ale neočekáváte, že vám ji někdy oplatí. Místo toho mu řeknete, aby ji „poslal dál" a na oplátku pomohl dalším třem lidem. Každý z nich pak pomůže dalším třem a ti pak... zkrátka lidumilská varianta klasického řetězového dopisu. V ideálním světě by to fungovalo báječně, jenže ideální svět neexistuje. Však se také myšlenka zrodila v hlavě idealistického jedenáctiletého chlapce.
Trevor (Haley Joel Osment) právě nastoupil do sedmého ročníku školy a poznal tam nejen způsob, jak propašovat nůž přes detektory u vchodu, ale i jednoho zajímavého člověka. Učitel Eugene Simonet (Kevin Spacey), intelektuál s tváří zjizvenou popáleninami, začal svou první hodinu kladením otázek jako „Co pro vás znamená svět?", „Co si myslíte, že od vás svět očekává?" a „Zajímáte se o to, co se děje za hranicemi vašeho města?" Na tu poslední zněla odpověď „ne" a Trevor věděl proč: „Protože je nám jedenáct."
Jistě, bylo jim jedenáct a Simonet si nedělal žádné iluze, že když jim zadá svůj tradiční domácí úkol na celý rok, dočká se jakéhokoli skutečného výsledku. Zadání znělo: Vymyslete způsob, jak změnit svět k lepšímu - a realizujte jej. Učitel samozřejmě chtěl jen přimět žáky k zamyšlení, ale Trevor byl neobyčejný chlapec a pustil se do úkolu s nevídanou vervou. Vymyslel plán Pošli to dál a sám podnikl první krok, když si domů nerozvážně přivedl zoufalého bezdomovce Jerryho (Jim Caviezel), dal mu večeři a peníze na čisté oblečení a nechal jej vysprchovat a přespat v garáži.
Trevorova matka Arlene (Helen Huntová) byla možná přepracovaná alkoholička, ale na synovi jí záleželo víc než na čemkoli jiném. Když doma našla Jerryho a dozvěděla se, že Trevora napadlo vzít si jej domů kvůli školnímu úkolu, vydala se rozběsněně za Simonetem. Samozřejmě si na první pohled nijak zvlášť nepadli do oka, ale Trevor už měl plán. Terčem jeho druhého dobrého skutku bude Simonet, kterého chlapec rutinovaně spáruje s matkou coby náhradu za alkoholického otce (Jon Bon Jovi). Jak víme z vedlejší dějové linie, ve které sledujeme houževnatého reportéra (Jay Mohr), který pátrá o několik měsíců později po původu Pošli to dál, plán se uchytil. Jenže život umí být pěkná mrcha a dobré úmysly často nestačí...
Nápad to byl slibný. Kniha Catherine Ryan Hydeové, která filmu posloužila jako předloha, byla veleúspěšným bestsellerem, do hlavních rolí se podařilo získat koňskou dávku oscarového talentu a režisérka Mimi Lederová, chráněnkyně samotného Velkého Stevena, bažila po možnosti dokázat světu, že umí bombardovat lidi nejen kometami (Drtivý dopad), ale i emocemi.
Inu a tak si zabombardovala. Pošli to dál je film především herecký a v případě tak dobrých herců, jakými jsou Haley Joel Osment (nominace na Oscara), Helen Huntová (Oscar) a Kevin Spacey (dva Oscaři), šlo prakticky o sázku na jistotu. Jenže každý favorit může občas klopýtnout, když jeho žokej, tj. v našem případě scenáristka a režisérka, nemá dostatečně pevnou ruku. Ústřední herecké souhvězdí odvedlo kus poctivé práce a úspěšně se mu daří získat naše sympatie, potažmo soucit. Stačila , jen" ona pevná ruka filmařova.
Ukažme si na ni. Scenáristka Leslie Dixonová to zkrátka nezvládla. Slušně si poradila s intimními hereckými momenty (protože se v nich mohla spolehnout na podporu silného obsazení), ale struktura, vývoj a vyústění příběhu jako celku postrádá obratnost a nápaditost a naopak oplývá nechutnou manipulativností.
Zatímco v knize prý (nečetl jsem ji) Simonet přišel ke svému zranění ve vietnamské válce, scenáristka filmu jeho původ pozměnila tak, aby mohl být odhalen v tu „nejpříhodnější" chvíli - rozuměj ve chvíli, kdy může na diváka dopadnout tím nejmanipulativnějším způsobem a předznamenat to, co se má stát o několik minut později. Jindy jako příklad představy scenáristky o směstnání jemného přediva mnoha podzápletek knihy do dvouhodinového filmového koncentrátu může posloužit scéna, ve které jistá osoba, jež „to potřebuje poslat dál", vystoupí z auta na mostě a pokračuje pěšky. Hned po pár metrech samozřejmě narazí na ženu, která se odhodlává k sebevraždě.
Vrcholem manipulativnosti je pak doslova odporný závěr, ve kterém se scénář odklání od tóniny předchozího vyprávění a v zájmu ždímání slziček protagonistům příběhu bezcitně hází hrách pod nohy.
Žádná sláva není ani suchopárná televizní režie Mimi Lederové a nebýt výtečných herců bylo by drama zhruba na nemastné neslané úrovni jejího Drtivého dopadu - aniž by mělo šanci na spasení nějakou efektní kometou. Když k tomu připočteme překvapivě chladnou a odtažitou kameru Olivera Stapletona a hudbu Thomase Newmana, která až příliš často připomíná, ba místy dokonce bezostyšně vykrádá autorovu vlastní Americkou krásu, můžeme filmařskou „auru" snímku zaškatulkovat jako průměr.
Pošli to dál není špatný film. Jen slibuje víc, než skutečně nabízí. Závan zaživa pohřbeného talentu je jako obvykle smutný a až příliš okaté ambice tvůrců tentokrát evidentně zbytečné.
Ondřej Vosmík Cinema 2001/2/72

