Zari
ohodnotit

Poslední bohém

Žánr:
Rok:
1931
Délka:
104 minut
Premiéra v ČR:
21.8.1931
„Životní epizody Jaroslava Haška.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poslední bohém
"Poslední bohém" byl český film, vyprávějící epizody ze života populárního humoristy Jaroslava Haška. Tento film při své premiéře dosáhl velkého úspěchu pro svůj zábavný příběh a vtipně vedené dialogy. Neubergův a Longenův scénář s Innemannovou režií poskytly tímto zpracováním hluboký pohled do nitra autora "Dobrého vojáka Švejka", jehož humorné pero bylo velmi často v rozporu s jeho duševním rozpoložením.

Ve filmu se popisovala doba, kdy Haškův syn Ríša byl nucen ztrávit své mládí u svého zásaditého děda, který pečoval nejen o blaho svého vnuka, ale především o přísnou odluku dítěte od otce. A zde začala všechna tragika humoristova života. Hašek se necítil vůbec vázán k domovu, ani k souvislé práci, a prchal z trudné samoty do nočních lokálů a hospod, do společnosti veselých bohémů a kamarádů z mokré čtvrti, aby zaplašil toužebné vzpomínky na svého Ríšu. V řadě anekdotických příběhů byl zobrazen jeho pestrý život, dobré srdce a honba za "studeným grošem". Poněkud kuse však vyzněl závěr filmu, kdy Jaroslav Hašek odjížděl na frontu.

Jára Beneš - hudba, texty písní - Jarka Mottl. Vše sklidilo úspěch, ale nejvíc pochopitelně Saša Rašilov v titulní úloze. S výstižnou nenápadností dovedl vyzvednout utajenou truchlivost v slovních žertech a písních z níchž obvzvlášť vynikla hebká melodie "Řeknem si nashledanou" a s mírně cynickým úšklebkem pak "Ty pes a já pes". Bohužel, většina tehdejšího obecenstva neporozuměla vždy, jak byly určité pasáže filmu míněny, a tak se stávalo, že kvitovala smíchem v podstatě nejdojemnější scény, které měly jen na pohled legrační nádech.

Pozn. autora: Opět jeden film, který nebyl nikdy žádnou z televizí uveden. Je to škoda.


Autor: Asmodej

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama
Reklama