Poslední bohém (1931)

Poslední bohém
82.5 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 21.8.1931        
    Délka: 104 min.
„Životní epizody Jaroslava Haška.“
"Poslední bohém" byl český film, vyprávějící epizody ze života populárního humoristy Jaroslava Haška. Tento film při své premiéře dosáhl velkého úspěchu pro svůj zábavný příběh a vtipně vedené dialogy. Neubergův a Longenův scénář s Innemannovou režií poskytly tímto zpracováním hluboký pohled do nitra autora "Dobrého vojáka Švejka", jehož humorné pero bylo velmi často v rozporu s jeho duševním rozpoložením.

Ve filmu se popisovala doba, kdy Haškův syn Ríša byl nucen ztrávit své mládí u svého zásaditého děda, který pečoval nejen o blaho svého vnuka, ale především o přísnou odluku dítěte od otce. A zde začala všechna tragika humoristova života. Hašek se necítil vůbec vázán k domovu, ani k souvislé práci, a prchal z trudné samoty do nočních lokálů a hospod, do společnosti veselých bohémů a kamarádů z mokré čtvrti, aby zaplašil toužebné vzpomínky na svého Ríšu. V řadě anekdotických příběhů byl zobrazen jeho pestrý život, dobré srdce a honba za "studeným grošem". Poněkud kuse však vyzněl závěr filmu, kdy Jaroslav Hašek odjížděl na frontu.

Jára Beneš - hudba, texty písní - Jarka Mottl. Vše sklidilo úspěch, ale nejvíc pochopitelně Saša Rašilov v titulní úloze. S výstižnou nenápadností dovedl vyzvednout utajenou truchlivost v slovních žertech a písních z níchž obvzvlášť vynikla hebká melodie "Řeknem si nashledanou" a s mírně cynickým úšklebkem pak "Ty pes a já pes". Bohužel, většina tehdejšího obecenstva neporozuměla vždy, jak byly určité pasáže filmu míněny, a tak se stávalo, že kvitovala smíchem v podstatě nejdojemnější scény, které měly jen na pohled legrační nádech.

Pozn. autora: Opět jeden film, který nebyl nikdy žádnou z televizí uveden. Je to škoda.  Autor: Asmodej

režie:
Svatopluk Innemann
 
 
hraje:
Saša Rašilov (Jaroslav Hašek), Radola Renský (Ríša, Haškův syn), František Havel (Ríšův dědeček), Franta Sauer (tajný Firnádl), Jan Richter (Kvíčala), Theodor Pištěk (Pazdera), Zdenka Hatláková (Pazderová), Vladimír Beztahovský (Otakar, syn Pazderových), Truda Grosslichtová (vychovatelka Běla), Anna Švarcová (generálová), Emanuel Trojan (Josef), Betty Kysilková (bytná), Ada Karlovský (hejtman), Josef Oliak (vrchní policejní komisař), Ferdinand Jarkovský (sluha u Pazdery), Josef Waltner (hospodský Krampera), Václav Menger (vrchní číšník), Karel Němec (četník), Václav Pecián (četník), Otto Zahrádka (hostinský), Luigi Hofman (šéfredaktor), Marie Holanová (host na večírku u Pazderů), Viktor Nejedlý (host na večírku u Pazderů), Eduard Šlégl (host na večírku u Pazderů), Emilie Nitschová (zákaznice u Kvíčaly), Ladislav Desenský (lékař), Václav Suldovský (ordonance), Emil Dlesk (rekrut), Josef Neuberg (kaprál), Ladislav Hemmer (službu konající desátník), F. X. Mlejnek (host v restauraci), Karel Schleichert (host v restauraci), Felix Kühne (zpěvák), Jára Beneš (klavírista), Ladislav Hochman (kytarista), Karel Šilhánek (číšník), Mario Karas (host v hospodě), Ferry Seidl (host v hospodě)
 
 
námět:
Emil Artur Longen
 
 
scénář:
Emil Artur Longen, Josef Neuberg
 
 
kamera:
Jan Stallich
 
 
hudba:
Jára Beneš
 
 
výprava-architekt:
Hanuš Gödert
 
 
střih:
Svatopluk Innemann
 
 
zvuk:
Helmuth Neumann
 
 
zpěv:
Saša Rašilov
 
 
text písně:
Jarka Mottl
 
 
asistent režie:
František Jerhot
 
 
vedoucí výroby:
Josef Stein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.