Zari
ohodnotit

Poklad byzantského kupce

Žánr:
Rok:
1966
Délka:
94 minut
Premiéra v ČR:
27.1.1967
„Kapitán Exner, jeden z nejznámějších českých literárních (i filmových) kriminalistů, řeší případ cenného archeologického nálezu, který byl údajně za války zničen.“
Popis / Obsah / Info k filmu Poklad byzantského kupce



POZOR SPOILER

Mladá dáma Kamila Housková přichází na policii ohlásit krádež zlata, totiž pokladu. Pokladu byzantského kupce. Ten se ztratil před dvaceti lety a krádež nikdo nehlásil, protože se domnívali, že byl zničen při náletu. Případu se ujímá kapitán Exner.

Jednoho večera havarují dvě auta. Na zemi zůstává ležet mrtvá žena. Ale s nikým v autě nejela. Šetřením je zjištěno, že žena vypadla z kufru pana Houdka. Ale ten o ní nic neví. Tedy, tvrdí to.

Exner navštěvuje archeologa, doktora Soudka. Mrtvá byla jeho spolupracovnice. Není přivítán zrovna mile. Ale taky se toho mnoho nedozví. Když jsou kriminalisté v bytě mrtvé Holubové, přijde sem doktor Šedivka. Má klíče od bytu. Když se pak dozví o smrti Holubové, omdlí. Je vyslýchán i řidič Fábera. Holubová totiž byla v jeho kufru auta. Bylo tam i lano a na něm našli otisk rtěnky, vlasy a podšívku mrtvé. Fábera prý o ničem neví. Kamila přespí u Exnera, a když si povšimne náušnice na snímku Holubové, dává se do pátrání. Stejná totiž byla právě v pokladu byzantského kupce. Docent Černý to však nepotvrdí. Prý viděl po náletu poklad zničený. Exner navštíví i synovce paní Holubové. Ten nyní bručí ve vojenské base. Přišel pozdě z vycházky, a ta byla přesně v den, kdy byla Holubová zabita. Exner zjistí, že je to její syn. Míní zjistit, kdo je otec. A zatímco pod různými záminkami nechává fotit podezřelé, je z „hausarestu“ unesena Housková. Naštěstí je vzápětí nalezena. Samozřejmě že nešlo o únos, ale ona chtěla utéci, a tak ji odvezl otec autem. Doktor Černý se pokouší z Kamily vytáhnout, jak pokračuje pátrání a ta mluví ráda. Ne vždy pravdu ovšem. Což se projeví na hřbitově, kde bude vyústění celé záležitosti…


Autor: Pitryx

Popis / Obsah / Info k filmu Poklad byzantského kupce



Jendoho dne přichází na policii studentka archeologie Kamila Housková (Gabriela Vránová), která tvrdí, že v rytecké dílně, kde pracuje na výpomoc, objevila pozůstatek z pokladu byzantského kupce. Tak se nazýval poklad údajně zničený při ústupu německých vojsk za druhé světové války. Neznámý cizinec si zadal v družstvu rytců zhotovit odlitek staré mince, která podle názoru mladé studentky pochází právě z tohoto cenného pokladu. Případ dostává na stůl kapitná Exner (Jiří Vala), který nebere Kamilu příliš vážně. Jejich rozhovor je přerušen, když Exner odjíždí k dalšímu případu. Po autonehodě je nalezena mrtvá žena, ve která je zjištěna paní Holubová, vedoucí hospodářské správy archeologického ústavu, který nedaleko provádí výzkum. Jedna z účastnic autonehody paní Hudcová má na krku šperk ve tvaru mince ze ztraceného pokladu, jak tvrdí opět Kamila, která kapitána doprovází. Také se zjistí, že Holubová zemřela již dříve a někde jinde. Zřejmě při nehodě vypadla z kufru auta redaktora Hudce (Lubomír Lipský). Exner odjíždí za docentem Soudkem (Jiří Sovák), který je vedoucím archeologického výzkumu, netušíc, že se ve voze ukryla i Kamila. Soudek potvrdí totožnost mrtvé Holubová, kterou neměl v ústavu nikdo rád, kromě mladého antropologa Šedivky (Zdeněk Řehoř), jenž byl jejím milemcem. Kamila celý zapletený příběh vypráví svému profesoru archeologie Černému (Ilja Prachař), ale ten ihned zavrhne jakékoliv souvislosti. Kapitán Exner zjistí, že mrtvá byla zabita právě v ústavu, a na jedné z fotografií má rovněž v uchu náušnici ze ztraceného pokladu. Kamila je nyní přesvědčena, že Holubová s neznámým komplicem ukrydli poklad a ukryli ho na neznámém místě. Má nějaké další indicie a rozhodne se poklad hledat. Chybu však udělá v tom, že všem o svém úmyslu vykládá. Tak se to dozví i vrah.


Autor: curil

Popis / Obsah / Info k filmu Poklad byzantského kupce



Šarmantní kapitán Exner věnuje více pozornosti blonďaté studentce Kamile Houskové, než jejímu podezření ohledně zcizení tzv. pokladu byzantského kupce¨, vzácnému archeologickému objevu z 9. st., zničeného údajně za války.

