Pokoj s vyhlídkou (1985)

Pokoj s vyhlídkou (A Room with a View)
77.3 %
 
 
 
Film na Blu-ray

A Room with a View

    Žánr: komedie / drama / romantický
    Země: Velká Británie
    Délka: 115 min.
„Jak snadné je zamilovat se! A jak těžké poručit srdci, aby ustoupilo konvencím a tradici!“
První setkání režiséra a producenta Jamese Ivoryho s literárním odkazem E. M. Forstera přineslo úspěch v podobě kostýmní romance. Klíčovou roli v ní hraje dobový cestovatelský vzorec, který přiváděl po stopách bohémů a aristokratů od poloviny 19. století do Itálie středostavovské anglické turisty. Ke kulturnímu stereotypu patří v rámci literární (a později i filmové) tradice skutečnost, že tam nepotkávají ani tak Italy, jako spíš své krajany. Jejich vztahy a prožitky však nově formuje liberální prostředí, které „cizincům v cizí zemi“ umožňuje zbavit se omezující krusty viktoriánských předsudků.

Tak je tomu i v případě mladé Angličanky Lucy Honeychurchové, která se svou postarší příbuznou a společnicí Charlotte přijíždí na začátku 20. století do Florencie. V malém penzionu se dvojice turistek seznámí s navenek podivínským duem – svobodomyslným mladíkem Georgem a jeho otcem. Otázkou pak zůstává, zda se Lucy po intenzivní „italské zkušenosti“ zprostředkované zamilovaným Georgem dokáže vrátit do vlastního života, jehož součástí je i akurátní snoubenec Cecil.

Titulní pokoj s vyhlídkou zůstává metaforou širšího, radostnějšího a svobodnějšího pohledu na život, který hrdince dosud blokovala tradiční výchova. Hédonistický koncept, v němž si po svém nachází místo každá z postav, jen zpovzdálí narušuje italská realita. Snímek, na kterém Ivory spolupracoval se svou oblíbenou scenáristkou Ruth Prawer Jhabvalaovou, tak v prosluněném optimistickém duchu ukazuje jedno z nejoblíbenějších témat subžánru heritage film, tj. problematiku společenských konvencí.

Divácky i kriticky úspěšný titul získal řadu ocenění včetně tří Oscarů a dodnes nabízí v rámci klasického Ivoryho konceptu přehlídku stylových hereckých výkonů. Po boku oslnivé debutantky Heleny Bonham Carterové filmu vévodí Maggie Smithová v roli hrdinčiny upjaté společnice Charlotte.

Alena Prokopová
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
James Ivory
 
 
hraje:
Maggie Smith ( Charlotte Bartlettová), Helena Bonham Carter (Lucy Honeychurchová), Denholm Elliott (pan Emerson), Julian Sands (George Emerson), Daniel Day-Lewis (Cecil Vyse), Simon Callow (pan Beebe, reverend), Judi Dench ( Eleanor Lavishová), Fabia Drake (slečna Catharine Alanová), Amanda Walker (londýnský lady), Rupert Graves (Freddy Honeychurch), Maria Britneva (paní Vyseová), Peter Cellier (Sir Harry Otway), Kitty Aldridge (Lucy), Luigi Di Fiore (zavražděný mladík), Matyelok Gibbs (Charlotte ), Patrick Godfrey (reverend pan Eager), Joan Henley (slečna Teresa Alanová), Rosemary Leach (paní Honeychurchová), Mia Fothergill (Minnie Beebeová), Mirio Guidelli (průvodce v bazilice), Patricia Lawrence (paní Butterworthová), Peter Munt (kočí)
 
 
námět:
E. M. Forster (román)
 
 
scénář:
Ruth Prawer Jhabvala
 
 
kamera:
Tony Pierce-Roberts
 
 
hudba:
Richard Robbins
 
 
kostýmy:
Jenny Beavan, John Bright
 
 
střih:
Humphrey Dixon
 
 
výprava:
Brian Ackland-Snow, Gianni Quaranta
 
 
producent:
Ismail Merchant
 
 
asistent zvuku:
Philip Alton
 
 
marketing a PR:
Frans J. Afman (finanční servis)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.