Zari
ohodnotit

Pomáda

Grease

Žánr:
Rok:
1978
Délka:
106 minut
„Slavný americký muzikál o letní lásce dvou mladých lidí.“
Popis / Obsah / Info k filmu Pomáda
Byla to velká letní láska, když se o prázdninách potkal americký mladík Danny s Australankou Sandy. Jenže prázdniny skončily a museli se vrátit do všedních dnů. Z Dannyho je opět frajírek a hvězda klukovské party T-Birds. Sandy nastupuje do nové školy, kde se seznámí s členkami dívčí party Pink Ladies. A zatímco Danny vypráví o holce, kterou v létě sbalil, Sandy básní o skvělém klukovi a prázdninové lásce. Když však prozradí jeho jméno, cynická Betty jí slíbí překvapení a škodolibě ji zavede za Dannym. Překvapení a radost ze shledání vzápětí vystřídá rozčarování. Mladík totiž nechce před kamarády vypadnout ze své role a s předstíranou lhostejností se k ní chová značně přezíravě. Později se sice snaží zklamanou dívku udobřit, jeho pokusy však nevycházejí, jak by si přál. Když začne Sandy chodit se sportovcem Tomem Chisumem, pokouší se Danny také sportovat, přestože najít sport, který by mu vyhovoval, není zrovna snadné. Současně s jejich příběhem se Frenchy musí rozhodnout, jestli bude studovat, nebo se učit kosmetičkou. Dannyho kamarád Kenickie, který chodí s Betty, se chystá se svým autem k riskantnímu závodu s konkurenční partou. A Betty zjistí, že je možná těhotná. Než se Danny a Sandy definitivně usmíří, zažijí oni i jejich přátelé ještě mnoho příhod.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Pomáda
Koncom sedemdesiatych rokov prišiel do kín film Pomáda s Johnom Travoltom a Oliviou Newton-John v hlavných úlohách. A po celom svete naštartoval nekonečnú sériu viac-menej nepodarených disco-filmov. Žiadny z nich sa nevyrovnal svojmu vzoru. Pomáda prekypuje zvláštnou energiou, vyplývajúcou z vyváženia choreografie a hudby. Dodnes nezostarla v prvom rade preto, lebo sa neberie vážne. Ide o fantáziu, o ideálnu spomienkovú predstavu päťdesiatych rokov, v ktorých sa príbeh Pomády odohráva. Film neustále balansuje na hrane paródie, využíva ironický odstup a koketuje s teóriou tzv. dvojitého agenta. Na jednej strane ho možno vnímať ako zábavný, akčný muzikál, pri ktorom sa dá bezstarostne relaxovať. Na druhej strane sa dá chápať ako príjemná retrohra plná vtipu. Dá sa samozrejme pobaviť v prvom rade na príbehu, ale zároveň aj na tom, ako je vystavaný, na kalkulovanej dávke naivity a gýča, ktorý je dávkovaný opatrne a vždy z odstupu.
katalog 17.ArtFilmFestu 2009/129


Popis / Obsah / Info k filmu Pomáda
Role vůdce party místních mladíků žhavících motory svých nablýskaných starých-nových aut se na Dannyho hodí jak ušitá. Andělská tvářička Olivie Newton-John je zase jako stvořená pro postavu naivní talentované studentky Sandy. Pro oba dva končí prázdniny plné milostných dobrodružství a začíná nový školní rok. Svým spolužákům vyprávějí o svých love story, každý však trochu jinak. Sandy líčí zážitky spíše po vzoru červené knihovny, Danny se rád vžívá do role zkušeného milovníka. K pokračování svého románku mají najednou zvědavé publikum, které pozorně sleduje každé dějství. Trable amerických středoškoláků doprovází hudba Frankieho Valli řadící film spíše do škatulky muzikálů. Je to sladké, je to naivní, ale je to krásné. Odbornou veřejností zavržený slaďák si v roce 1978 vysloužil nominaci na Oscara.

Ostatně není se čemu divit, vždyť u téhle přímočaré love-story říznuté pořádnou dávkou klasického rock'n'rollu by se nepobavil snad jenom zarytý suchar, který odmítá připustit, že Pomáda je jedním z nejlepších příkladů kýče, balancujícího na samém pomezí geniality.
Možná je to dáno také tím, že na hudbu nebo styl oblékání padesátých a šedesátých let se už dnes dá nostalgicky vzpomínat, zatímco na následující éru disca (v níž se odehrává jiný Travoltův „hudební" hit, Horečka sobotní noc) bychom měli všichni raději co nejrychleji zapomenout, aby se snad něco podobného ještě někdy neopakovalo.
Aktuálnost filmu dokazuje mimo jiné i to, že nové zpracování muzikálu, na jehož motivy vznikl, se v současné době hraje také v Praze. Zkrátka, jak už jsem řekl na začátku, pochybuji o tom, že by snad někdo Pomádu neznal, ale pokud přece jenom někdo takový existuje, pak má zásadní mezeru ve filmovém „vzdělání", kterou by si měl co nejdříve doplnit.


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - F.L. Věk (1970) [TV seriál]

11:10 - 12:00

0 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

ČT2 - Jak se žilo v New Yorku roku 1...

10:55 - 11:50

15 minut již uběhlo
40 minut zbývá do konce

NOVA - Policie Modrava (2011) [TV ser...

10:25 - 11:55

45 minut již uběhlo
45 minut zbývá do konce

Prima - Partie Terezie Tománkové

11:00 - 12:00

10 minut již uběhlo
50 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
John Ales

Ales John

Chi chi - cha cha

Chi chi - cha cha

I. Skvorcov

Skvorcov I.

Naposled navštívené:
John Ales

Ales John

Chi chi - cha cha

Chi chi - cha cha

I. Skvorcov

Skvorcov I.