Poslední údolí (1971)

Poslední údolí (The Last Valley)
84.1 %
 
 

The Last Valley

    Žánr: drama / historický
    Země: Spojené státy americké / Velká Británie
    Délka: 126 min.
„Mohl to být ráj uprostřed pekla třicetileté války, člověk je však nádoba hříšná.“
Krajinou zdevastovanou zuřící třicetiletou válkou prchá potulný učenec Vogel. V zapomenutém cípu bavorských Alp nachází vesnici nedotčenou válečnou vřavou. Záhy se však zjevuje malý vojenský oddíl vedený Kapitánem. Místo obvyklého drancování se však bitvami zocelený muž nechá přesvědčit, aby zde strávil poklidnou zimu a nabral síly před dalším tažením. Ve vesnici, ovládané autoritativním starostou a fanatickým knězem tak panuje křehké příměří, jak vojáci tak místní obyvatelé se musí navzájem respektovat, protože se obě strany paradoxně potřebují. Pod povrchem však pomalu doutnají jen dočasně potlačené konflikty.

Film podle literární předlohy J. B. Picka vznikl v roce 1970, tedy v době, kdy se v britské filmové produkci začala objevovat historická témata ve zvýšené míře. Tituly jako Cromwell Kena Hughese nebo Ďáblové Kena Russella se prostřednictvím historické metafory vyjadřovaly k problémům současnosti. Podobně snímek Poslední údolí můžeme vnímat jako mírně atypický dobrodružný film, v jeho podtextu však nejde ani tak o střet konkrétních postav, jako spíše o střet jejich vyhraněných životních filozofií, jichž se každá z nich pevně drží. Vedle zajímavých přesahů film nabízí nádherné obrazové zpracování. Snímek byl vůbec posledním filmem, natočeným v americkém systému 70mm filmu Todd AO. Vyzdvihnout zaslouží kamera Johna Wilcoxe, k vyznění filmu přispívá rovněž hudba Johna Barryho a samozřejmě herecké výkony v čele s Michaelem Cainem a Omarem Sharifem.

režie:
James Clavell
 
 
hraje:
Omar Sharif (Vogel), Florinda Bolkan (Erica), Michael Caine (Kapitán), Nigel Davenport (Gruber), Per Oscarsson (páter Sebastian), Arthur O'Connell (Hoffman), Madeleine Hinde (Inge), Yorgo Voyagis (Pirelli), Miguel Alejandro (Julio), Christian Roberts (Andreas), Brian Blessed (Korski), Ian Hogg (Graf), Michael Gothard (Hansen), George Innes (Vornez), Ralph Arliss (Claus), Claudia Butenuth (Helga), Chris Chittell (Svenson), Kurt Christian (Tsarus), Irene Prador (paní Hoffmanová)
 
 
námět:
J. B. Pick (román)
 
 
scénář:
James Clavell
 
 
kamera:
Norman Warwick, John Wilcox
 
 
hudba:
John Barry
 
 
kostýmy:
Yvonne Blake
 
 
střih:
John Bloom
 
 
zvuk:
Bob Peck
 
 
produkce:
James Clavell
 
 
zvláštní efekty:
Pat Moore
 
 
vizuální efekty:
Wally Veevers
 
 
fotograf:
Sergio Strizzi
 
 
výprava:
Peter Mullins
 
 
výkonný producent:
Martin Baum
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.