Zari
ohodnotit

Popis jednoho zápasu

Další název:
Description of a Struggle
Žánr:
Rok:
2003
Délka:
56 minut
Premiéra v ČR:
3.1.2004
Popis / Obsah / Info k filmu Popis jednoho zápasu
Dokument Pavla Štingla, nazvaný podle stejnojmenné Kafkovy povídky Popis jednoho zápasu, zachycuje tříletý zápas výtvarníka Jaroslava Rony o ztvárnění pomníku Franze Kafky, přičemž začíná i končí oficiálním odhalením sochy.

Otevřený tvůrčí „trialog" mezi režisérem, výtvarníkem a vznikajícím pomníkem je veden poutavě a přitažlivě. Sochař a malíř Jaroslav Rona popisuje svůj vztah ke spisovateli a při tom hledá klíč ke ztvárnění bronzového monumentu. Hovoří o svém vzdělání, o nepochopitelnostech dnešního světa či o rodině s neuvěřitelným takříkajíc kafkovským osudem. To vše prezentuje s neodmyslitelným úsměvem, který zvážní jen v krátkých chvílích osudových tragédií. Na pozadí rozhovorů natáčených sběrnou metodou vyrůstá socha. Technologie vytváření bronzového odlitku je obrazově velmi efektní, neméně poutavé je však i sochařovo hledání tvaru jednotlivých detailů plastiky. Fenoménem dokumentu je právě několikaměsíční zápas 0 hledání tvaru. Obsáhlý rozhovor je zároveň dotykem něčeho mimořádného, návštěvou
v prostoru, kam se málokdo dostane. Pomník, rozkročený přesně nad hranicí Starého Města pražského a Josefova, je největším monumentem posledních desítek let odhaleným v centru Prahy. Již dnes se stal vyhledávanou atrakcí, u které se tisíce cizinců fotografují, a je považován za jednu z nejzdařilejších realizací tohoto typu v Praze1 v celé České republice po roce 1989.
(pb)
katalog 1. Festivalu nad řekou


Popis / Obsah / Info k filmu Popis jednoho zápasu
Dokument Pavla Štingla, nazvaný podle stejnojmenné Kafkovy povídky Popis jednoho zápasu, převzala po jeho dokončení ve zkrácené verzi k odvysílání Česká televize a na nosičích DVD jej uvádí společnost Bontonfilm v rámci snahy zpřístupnit veřejnosti původní české dokumentární filmy. - Časosběrný snímek zachycuje tříletý zápas výtvarníka Jaroslava Róny se ztvárněním pomníku Franze Kafky, přičemž začíná i končí oficiálním odhalením sochy. Otevřený tvůrčí „trialog“ mezi režisérem, výtvarníkem a vznikajícím pomníkem je veden poutavě a přitažlivě. Sochař, precizně formulující složitou tvůrčí pouť, se inspiroval literárním dílem svého nejoblíbenějšího autora Franze Kafky, konkrétně jeho ranou povídkou, kde si hlavní hrdina osedlá svého přítele. Vytvořil k ní paralelu ve formě monumentálního absurdního „jezdeckého“ pomníku. Film zároveň poodhaluje technologický postup a tvůrčí podíl štukatérů, kovolitců a dalších profesí. - V roce 2000 byla na popud Společnosti Franze Kafky vyhlášena soutěž na návrh sochy slavného pražského rodáka. Prostor pro umístění plastiky byl vybrán mezi Španělskou synagogou a kostelem Svatého ducha do bodu, kde se setkávají ulice Dušní a Vězeňská a kde probíhá katastrální hranice mezi Starým Městem (pravá noha sochy) a Josefovem - bývalým Židovským Městem (levá noha sochy). V této části Prahy strávil německy píšící židovský autor prakticky celý svůj krátký život (1883-1924). - Vítězem soutěže se stal sochař a malíř Jaroslav Róna. Sousoší dvou těl, mohutné dominantní kráčející figury - prázdného mužského obleku, jenž nese na ramenou postavu samotného Franze Kafky, jehož pravá ruka ukazuje „směr jízdy“, je zhotoveno z bronzu, měří 375 cm na výšku a váží 800 kg. Od vyhlášení vítězného návrhu k odlití a osazení uběhly dva roky a osm měsíců. Pomník byl odhalen 4. prosince 2003. Celý projekt (včetně úpravy okolí ve spolupráci se studiem architekta Davida Vávry - zábradlí, dlažba, park) stál čtyři miliony korun a financoval jej vyhlašovatel soutěže z různých zdrojů. Plastika je považována za jednu z nejzdařilejších realizací tohoto typu v Praze i v celé České republice po roce 1989.
-kk-, Filmový přehled 2004/12


Popis / Obsah / Info k filmu Popis jednoho zápasu
Dokumentární trialog sochaře, režiséra a Franze „K“. Úryvek z dvacetihodinového záznamu dialogů režiséra se sochařem nad vznikem pomníku Franze Kafky uvozuje dokument o tříleté realizaci nejnovějšího pražského bronzového monumentu. Devadesátiminutový sestřih úvah a monologů provází všudypřítomný stín kafkovského světa, interpretovaný sochařem a malířem Jaroslavem Rónou. - Rustikální sochař Jaroslav Róna byl shodou náhod vybrán do konkursu na vytvoření pomníku F. Kafkovi. Ve filmu mj. sledujeme, jak tvůrce úmorně patlá hlínu na drátěnou konstrukci. Tuto část dokumentu však vtipný sochař prošpikovává svéráznými úvahami o životě, o Kafkovi a jeho díle, jakož i o mnoha jiných významných i nevýznamných věcech. Ve filmu se též dozvíme leccos o technologii odlévání bronzových soch, o lásce, nenávisti, antisemitismu, jakož i o Bin Ládinovi a vaření.
Co napsal o snímku jeho režisér, Pavel Štingl: „…když se člověk setká s Kafkou a jeho myšlením, tak prodělá šok, že jeho mozková struktura není tak hluboká, aby jen z malý části dohledal důsledek těch jeho myšlenek a výroků. To je ten první moment, kdy si člověk říká, jestli já to unesu, když budu sám k sobě poctivej… (…)Ten správnej přístup je nemyslet si, že tím dílem já budu vykládat Kafkovy myšlenky. Základní přístup je dát tam něco ze sebe, jak já se na to dívám…jo! nic jinýho nemám než sebe, a tak jsem hledal způsob, jak ukázat, co si o něm myslím a co mne zasahuje…“ - Snímek bude uveden za účasti tvůrců, jakožto doprovodná akce nedávného odhalení pomníku.
Kino aero 2004/1


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Otázky Václava Moravce (2004) ...

12:00 - 13:00

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

ČT2 - Nedej se! (1998) [TV cyklus]

11:50 - 12:15

16 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

NOVA - Za pět minut dvanáct

11:55 - 13:00

11 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Prima - Receptář prima nápadů (2001) [...

12:00 - 13:00

6 minut již uběhlo
54 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Rupert Davies

Davies Rupert

Patient Zero

Patient Zero
Patient Zero

Jan Bidlas

Bidlas Jan

Čert nespí

Čert nespí
Čert nespí

Naposled navštívené:
Rupert Davies

Davies Rupert

Patient Zero

Patient Zero
Patient Zero

Jan Bidlas

Bidlas Jan

Čert nespí

Čert nespí
Čert nespí