Cerven
ohodnotit

Posel

The Go-Between

Rok:
1971
Délka:
112 minut
Premiéra v ČR:
1.2.1988
„Romantický příběh nerovné lásky. V hlavních úlohách Julie Christie a Alan Bates.“
Popis / Obsah / Info k filmu Posel
Adaptace románu Leslieho Polese Hartleye (zpracovaného do scénářové podoby známým anglickým dramatikem a Loseyovým scenáristou Haroldem Pinterem), odehrávajícího se v roce 1900 na anglickém venkově a vyprávějícího příběh nešťastné lásky mladé aristokratky a plebejského farmáře. Příběh se rozvíjí z pohledu třináctiletého titulního hrdiny, který sem přijel na prázdniny a je postupně – aniž zprvu tuší, oč se jedná – coby posel předávající milostná psaníčka zapojován do celé tragické záležitosti…

Dominantním prvkem snímku, opírajícího se o precizní evokaci doby i prostředí, je zvláštní atmosféra, postihující zdánlivou prázdninovou bezstarostnost a poklid venkovského sídla i skryté vření citů, jež se tají pod obvyklou maskou britské důstojnosti.

Na MFF v Cannes 1971 snímek získal Zlatou palmu.

V anglickém znění s titulky.

Zdroj: ČT


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Posel
Již téměř klasický snímek režiséra Josepha Loseye Posel vznikl v roce 1970. Je to adaptace románu Leslieho Polese Hartleye, zpracovaná známým anglickým dramatikem a Loseovým scénáristou Haroldem Pinterem. Vcelku banální příběh nešťastné lásky mladé aristokratky a plebejského farmáře se rozvíjí z pohledu třinástiletého titulního hrdiny, předávajícího milostnou korespondenci. Děj se odehrává v roce 1900 a je rámován setkáním "posla" a farmářovy milenky po téměř šedesáti letech. Dominantním prvkem snímku je zvláštní atmosféra, postihující zdánlivou prázdninovou bezstarostnost a poklid venkovského sídla, i skryté vření citů, jež se tají pod obvyklou maskou britské "důstojnosti". Významnou roli zde hraje též sociální motiv. Pinter a Losey využívají v příběhu i různých dalších motivů (např. chlapcův sklon k magii, předjímání budoucích událostí(, opírají se o precizní evokaci doby a prostředí, a samozřejmě staví na hereckých výkonech Julie Christieové, Alana Batese, Edwarda Foxe, Michaela Redgravea a dalších. Na 25. MFF v Cannes 1971 film získal Velkou cenu Zlatou palmu.

Autor/Zdroj: /reklamní materiály videodistributora


Popis / Obsah / Info k filmu Posel
Již téměř klasický snímek režiséra Josepha Loseye Posel vznikl v roce 1970. Je to adaptace románu Leslieho Polese Hartleye, zpracovaná známým anglickým dramatikem a Loseyovým scenárisitou Haroldem Pinterem. Vcelku banální příběh nešťastné lásky mladé aristokratky a plebejského farmáře se rozvíjí z pohledu třináctiletého titulního hrdiny, předávajícího milostnou
korespondenci. Děj se odehrává v roce 1900 a je rámován setkáním „posla" a farmářovy milenky po téměř šedesáti letech. Dominantním prvkem snímku je zvláštní atmosféra, postihující zdánlivou prázdninovou bezstarostnost a poklid venkovského sídla, i skryté vření citů., jež se tají pod obvyklou maskou britské „důstojnosti“. Významnou roli tu hraje též sociální motiv. Pinter a Losey využívají v příběhu i různých dalších motivů (např. chlapcův sklon k magii, předjímání budoucích událostí), opírají se o precizní evokaci doby a prostředí, a samozřejmě staví na hereckých výkonech Julie Christieové, Alana Batese, Edwarda Foxe, Michaela Redgravea a dalších. - Na 25. MFP v Cannes 1971 získal film Velkou cenu Zlatou palmu.

Autor/Zdroj: /Filmový přehled


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Úplně beznadějný případ (1978)...

07:20 - 08:10

33 minut již uběhlo
17 minut zbývá do konce

ČT2 - Historie obce Vysočany

07:35 - 08:15

18 minut již uběhlo
22 minut zbývá do konce

NOVA - Alvin a Chipmunkové (2015) [TV...

07:15 - 08:05

38 minut již uběhlo
12 minut zbývá do konce

Prima - M.A.S.H. (1972) [TV seriál]

07:25 - 07:55

28 minut již uběhlo
2 minut zbývá do konce

Reklama