Zari
ohodnotit

Poslední údolí

The Last Valley

Žánr:
Rok:
1971
Délka:
126 minut
„Mohl to být ráj uprostřed pekla třicetileté války, člověk je však nádoba hříšná.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední údolí
Podle románu J. B. Picka, byl natočen v roce 1970 tento příběh, odehrávající se kdesi v Alpách.
Třicetiletá válka zasáhla ve své době celou Evropu a postihla nejen prostý a bohatý lid, ale i inteligenci. Vogel je učenec, který utíká před násilím. Mír nachází v téměř zapomenutém cípku Alp, kde leží vesnice, která se s válkou nesetkala. Zakrátko se ale i zde vynoří hrozba v podobě malého oddílu vojáků, vedeného Kapitánem. K podivu namísto obvyklého drancování se velitel dá přesvědčit, aby zde i se svými muži zůstal na zimu a možná nabral i síly před dalším, bůhví jak dlouhým tažením. Vesnice je ovládána starostou, který má plnou důvěru vesničanů, ale i fanatickým knězem, který se nechce smířit s příchodem cizáků a nového vynuceného řádu, a tak zde cítíme, křehké příměří, které musí jak vojáci tak místní obyvatelé respektovat, protože se vlastně obě strany svým způsobem k přežití potřebují. Ve skrytu zde však pomalu vybublávají na povrch jen dočasně potlačené emoce.

MHCB


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední údolí
Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný učenec Vogel. V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem. Místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž nechá přesvědčit, aby zde strávil poklidnou zimu a nabral síly před dalším tažením. Ve vesnici, ovládané autoritativním starostou a fanatickým knězem tak panuje křehké příměří, jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože se obě strany paradoxně potřebují. Pod povrchem však pomalu doutnají jen dočasně potlačené konflikty.

Film podle literární předlohy J. B. Picka vznikl v roce 1970, tedy v době, kdy se v britské filmové produkci začala objevovat historická témata ve zvýšené míře. Tituly jako Cromwell Kena Hughese nebo Ďáblové Kena Russella se prostřednictvím historické metafory vyjadřovaly k problémům současnosti. Podobně snímek Poslední údolí můžeme vnímat jako mírně atypický dobrodružný film, v jeho podtextu však nejde ani tak o střet konkrétních postav, jako spíše o střet jejich vyhraněných životních filozofií, jichž se každá z nich pevně drží. Vedle zajímavých přesahů film nabízí nádherné obrazové zpracování. Snímek byl vůbec posledním filmem, natočeným v americkém systému 70mm filmu Todd AO. Vyzdvihnout zaslouží kamera Johna Wilcoxe, k vyznění filmu přispívá rovněž hudba Johna Barryho a samozřejmě herecké výkony v čele s Michaelem Cainem a Omarem Sharifem.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední údolí
Zbídačelá Evropa v období třicetileté války vytváří správnou atmosféru pro vykreslení všech charakterů. Je to nádherný film o tom, jak naprosto odlišné skupiny lidí (vojsko žoldáků a obyvatelé vesnice) musí v zájmu přežití komunikovat.


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední údolí
Vogel uteká pred vojakmi, ktorí drancujú krajinu. Dostane sa do prekrásneho údolia, kde v 1. dome klesne od únavy. Tu ho nájdu žoldnieri. Presvedčí ich, aby nezničili tento kraj. Naopak, aby skúsili žiť s ľuďmi v mieri. Vojaci súhlasia za podmienky, že budú mať všetko čo potrebujú, vrátane žien. Kňaz vyberie 8 žien, medzi nimi aj Ericu a Ingrid. Erica, vydatá za bohatého Grubera, sa zamiluje do kapitána a žije s ním. Ingrid sa mala vydať za Andreasa. Vogel nechce aby patrila vojakom a kapitán mu vyhovie, keď ho zachráni pred vzburou. Spupný Hansen ju napadne, no Vogel ju uchráni. Kapitán chce Hansena potrestať, ten však utečie a privedie do údolia veľa vojakov. Kapitán musí so svojim oddielom odísť do boja. Ericu, ktorá ho milovala, upália dedinčania ako čarodejnicu. Aby netrpela, Vogel tesne pred zapálením ohňa zabije.


Autor: mia

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Banánové rybičky (1999) [TV po...

01:50 - 02:25

8 minut již uběhlo
27 minut zbývá do konce

ČT2 - Mořští vlci (1980)

00:20 - 02:15

98 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

NOVA - Kluk od vedle (2015)

00:55 - 02:45

63 minut již uběhlo
47 minut zbývá do konce

Prima - Dech života (1987)

00:30 - 03:25

88 minut již uběhlo
87 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Vlastimil Hájek

Hájek Vlastimil

Naposled navštívené:
Vlastimil Hájek

Hájek Vlastimil