Zari
ohodnotit

Pokoj s vyhlídkou

A Room with a View

Rok:
1985
Délka:
115 minut
„Jak snadné je zamilovat se! A jak těžké poručit srdci, aby ustoupilo konvencím a tradici!“
Popis / Obsah / Info k filmu Pokoj s vyhlídkou
První setkání režiséra a producenta Jamese Ivoryho s literárním odkazem E. M. Forstera přineslo úspěch v podobě kostýmní romance. Klíčovou roli v ní hraje dobový cestovatelský vzorec, který přiváděl po stopách bohémů a aristokratů od poloviny 19. století do Itálie středostavovské anglické turisty. Ke kulturnímu stereotypu patří v rámci literární (a později i filmové) tradice skutečnost, že tam nepotkávají ani tak Italy, jako spíš své krajany. Jejich vztahy a prožitky však nově formuje liberální prostředí, které „cizincům v cizí zemi“ umožňuje zbavit se omezující krusty viktoriánských předsudků.

Tak je tomu i v případě mladé Angličanky Lucy Honeychurchové, která se svou postarší příbuznou a společnicí Charlotte přijíždí na začátku 20. století do Florencie. V malém penzionu se dvojice turistek seznámí s navenek podivínským duem – svobodomyslným mladíkem Georgem a jeho otcem. Otázkou pak zůstává, zda se Lucy po intenzivní „italské zkušenosti“ zprostředkované zamilovaným Georgem dokáže vrátit do vlastního života, jehož součástí je i akurátní snoubenec Cecil.

Titulní pokoj s vyhlídkou zůstává metaforou širšího, radostnějšího a svobodnějšího pohledu na život, který hrdince dosud blokovala tradiční výchova. Hédonistický koncept, v němž si po svém nachází místo každá z postav, jen zpovzdálí narušuje italská realita. Snímek, na kterém Ivory spolupracoval se svou oblíbenou scenáristkou Ruth Prawer Jhabvalaovou, tak v prosluněném optimistickém duchu ukazuje jedno z nejoblíbenějších témat subžánru heritage film, tj. problematiku společenských konvencí.

Divácky i kriticky úspěšný titul získal řadu ocenění včetně tří Oscarů a dodnes nabízí v rámci klasického Ivoryho konceptu přehlídku stylových hereckých výkonů. Po boku oslnivé debutantky Heleny Bonham Carterové filmu vévodí Maggie Smithová v roli hrdinčiny upjaté společnice Charlotte.

Alena Prokopová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pokoj s vyhlídkou
Hrdinkou komorního snímku, jenž vás zaujme především výbornými hereckými výkony a formální dokonalostí, je mladičká dívka z dobré společnosti Lucy, která se na své cestě do Itálie v roce 1907 seznámí s mladým sympatickým Angličanem Georgem Emersonem. Než však může jejich vzájemné prvotní okouzlení přerůst v cosi většího, její ostražitá gardedáma ji urychleně odveze do domácího bezpečí. Tady ji - v duchu zavedených tradic - čeká zasnoubení se sice poněkud nudným, ale společensky vhodným a zajištěným mladým mužem. A Lucy by nepochybně - tak jako všechny dívky jejího věku a společenského postavení - skončila ve spořádaném, byť asi nepříliš šťastném manželství, kdyby se shodou okolností v sousedství neusadili otec a syn Emersonovi...

Zdroj: sms.cz


oficiální text distributora

Popis / Obsah / Info k filmu Pokoj s vyhlídkou
Lucy je okouzlující křehká a něžná dívka (Helena Bonham Carter), a zaujme vás v tomto filmu především výborným hereckým výkonem. Tedy, je to mladičká dívka z dobré společnosti, která se na své cestě do Itálie v roce 1907 seznámí s mladým, sympatickým Angličanem Georgem Emersonem (Julian Sands). Než ale jejich vzájemné, první okouzlení může vyrůst v cosi většího, její ostražitá gardedáma (Maggie Smith) - ji rychle odveze domů. Tady jí čeká zasnoubení s poněkud nudným, ale společensky vhodným a zajištěným mladým mužem (Daniel Day-Lewis). A Lucy by určitě - skončila ve spořádaném,i když asi nepříliš šťastném manželství, kdyby se shodou okolností v sousedství neusadili otec(Denholm Elliott) a syn Emersonovi...


Autor: clara.bow

Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

TV Program

ČT1 - Dobrodružství claphamské kucha...

16:30 - 17:20

26 minut již uběhlo
24 minut zbývá do konce

ČT2 - Irsko, toulky po keltské zemi

16:05 - 17:00

51 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

NOVA - Volby 2024

13:45 - 18:00

191 minut již uběhlo
64 minut zbývá do konce

Prima - Zítra to roztočíme, drahoušku....

14:55 - 17:05

121 minut již uběhlo
9 minut zbývá do konce

Reklama