Autor/Zdroj: Vosmik Ondřej/Cinema


Televizí odchovaná režisérka Mimi Lederová se ve filmové tvorbě prosadila dvěma velkorozpočtovými snímky, The Peacemaker a Drtivý dopad. Její další dílo podle románu Catherine Ryan Hydeové Pošli to dál je naopak téměř komorní psychologickou studií s výrazným morálním akcentem. - Jedenáctiletý Trevor žije na lasvegaském předměstí jen s alkoholickou matkou Arlene. Na začátku sedmé třídy dostanou on a jeho spolužáci od učitele občanské nauky Eugena Simoneta svérázný úkol: vymyslet způsob, jak zlepšit svět, a pokusit se myšlenku realizovat. Chlapec přijde s nápadem poskytnout zásadní pomoc třem lidem, z nichž každý ji pak má "oplatit" dalším třem. Trevor je silně zklamán svým neúspěchem, protože se mu mimo jiné nedaří dát dohromady matku s obdivovaným pedagogem (zjizveným po těžkých popáleninách), avšak neví, že se jeho myšlenka ve skutečnosti přece jen uchytila a lavinovitě se šíří po celé zemi... - Mimi Lederová nahlíží nevlídný svět nižších sociálních vrstev jakoby naivníma očima dětského hrdiny; zachovává realistický charakter vyprávění, avšak retušuje naturalistické detaily a výjevy. Ani tak se jí však nepovedlo učinit utopickou nadsázku přijatelnou. Naivismus příběhu vyvažuje pouze přesvědčivé zachycení okrajových čtvrtí Las Vegas a herecká suverenita hlavních představitelů Kevina Spaceyho, Helen Huntové i malého Haleyho Joela Osmenta, známého především z hlavní role v Šestém smyslu.
Zdeno Kubina Filmový přehled 2001/2/17

Autor/Zdroj: Kubina Zdeno/Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910

TV Program

ČT1 - Doktor Martin (2015) [TV seriá...

20:10 - 21:05

12 minut již uběhlo
43 minut zbývá do konce

ČT2 - Dobrodruh (1983)

20:00 - 21:50

22 minut již uběhlo
88 minut zbývá do konce

NOVA - 2012 (2009)

20:20 - 23:35

2 minut již uběhlo
193 minut zbývá do konce

Prima - Máme rádi Česko

20:15 - 22:00

7 minut již uběhlo
98 minut zbývá do konce

Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190571
Osobností: 697862
Fotografií: 763989
Plakátů: 376623
Obsahů a biografií: 178296

Poslední komentáře

Piňero (2001)

Piňero
Pro mne byl tohle velmi   solidní a zajímavě   natočený životopisný film   s vynikajícím výkonem   Benjamina Bratra v titulní   roli i když více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 7 / 10

Mizerná neděle (1998) [TV epizod...

Mizerná neděle
K Formanům přijede babička   a moc se na ni nikdo   netěší. Red porád utíká   do dílny a sklepa, Kitty je z   ní taky hotová, Eric musí   více >

Autor: FLA | Hodnocení: 6 / 10

Díkůvzdání (1998) [TV epizoda]

Díkůvzdání
Zatím asi nejlepší díl, co   jsem viděl z 1. série.   Hláška střídá hlášku,   celej díl jede   neuvěřitelně kupředu, co   dokáže udělat takové   Díkůvzdání:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 9 / 10

Děvčátko (1978)

Děvčátko
Poněkud kontroverzní drama s   námětem nemálo podobným   filmu „Lolita“ (1962).   Příběh je údajně založen   na skutečných příbězích   více >

Autor: martin.stusak.9 | Hodnocení: 10 / 10

Ulovit miliardáře (2009)

Ulovit miliardáře
Tomáš Vorel je určitě   dobrý režisér a většina   jeho filmů se mi, pro jeho   docela osobitý přístup,   líbí, ale musím se   přiznat, že tohle více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 5 / 10