Cerven
ohodnotit

Poslední Podskalák

Žánr:
Rok:
1940
Délka:
90 minut
Premiéra v ČR:
18.10.1940
„Milostná romance z rázovitého pražského předměstí“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední Podskalák
POZOR SPOILER

Děda Václav je s vnukem Václavem na hřbitově. Vnuk se ptá na svého otce a starý vypráví.

Už při Václavově křtu se jeho otec Oldřich neobtěžoval přijít do kostela. Více jej zajímají podvody a hospody. Václav mu to vytýká a posléze jej vyhodí z domu. On se však večer vloupá do jeho závodu s dřevem, kde jej při krádeži načapá hlídač Houžvička. Nejmladšímu Václavovi umírá jeho matka, bude jej tedy vychovávat děda.

To, že to dělal na výbornou, dokazuje fakt, že právě dnes béře Václav sobě doktorát. A nedává se soukromou cestou, ale jde do kanceláře. Pan stavitel Král se jej snaží vmotat do svatby s jeho dcerou Kristýnou. Ale Václav má políčeno jinam. Je to Anička Kalinová - chudá, leč milá dívenka z jejich domu. Tedy, z jejich, dědu Václavovi patří jen polovina. A ona zde bydlí s matkou, která tu má krámek se zbožím smíšeným a mandl. Ta se nyní na Václava hněvá, že nepřišel k nim. A navíc jdou řeči, že si Václav bude opravdu brát Královu dceru. Anička tedy skáče do vody. Vytáhne ji však starý hlídač Franta Houžvička. Blíží se spor o dům dědy Václava. Nic se s tím nedá dělat a navíc to bude spor se stavitelem Králem. Ten má schovaný trumf v rukávu. Petr se dává dohromady s Aničkou, a také má obhajovat lumpa ex offo. Ten v něm pozná svého syna, ale nic neřekne a později se v kriminále oběsí. Dům Václava má jít k zemi, ale Václav usvědčuje starého stavitele Krále z podvodů. Sebere mu i dlužní úpisy. Dům je tedy zachráněn, dražba zrušena a život jde zvesela dále. A jistě bude i svatba.


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední Podskalák
Tento český film při svém vzniku budil vzpomínky jednak na starou Šamberkovu lidovou hru, jednak na prvé filmové zpracování za doby němého filmu, kdy v režii Přemysla Pražského hrál titulní roli Theodor Pištěk. Teď však k novému zpracování v režii Jana Svitáka má všechny náležitosti tzv. "lidového filmu": Je tu naměřeno stejným dílem dobra i zla, viny a trestu, zásluhy a odměny, dojímavosti i humoru, překážek, osudných náhod, vzdoru a štěstí v milování, nálad u podvečerní Vltavy a v okolí Vyšehradu, zaútočí se na vzpomínky zašlých dob i na vlastenecké city. Samotný příběh má však také své mravní jádro a vyzdvižením poctivosti v její nehynoucí trvalostim, přecházející i na mladou generaci, působí povzbudivě.

Starý Podskalák, který svou přičinlivostí nashromáždil jmění, má nezdarného, ba zlotřilého syna, který se ztrácí kdesi ve světě, když zanechal otci vnuka a dluhy z podvodu. Děda vychovává vnuka v řádného mladého muže, který jako doktor práv pomůže zachránit rodný dům. Při tom - v duchu lidových románů - příjde k svému štěstí hodné, chudé děvče, proti němuž to prohrává bohatá dcera realitního podnikatele. V titulní úloze podal Jaroslav Vojta rázovitou postavu starého poctivce, jemuž po boku stáli věrně staří přátelé v podání Theodora Pištěka a Emana Fialy. Vnuka hrál Jiří Dohnal, jako milovník, nemohoucí se výrazněji uplatnit. Sympatickým zjevem přirozeností mluvy a pohybů byla Jarmila Beránková. Dobrou postavu vytvořila v unuděné stavitelově dceři Jana Ebertová. Karlu Hradilákovi, jak jinak, připadla role ničemného syna starého Podskaláka, na výsost nesympatická na počátku děje, politováníhodná v závěrečném zhroucení.