Bezprostředně poté je při autonehodě nalezena mrtvola pracovnice historického ústavu Holubové, která ovšem zemřela jinde a o den dříve. Všímavá, ale i neodbytná Kamila pozná u jedné ze svědkyň, jejíž manžel má co do činění s archeologickými nálezy, repliku starodávné mince. Neustále se plete nejen do vyšetřování (leckdy i nevítaně), ale čím dál častěji i Exnerovi do soukromí. Podezřelými se to jen hemží- přítel Holubové Šedivka, kolegové Hudec, Alinger a Černý, navíc vyjde najevo, že Holubová měla utajeného syna a potencionálních otců (tedy i možných vrahů) je hned několik, neočekávaně je "unesena" dokonce i Kamila.

Bystrý kapitán však prohlédne nejen rafinovaný plán své obdivovatelky a seznámí se nekonvenčně s (možná) budoucím tchánem, ale především odhalí (opět s Kamiliným přispěním) a také díky pozorovacímu talentu dr. Soudka skutečného pachatele, který z chamtivosti kradl a ze strachu před odhalením i zabíjel. Scéna, kdy Exner chytne doc. Černého přímo při činu, se natáčela na hřbitově ve Velké Chuchli.


Autor: Angelika2808

Popis / Obsah / Info k filmu Poklad byzantského kupce



Jednoho dne se na policii objeví studentka Kamila Housková, která externě pracuje v družstvu rytců. Asi před měsícem si tam dal jakýsi cizinec udělat odlitek staré mince. Kamila zjistila, že pochází z tzv. pokladu byzantského kupce, o kterém se soudí, že byl zničen za 2. světové války. Případ je svěřen kapitánu Exnerovi. Situace se zamotá, když je odvolán k případu autonehody. Kamila se domnívá, že jde o případ ztraceného pokladu, a vydá se za ním. Všimne si, že jedna z účastnic nehody má na krku odlitek mince ze ztraceného pokladu. Neznámá mrtvá se nestala obětí nehody, ale zemřela o čtyřiadvacet hodin dřív a podle všeho vypadla z kufru havarovaného vozu redaktora Hudce, který v nedaleké vsi jednal s docentem Soudkem. Ten v mrtvé pozná paní Holubovou, vedoucí oddělení hospodářské správy, a netají se tím, že ji neměl rád stejně jako většina jeho kolegů. Výjimkou byl pouze mladý antropolog Šedivka, který byl jejím milencem. Kamila je přesvědčena, že Holubová a její komplic ukradli poklad a někde ho ukryli, a vydá se po něm pátrat. Mezi lidmi, kterým se svěří se svým úmyslem, je však i vrah. A tak se dívka ocitá v ohrožení života.

Zdroj: Nova


Popis / Obsah / Info k filmu Poklad byzantského kupce



Populární detektivkář Václav Erben se do historie českého kriminálního filmu zapsal třemi tituly: snímky Poklad byzantského kupce (1966), Čas pracuje pro vraha (1979) a Smrt talentovaného ševce (1982). Prototyp Erbenova ironického, chytrého, elegantního vyšetřovatele postupně ztělesnili Jiří Vala, František Němec a Jiří Kodet. Zatímco prostřední snímek vyrukoval s ostrovtipným kapitánem Marhou, druhé dva se opírají o spisovatelova nejoblíbenějšího hrdinu – kapitána Exnera. Ten se ve snímku režiséra Iva Nováka pouští s pomocí půvabné studentky Kamily do pátrání po vraždě ve zdánlivě pokojném archeologickém prostředí. Ve hře je však také poklad z 9. století… Partu Kamily se ve vtipně rozehraném snímku ujala Gabriela Vránová. Ozdobou filmu jsou archeologové v podání Jiřího Sováka, Vladimíra Šmerala a Ilji Prachaře.

Zdroj: NFA


Nový publicista:
Nelíbí se vám tento obsah? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište


Hodnocení:n12345678910
Reklama

Podobné filmy

Kapitán Exner (2017) [TV seriál]

 Kapitán Exner (2017) [TV seriál]
Kapitán Exner n
 
Žánr: detektivní / krimi
Země: Česká republika
Režie: Vít Karas

(remake)

Smrt talentovaného ševce (1982)

 Smrt talentovaného ševce (1982)
Smrt talentovaného ševce n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Jan Schmidt

(pokračování)

Bláznova smrt (1973) [TV inscenace]

 Bláznova smrt (1973) [TV inscenace]
Bláznova smrt n
 
Žánr: detektivní
Země: Československo
Režie: Zdeněk Kubeček

(pokračování)

TV Program

ČT1 - Hobby naší doby (2010) [TV poř...

04:45 - 05:15

17 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

ČT2 - Babylon (2004) [TV cyklus]

04:50 - 05:15

12 minut již uběhlo
13 minut zbývá do konce

NOVA - Novashopping

04:45 - 05:55

17 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Prima - Libovky Pepy Libického (2019) ...

05:00 - 05:55

2 minut již uběhlo
53 minut zbývá do konce

Reklama