Antonie Nedošínská má tu jednu ze svých maminek se slzami pořád na krajíčku. Přes nedostatky vycházející z námětu a jeho tendenčního zpracování, dostává se nám nadšencům starší české filmové tvorby, dnes již jen prostřednictvím televize, dobrý typ lidového filmu, který si, i když má již sedmdesátku za sebou, zaslouží náš zájem.


Autor: Asmodej

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední Podskalák
Václav Čermák (J. Vojta) je vlastníkem dřevařské firmy v Podskalí. Vychovává svého vnuka Vaška (Jiří Dohnal). Syn Čermáka, který zavinil smrt své mladé manželky, byl svým otcem vyhnán z domu. Mladý Vašek dospěl a je schopným právníkem. Projevuje o něj zájem nejen jeho zaměstnavatel - stavitel Král, ale i jeho dcera. Vašek je ale zamilovaný do dcery majitelky hokynářského krámu Kalinové (A.Nedošínská) roztomilé Aničky (Jarka Beránková). Ani dědečkovi se nepodařilo vnuka Vaška přimět k námluvám stavitelovy dcery, a tak se pan stavitel chce pomstít. Snaží se o zbourání jejich domu, protože stojí údajně na jím zakoupeném pozemku. Jenomže starý Podskalák Čermák a mladý právník Vašek se nedají a nakonec všechno dobře dopadne.


Autor: clara.bow

Popis / Obsah / Info k filmu Poslední Podskalák
Jediný syn Oldřich se Václavu Čermákovi příliš nepovedl. Podvádí a flámuje dlouho do noci. Není divu, že ho otec jednoho dne vykáže z domu, za což se mu syn „odvděčí“ vyloupením pokladny. Oldřichova mladá žena krátce poté zemře při porodu a Čermák obrátí veškerou pozornost k výchově osiřelého vnuka. O dvacet let později je z malého Václava promovaný doktor práv, který pracuje pro stavitele Krále. Ten získal na základě dluhopisu polovinu Čermákova majetku a nyní by rád Václava oženil se svou dcerou Klárou. Václav však miluje Aničku, dceru hokynářky Kalinové…

Nostalgický obrázek ze života svérázných obyvatel rázovité pražské čtvrti. Theodor Pištěk a Eman Fiala v rolích podskalských vorařů zpívají "Mám domeček pod skalou" a "Podskaláčku, pozor dej".


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úsměvy (1996) [TV pořad]

08:10 - 08:50

3 minut již uběhlo
37 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

38 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

NOVA - O zlatém tolaru (2020) [TV fil...

08:05 - 09:20

8 minut již uběhlo
67 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:55 - 08:30

18 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Angolský deník lékařky

Angolský deník lékařky
Angolský deník lékařky

Alban Streeter

Streeter Alban

Susan Kussman

Kussman Susan

David Webb Peoples

Peoples David Webb

Hans Hirschmüller

Hirschmüller Hans

John Rhys-Davies

Rhys-Davies John

Černý orel (The Eagle)

Černý orel
The Eagle

Stephen Baldwin

Baldwin Stephen

Eddie Albert

Albert Eddie

Bud Spencer

Spencer Bud

Naposled navštívené:
Angolský deník lékařky

Angolský deník lékařky
Angolský deník lékařky

Alban Streeter

Streeter Alban

Susan Kussman

Kussman Susan

David Webb Peoples

Peoples David Webb

Hans Hirschmüller

Hirschmüller Hans

John Rhys-Davies

Rhys-Davies John

Černý orel (The Eagle)

Černý orel
The Eagle

Stephen Baldwin

Baldwin Stephen

Eddie Albert

Albert Eddie

Bud Spencer

Spencer Bud